Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Tényleg Kádár János népe vagyunk?

2016. október 18. - Herczeg Sándor

Vajon igaz, hogy Magyarországon még mindig nagy kultusza van Kádár Jánosnak? Valós, hogy ma is megválasztanák politikai vezetőnek akár olyanok, akik nem is éltek az általa fémjelzett rendszerben? Lázár János az ügynöklisták kapcsán ezekre a kérdésekre tulajdonképpen igent mondott. Ha a dolgok mélyére nézünk, nem tudjuk cáfolni.Ha egy külső szemlélő csupán a Munkáspárt – az egyetlen formáció, amely Kádárt még pozitív példaként emlegeti – választási eredményeiből saccolja meg az egykori MSZMP-főtitkár társadalmi megítélését, könnyedén tévedésbe eshet. Thürmer Gyula pártja ugyanis a rendszerváltás óta a közelébe sem tudott jutni a Parlamentnek, nemhogy bekerülni, és ez a tendencia nem fog változni a jövőben sem. A különböző internetes fórumokon és a közbeszédben Kádár nimbusza mégis makacsul tartja magát, s távolról sem az előző érában szocializálódott, mára leginkább nyugdíjas réteg mereng a régmúlt időkön, hanem megdöbbentően sok fiatal is. Minden különösebb dilemma nélkül leírható: a ma Kádárt nem elutasító tömegben sokféle párt szimpatizánsa megtalálható, s bizony, közöttük bőven akadnak a kormányt egyébként támogatók is.

kadar_janos.jpg 

Kádár János (balra) 1968 februárjában 

(A fotó forrása: Index Vigovszki Ferenc MTI)

Ezt a jelenséget nem érdemes elintézni egy kézlegyintéssel, hiszen ne feledjük: Kádár választástechnikai és demokratikus értelemben egyetlen percig sem volt legitim vezetője az országnak.

A manapság nyugdíjas éveiket taposók könnyes nosztalgiája nagyjából érthető. Akkor voltak fiatalok, eszükbe sem jutott kételkedni a kádári tévedhetetlenségben, hiszen a kisembertől a párttitkárig mindenki megalkudott az egypártrendszerben, ami viszonylagos, ámde futóhomokra épített jólétet adott. A társadalom túlnyomó része viharos gyorsasággal túllépett mintegy 400 felakasztott forradalmáron, több tízezer bebörtönzött másként gondolkodón, s elfelejtette közel negyedmillió kivándorolt honfitársát is. A nagy többség megelégedett a „nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás” nyújtotta életvitellel és nem is vágyott többre a hamis szabadságérzetnél. Felvonultak május elsején, itták a meleg sört, ették a hideg lángost és tudomást sem véve semmiről – igaz, hogy valós hírek el sem jutottak hozzájuk – beletemetkeztek a szocializmus színtelen hétköznapjaiba és ránk erőltetett ünnepeibe. Struccnemzet.


8b4be5e8754d0209f3392e3bf192fbe8_normal.jpg

Lázár Hódmezővásárhelyen már 2010-ben nyilvánosságra hozta az ügynöklistákat

(a fotó forrása: promenad.hu)

Kádár ebből a szempontból zseni volt és átívelte saját korszakát. Sikerült egy olyan aljas megállapodást átnyomnia, amely az emberek hasáról szólt. Ha az tele van, akkor senkit sem érdekel a demokrácia, a véleménynyilvánítás szabadsága, sőt, talán egyetlen demokratikus alapjog sem. A krumplileves atyja pedig tudta ezt. Ma sincs másként.

Abban az országban, ahol Kádár Jánost Szent Istvánnal és Mátyás királlyal együtt emlegetik, teljesen felesleges nyilvánosságra hozni az ügynöklistákat. Egy szűk körön kívül senkit sem hoz lázba, pontosan ugyanúgy, ahogyan az 56-os ünnepségek sem. Magyarország éppen úgy nem tanult meg igazán fejet hajtani hősei előtt, mint ahogyan belement Kádár piszkos ajánlatába. Ebben az értelemben pedig szinte hiába haltak meg oly sokan 60 évvel ezelőtt, mert nem sikerült megölniük az eszmét, amely ellen küzdöttek. Az majd csak akkor pusztul el mindörökre, ha kádári kultusz az átlagpolgár fejében sem él többé és oda teszi azt az embert, ahová való: a test és a szellem gyilkosai közé.

Addig mindannyian Kádár népe leszünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr1611818885

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pártállam régen és ma is 2016.10.19. 11:27:57

A pártállam fő jellemzői ugyanazok 1989-ben és ma is. Nem nyilvános az ügynöklista. A pártvezetés urizál. A kormány tele van MSZMP-sekkel. Az M1 tévécsatornát a Pártból irányítják. Moszkva az Moszkva. Zárva vannak a boltok vasárnap.  

Trackback: Kádár vs I.István király 2016.10.19. 11:26:28

A katolikus egyház "szent"  (Kaotikus Személyiségzüllesztő Multi Lever Pártért) címmel és érdemrenddel tüntette ki I.István királyt , de ha jobban belegondolunk, ez a "cím" többet jelent-e, mint mondjuk az 1956-os magyar forradalmat leverők szocialista...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elemes 2016.10.19. 08:39:53

Nem a kultusz a lényeg, hanem a gondolkodásmód.
És igen, meglehetősen az vagyunk.

A ma felnövekvő generáció már KEVÉSBÉ lesz kádár népe, de sajnos a szülők sokat átadnak a kádár népe gondolkodásmódból a gyerekeiknek.

Szaracén 2016.10.19. 08:45:45

A kadarnepe.blog.hu-n ezt olvashatjuk: "Nem gondolkodunk, mert a TV helyettünk is gondolatokat szül. Felelősséget sem vállalunk, mert az állam úgyis gondoskodik rólunk. Habár az állam gondoskodik rólunk, azért meglopjuk ahol lehet. Bár mi is lopunk, a politikusok mutyijain felhúzzuk magunkat. Nem konfrontálódunk nyíltan, inkább csendben feljelentünk másokat. Nem tervezünk, mert amit ma megehetünk, csak az a mienk."
Spiró György pedig ezt írja a Feleségverseny című könyvében: "Követelem az egyenlő közteherviselést, amely alól egyedül én mentesüljek. Legyen mindenkinek egyenlő a jövedelme. Az enyém lehet kicsivel több... Legyen mindenki szegényebb nálam, akkor én is lehetek szegény... Eltitkolom a jövedelmemet, adót csalok, nem adok számlát. Gyűlölöm az államot, tessék az államnak eltartani engem."

Klaci55 2016.10.19. 08:55:57

A Kádár és rendszere iránti nosztalgiát nyilván az is erősíti, hogy az elmúlt 26 év döntően a gazemberségről szólt. Korrupcióra, sunyiságra és csibészségre nem lehet országot építeni.

Treff Bubi 2016.10.19. 08:58:00

Az ügynöklistákat azért kell kiadni, mert amíg nem nyilvánosak, bárki zsarolható a múltjával, ezt pedig nem engedheti meg magának az ország. Nem tudhatjuk, eddig hány felelős pozícióban lévő ember milyen döntései mögött állt az, hogy belengették neki, kitudódik a múltja.

room_101 2016.10.19. 08:59:24

Ha fiatal vagy, még nem tudod, de mire megöregszel, majd rájössz, nosztalgiázni mindenki fog, és arról nosztalgiázik, ami akkor volt, mikor az illető fiatal volt. Bármi is volt akkor.

Abban az egyébként szar rendszerben a létbiztonságnak volt egy igen kellemes következménye az alsóbb osztályok számára (is): mivel mindenki lazán megkapta a munkahelyen megjelenés fejében az alapjövedelmet, aki hajlandó volt keményebben is dolgozni, még a kétkezi munkát is igen jól megfizették. Egy Pest közeli féligmeddig maszek csirkefarmon heti 1 nap ganézással megkerestük az akkori havi átlagfizetést. Aztán mikor meglett a nyelvvizsga, lehetett menni kiküldetésbe külföldre, és ha legalább egy fél évig kint voltál, a megspórolt devizádat megforgathattad a szürkepiacon, és felépíthettél belőle egy családi házat itthon.

Ha annyira baromira felesleges, meg nem érdekel senkit az az ügynöklista, mint ahogy írod, akkor miért is nem lehet nyilvánosságra hozni?

saks 2016.10.19. 09:15:50

És ezt pont az mondja, aki az MSZMP és Kádár mostani reinkarnációjának egyik legfőbb kiszolgálója és haszonélvezője - > ő már csak tuggya mirő' beszél.

Lucifer Morningstar 2016.10.19. 09:23:32

Csak te. Az értelmesebbje vagy régen elment, vagy tervezi a menekülést előled és Kádár újkori reinkarnációja, orbán vezéred elől.
Bele kell húzni, ha ismét körbeéri az országot a kerítés, újból nehéz lesz elmenekülni a álomközmunka elől.

Netuddki. 2016.10.19. 09:33:10

Van a lézer mostani eszmefuttatásának valami különleges bukéja, hogy pár éve kijelentettem az orbán gyakorlatilag a kádár rendszert építi újra. Ezzel csak nem arra akar utalni, hogy a gazdája a kádár rendszert építi? Mer ez kell a "népnek"? Kiknek? A 98%-nak?
Hát az biztos, hogy az orbán nem 100-as ha ezt hiszi.

Lehet, hogy a kifli 20fillér volt (a vajas 50), de köszönöm, abból a rendszerből többet nem kérek! Mi kell ahhoz, hogy az orbán is megértse?
Csak halkan jegyzem meg, hogy '56 a ruszkik trükkje volt, hogy példát statuáljanak a cucialista országok legkisebbikével. Már akkor itt voltak az első tankok amikor még ki se osztották a fegyvereket a tiniknek. Most nem fog a putyin rohanni "megvédeni" az orbán bandát. 1989-ben se védték meg a csaucseszkut. Legyen intő jel minden diktátorocskának aki baszakszik a becsületes magyarokkal!

tarackos 2016.10.19. 09:36:27

Ezt sztem nem Kadar talalta ki, o csak felismerte es kihasznalta. Korabban is ez volt csak akkor nem Kadarral hanem a foldesurakkal kellett megalkudni, mint pl Kadar anyjanak. Miutan sikerrel eltuntettuk a polgarsagot nem volt akik hianyoljak a szabadsagot mert akik maradtak soha nem is ismertek azt. A mutyizast sem ok talaltak ki mar szaz evvel korabban is az ment. Meg a rokonok.

Ami sztem Kadartol itt maradt, az a sunyisag, kepmutatas aminek az eredmenye a bizalmatlansag. Amikor a szemedbe jopofiznak a hatad mogott pedig elgancsolnak, feljelentenek etc. Nem veletlenul nem biznak az emberek egymasban, csak a csaladban meg a szuk haveri korben.

sírjatok 2016.10.19. 09:40:03

Egen egen a nép a hibás... most ez az új duma? A megbukott a zorbánviktor éppen mosásban van, vagy mi?

lobaszopiatej 2016.10.19. 09:44:05

Hajrá, még több stadiont, közpénzből duzzasztott focit (külföldről importált sztárokkal) versenyhelyzet nélkül, meg szétlopott Olimpiát görög államcsődös módra!!!

Hiszem az állam fizeti, kvázi ingyen van, csak jó lehet nekünk!!!
Lárifári mer a Gyurcsány elqrta, ezét xar itt a helyzet! Nameg a Soros!

Libsizsidógeci

fidesz maszop dk egykutya 2016.10.19. 09:51:33

Lázár jól tudja, hiszen a kádár rendszert újjáépítő, egyik legfőbb mszmp és kisz örökös párt egyik fejese.

room_101 2016.10.19. 09:54:20

@Tibi !: A Kádár rendszer azért épül újra (nemzeti színben), mert sajnos tényleg hatalmas igény van rá. Túl sok a lúzer.

2016.10.19. 09:56:43

@Szaracén: "Bár mi is lopunk, a politikusok mutyijain felhúzzuk magunkat. "

A lényeg röviden.

2016.10.19. 10:00:25

@Lucifer Morningstar: Ha még nem tűnt fel akkor tájékoztatlak,hogy ez a kerítés fordított működésű az S-100-as szovjet típushoz képest.
Ennek a rendeltetése az, hogy kint tartsa a nem kívánt elemeket és nem pedig az, hogy bent tartsa a lakosságot. Ílyeténformán nincs vele semmi baj.

Netuddki. 2016.10.19. 10:05:23

@room_101: Nem nevezném lúzernek azokat akik a kádár rendszeren szocializálódtak, és mindenféle tolvaj bűnözők ezt kihasználják, akik "politikusnak" merik nevezni magukat. Ez ugyanolyan áldozathibáztatás mint a megerőszakolt nőkre hárítani a felelősséget.

Magyarországot, a magyar embereket megerőszakolták, és annak van igaza aki azt mondja, hogy mivel a magyarok soha nem ismerték a demokráciát és a szabadságot, így nem is tudják mi hiányzik nekik. Tőlünk nyugatabbra se 26 év alatt alakult ki az ami most van náluk.
Pedig semmi máson nem múlik, csak azon kiket választunk meg az állam igazgatásával. Ha becsületes embereket, akik hagyják magukat ellenőrizni, akkor az lesz ami nyugaton. Ha tolvaj bűnözőket akkor az ami most van nálunk. Ennyi.

kvadrillio 2016.10.19. 10:07:08

A KLÍMAVÁLTOZÁS MIATT ROHADT MELEGEK A NYARAK, REMÉLEM A CSILLAGHEGYI STRANDHOZ NEM NYÚLNAK !!!!!!!!!!!!
Focipálya a Csillaghegyi strand helyére? Itt az alaprajz!
nepszava.hu|2016. okt 18. 11:54
[A+ A-]
[Nyomtatás]
[Küldés e-mailben]

A Csillaghegyi Strandfürdő területe a Google Maps műholdképén. Forrás: Google Maps/Átlátszó
Belföld
0
inShare

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) már az MTI-vel is közölte, hogy koncessziós beszerzési eljárást írt ki a Csillaghegyi Strandfürdő területén létrehozandó műanyag borítású sípálya, valamint futballpálya építésére és üzemeltetésére, hasznosítására. Az Átlátszónak időközben elküldték a tervezett létesítmény alaprajzát is.
hirdetés

A cég a meglévő, használaton kívüli és nagymértékben elhanyagolt sport funkciójú területeket - nagypályás futballpálya, salakborítású futópálya körökkel és aszfaltos teniszpályák - kívánja új hasznosítás alá vonni, ami a 9 hektáros strand területének 2 százalékát érinti - szól a közlemény, ami szerint a BGYH Zrt.-nek nem célja a fakivágás, hanem az elhanyagolt, több évtizede gondozatlan cserjés, bokros terület rendbetétele.

Ezt azután jegyezték meg, hogy az Index “Napi favágás rovat” címmel számolt be a sí-és focipálya lehetséges építéséről, hozzátéve, hogy előzetes felméréseik szerint védett fa nem is található a területen. Ám az Átlátszó kiszúrta, hogy a BGYH Zrt. honlapján elérhető közbeszerzési dokumentáció műszaki leírásában szerepel az alábbi tétel is: Írtási munkáka kivágás tuskó kiszedéssel”.

Erre a cég úgy reagált, hogy ez természetesen a cserjék, bokrok eltávolítására vonatkozik, és a portál kérésére elküldték a Csillaghegyi strand alaprajzát is, és bejelölték rajta a szóban forgó területet is. Az alaprajzot ide kattintva nézhet meg!

A közleményben közölték továbbá, hogy a cég hosszú évek óta tervezi a terület hasznosítását, az eredeti sport funkciók megtartásával, a pályák több száz gyereknek biztosítanának sportolási lehetőséget.

A BGYH a felhívásban azt írja, olyan cégektől várnak ajánlatokat november 15-ig, melyeknek működési idejük alatt nettó árbevétele sípálya-üzemeltetésből minimum nettó 20 millió, focipálya-üzemeltetésből pedig minimum 150 millió forint volt; és üzemeltettek már legalább egy, legalább 1.000 négyzetméter területű sípályát és kiszolgáló létesítményt, valamint legalább egy, legalább 5.000 négyzetméter területű labdarúgópályát.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!
Címkék: sípálya, focipálya, Csillaghegyi strand

Netuddki. 2016.10.19. 10:09:11

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Óriási tévedésben vagy komám a kerítések összehasonlításával kapcsolatban.

Az átkosban, a határon ugyanilyen, vagy még egyszerűbb drótkerítés volt. Amiről te beszélsz azt határzárnak hívták és több kilométerre a tényleges határon belül volt, nyomsávval, botlódróttal, műszaki jelzőberendezéssel, rossz nyelvek szerint még aknákkal is megspékelve. Köze nincs az orbán kerítésének ahhoz.
Ja, és ott a műszaki zár folyamatosan karban volt tartva.

Lucifer Morningstar 2016.10.19. 10:11:21

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:

Ha sikeresen megküzdenél szövegértelmezési képességeid hiányával, akkor nem beszélnél marhaságot. Fuss neki újból, sokadszorra talán megérted.

Netuddki. 2016.10.19. 10:14:51

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Ja, és a határon lévő drótkerítésen csak az nem sétált át az osztrákokhoz aki nem akart. Pár évente mindig volt aki megtette. Akkor még disszidálásnak nevezték ezt. A 70-es, 80-as években már az itthon maradt családtagokat se sokat basztatták érte.

vuvuvu2 2016.10.19. 10:17:50

vajon hány éves a blogger, hogy ennyire jól meg tudja mondani a tutit?
én inkább azt látom gondnak, hogy rendkívül provinciális gondolkodás jellemzi a többséget. van egy kb. 80% provinciális gondolkodású többség aki ugyan megy a nagy trendekkel (azt hiszi, hogy attól, hogy facebookokzik, okostelőja van és fastfashion cuccai attól ő már modern), mégis földhözragadt. és ez nem korosztályfüggő, mert a provinciális 60-asnak a gyerekei és az unokái is provinciálisak maradnak. aztán van egy szűk magát véleményvezérnek gondoló ultraliberális elit, akik meg totálisan el vannak szállva, és fogalmuk sincs arról, hogy a köreiken túl mi van. a provinciálisokkal szeretnek barátkozni, mert ez mindkét fél érdeke: a provinciálisok ettől többnek érzik magukat (=hogy menő és trendi ismerőseik vannak), az ultrlibek szintén többnek, mert a táborukat minden egyes provinciális rajongó gyarapítja. no és hol vannak a belgák, avagy a mértéktartó, középréteg, aki nyelveket beszél (azaz nem lehet megvezetni mint a 80%-ot), akinek van gerince, szakmája, kritikusan tud gondolkodni? no, ezekből kevés van, és számuk egyre fogy, mert a provincializmus ma nagyobb kiterjedésű, mint a 90-es évek elején. hangsúlyozom, nem generációfüggő a dolog, épp ezért orbitális baromság amit a blogger összehordott.

Jakab.gipsz 2016.10.19. 10:18:25

Kádár puritanizmusa és prüdériája az ami a mai rongyrázókkal szemben is tiszteletet ébreszt, és ezért nem volt szüksége személyi kultuszra, de van még más is ami figyelemre méltó.
Egyébként miért ne hitt volna a Marxizmusba, az egy "tudományos elmélet" volt kérem szépen, amit ugye bár csak a munkás osztály élcsapata az elkötelezett kommunisták érthettek meg.
Ma már pontosan tudjuk, hogy Marx egy migráns zsidó filozófus volt, aki össze vissza hazudozott, (a keresztény kultúra körről, klasszikus görög filozófiáról), tudomány helyett egy elme bajt alkotott meg, (Marx miatt szégyenkezzenek a zsidók), nekünk magyaroknak erre nincs semmi okunk.
Kádár viszont nem tudhatta, hogy egy elmebajból, kell valamelyest élhető országot fabrikálnia, ezért a többi megtévesztett becsapott ország sok millió lakosához viszonyítva nem lehet panaszra okunk. Pl. Csaucseszku Romániája, vagy Pol Pot Kambodzsájához vagy Rákosi és bűnbandájához viszonyítva volt sikertörténet a kádár-izmus.

Netuddki. 2016.10.19. 10:18:35

@Szaracén: "Bár mi is lopunk, a politikusok mutyijain felhúzzuk magunkat."

Lehet, hogy te lopsz komám, de én nem, és még sokan vagyunk így ezzel.

A politikusok mutyijain se húzom fel magam, csak mélységesen megvetem őket és azt kívánom minél előbb kerüljenek a tetteikért börtönbe, az ebül szerzett vagyonuk pedig elkobzásra. Ennyi.

tarackos 2016.10.19. 10:20:48

@room_101: Nem kadar-rendszerre van igeny hanem magasabb eletszinvonalra es biztonsagra. A rendszereket a tobbseg nem is erti, nem mond neki semmit azert lehet ma NER-t epiteni vagy korabban mast mert leszarjak.

vuvuvu2 2016.10.19. 10:22:07

@elemes: hogy a ma felnövekvők kevésbé lesznek kádár népe? vagy provinciálisok? óriási tévedés. épphogy méginkább azok lesznek, mert komoly korlátaik vannak: nem tudnak írni, olvasni, számolni még a diplomások sem - könnyen kezelhető birkafarm, ennél jobb alanyokat el se lehet képzelni a provincializmus további terjesztéséhez.

Netuddki. 2016.10.19. 10:24:48

@Jakab.gipsz: Mi van bammeg? A fidesztrolloknak kiadták, hogy már éltetniük kell a kádár rezsimet? Miután a lézerjankótok nyíltan felvállalta, hogy az orbán is hasonlót épít.

Valaki qrvára megvezethette a vezért ha beadta neki, hogy itt a népek visszasírják a kádár rendszert. Nyilván vannak ilyen agyalágyultak is, de akinek némi köze volt hozzá és még nem nyugger, azt kirázza a hideg még a gondolatától is.

Netuddki. 2016.10.19. 10:25:39

@Tibi !: Mármint kavintonon élő nyugger.

Tristee 2016.10.19. 10:28:21

" A nagy többség megelégedett a „nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás” nyújtotta életvitellel"

A nagy többség valóban megelégedett ezzel és - a szerző számára bizonyára rejtélyes okból - nem követelte, hogy emeljék meg a munkaidőt és szállítsák le a pihenésre és szórakozásra szánt időt. Sőt, a nagy többség azt sem követelte, hogy emeljék fel a nyugdíjkorhatárt (a kadárista diktatúrában nőknél 55, férfiaknál 60 év.)

"itták a meleg sört, ették a hideg lángost"
A cinikus szerző figyelmébe ajánlom - például - azt a jellegű és mennyiségileg elborzasztó jelenlegi gyermekéhezést, mely a kádári diktatúrában ismeretlen volt. No igen, ezzel szemben a kádári diktatúrában hideg volt a lángos!

"Struccnemzet."
Avagy birkanép, hogy a szerző kellően magas intellektuális és erkölcsi nívójára "felemelkedve" marasztaljunk el általánosságban egy egész nemzetet.

"Sikerült egy olyan aljas megállapodást átnyomnia, amely az emberek hasáról szólt. Ha az tele van, akkor senkit sem érdekel a demokrácia"
Merthogy a rendszeres táplálkozás joga nem demokratikus alapjog - írja a négy fogásos ebédje után a szerző.

"Magyarország éppen úgy nem tanult meg igazán fejet hajtani hősei előtt, mint ahogyan belement Kádár piszkos ajánlatába."
De majd az olyan, intellektuálisan szikrázó és erkölcsileg kikezdhetetlen szerző, mint Herczeg Sándor, addig szembesíti Magyarországot és népét ezzel a helytelen életvitellel és elfogadhatatlan politikai alapállással, amíg Magyarország és népe bűnbánatot gyakorolva meg nem tér és azonosul a szerző demokratikus lényével és világával.

2016.10.19. 10:45:09

@Tibi !: Na ne mondd bazmeg.... itt élek tőle 2.500 méterre 40 éve.

2016.10.19. 10:45:51

@Tibi !: "Pár évente mindig volt aki megtette."

Helyesebben pár évente sikerült valakinek. A többi meg ment sittre vagy lelőtték.

2016.10.19. 10:52:31

@Lucifer Morningstar: Te meg képezd magad informatikából (nem kell túl magas szintre, csak a "válasz erre" gomb használatát kell megtanulni), aztán akkor majd esetleg lehet tudni, hogy mire reagáltál!

Jakab.gipsz 2016.10.19. 11:08:09

@Tibi !: Neked szakikám, primitív szövegértelmezési gondjaid vannak, irány az általános iskola.

Vagy olvasd el még egyszer, hangosan tagolva, a magyarok nem önként és dalolva fogadták a kommunizmus és az ateizmus agyrémét,
Nem azt állítottam, hogy jó volt a kommunista próbálkozás, vacak volt, hanem a "többihez viszonyítva volt tűrhető", az amit kádár és a baloldal össze fabrikált.

Ugyanis a zsidó Marx ateista materialista filozófiája, színtiszta hazugság, azaz nem létező eszme, abból pedig lehetetlen élhető társadalmat létre hozni.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2016.10.19. 11:16:09

Kádár vs I.István király
2012. augusztus 20. - IGe • Szerkesztés...

A katolikus egyház "szent" (Kaotikus Személyiségzüllesztő Multi Lever Pártért) címmel és érdemrenddel tüntette ki I.István királyt , de ha jobban belegondolunk, ez a "cím" többet jelent-e, mint mondjuk az 1956-os magyar forradalmat leverők szocialista hazáért érdemrendjei, amelyek azért végső soron a Szovjetunió kommunista irányultságú érdekeit szolgálták. Ahogyan Worluk is írta Vajkról azaz I.István királyról; odadobta az országot Rómának, az 1956-os kor Moszkvájának. Sokan és egyre többen hozzák párhuzamba I. István életútját Kádár Jánoséval. Sokak szerint ha I. István példaértékű politikus, akkor Kádár Jánost is annak kell megítélni, mert különben kettős mérce, amely sem erkölcsileg, sem logikailag nem feloldható. Tehát abban az esetben, ha Kádár János tetteit összességében negatívan ítélteik meg, akkor I. Istvánét is annak kell nyilvánítani...

vilagnezet.blog.hu/2012/08/20/kadar_vs_i_istvan_kiraly

erol 2016.10.19. 11:24:23

" A nagy többség megelégedett a „nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás” nyújtotta életvitellel"
Pedig ha tudták volna mennyivel jobb a 16 óra munka, nyolc óra pihenés, nulla szórakozás...

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2016.10.19. 11:25:05

@Tibi !:

"Csak halkan jegyzem meg, hogy '56 a ruszkik trükkje volt, hogy példát statuáljanak a cucialista országok legkisebbikével. Már akkor itt voltak az első tankok amikor még ki se osztották a fegyvereket a tiniknek."

Sajnos ez az igazság. 56-ot a KGB robbantotta ki. Apán nyáron jött haza Moszkvából gépész továbbképzésről és már ott álltak a tankok a határnál.

HEL Blog · http://he-liga.blog.hu 2016.10.19. 11:28:55

@vilagnezet.blog.hu: A pártállam fő jellemzői ugyanazok 1989-ben és ma is. Nem nyilvános az ügynöklista. A pártvezetés urizál. A kormány tele van MSZMP-sekkel. Az M1 tévécsatornát a Pártból irányítják. Moszkva az Moszkva. Zárva vannak a boltok vasárnap.

room_101 2016.10.19. 11:47:52

@Jakab.gipsz:
Pláne, hogy a marxi elméletnek - persze duma, és színpadi díszlet szintjét kivéve - nem sok köze volt a "létező szocializmus" mindennapjaihoz. Nem véletlen csaptak le azonnal arra a pár lázítóra, aki a melósokat megpróbálta volna felvilágosítani, hogy nem is ők uralkodnak.

elemes 2016.10.19. 11:56:16

@vuvuvu2:

Én is látok sok veszélyt, ami a ma feltörekvő generációt fenyegeti (kütyüfüggőség, helikopter szülők), de a kádár-kor alapbetegsége, a "ne csinálj semmit, abból nem lehet bajod" már nem fenyegeti őket.

chrisred 2016.10.19. 12:19:08

A Kádár-rendszerrel az emberek többsége nem alkudott meg, nem kötött semmilyen megegyezést. Aki megalkudott vele és támogatta, a jó elvtárs káderréteg volt, egy különálló kaszt a társadalomban. A többiek idegenként kezelték a rezsimet, de nem tehettek ellene semmit, ezért túlélésre játszottak.

2016.10.19. 12:48:11

@chrisred: Most is ez a helyzet. Valahogy elfelejtették megkérdeni a népet hogy demokráciát akar-e vagy valami mást. Egyáltalán akarja-e folytatni azt amit 1000éve ránkerőltettek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.19. 12:50:28

kádár diktátor volt. A puritánság látszatát keltette, és nem is nagyon gazdagodott meg. De okosan megvásárolta az embereket egy viszonylagos jóléttel. orbán is diktátor, de nem érdekli az ország gazdasága, csak a személyes gazdagodása.

Netuddki. 2016.10.19. 12:52:22

@Jakab.gipsz: Szerintem meg neked vannak szövegértelmezési gondjaid. Már többször bizonyítottad.
Mindössze megjegyeztem, hogy a hozzászólásod és az új direktívák szerint a fizetett fidesztrolloknak kiadták, hogy éltessék a kádár rendszert. Azt is leírtam miért.
Felesleges volt válaszolnod, tolvajfidesztrollként nem vagy vitaképes. Néha azért belétek rúgok, mindössze csak azért, hogy tudjátok hol a helyetek.

Tristee 2016.10.19. 14:32:18

@chrisred:
"A többiek idegenként kezelték a rezsimet, de nem tehettek ellene semmit, ezért túlélésre játszottak."

Ezek szerint a rendszernek nem volt nyertese az a munkás, akit a blog szerzője a „nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás” nyújtotta életvitel miatt ostoroz.
Nem volt nyertese a rendszernek az a több millió állampolgár, aki dolgozhatott, minden nap jól lakhatott, különösebb gond nélkül ki tudta fizetni a rezsijét és állami támogatással juthatott hozzá a kulturális javakhoz.

Antall József idegenként kezelte a rendszert és a túlélésre játszott. Ő sem tehetett semmit, nyilván ezért fogadta el a rendszertől a Munka érdemrend arany fokozatát (és a vele járó pénzjutalmat). Ő így nem alkudott meg a rendszerrel, ellentétben a párttitkárokkal.

chrisred 2016.10.20. 06:14:08

@Tristee: Az volt a nyertese a munkások közül, aki bejárt blokkolni az üzembe, aztán semmit nem csinált, legfeljebb kikutatta, hogy mit tudna hazavinni, hogy csencseljen vele. Aki meg végiggürcölte a nyolc órát, semmivel nem került jobb helyzetbe, a gyerekei, unokái nyakába pedig ugyanúgy rászakadt a mérhetetlen nagyságú államadósság és a vele együtt járó 26+még nagyon sok év kilátástalanság.

Tristee 2016.10.22. 13:34:35

@chrisred:

"Az volt a nyertese a munkások közül, aki bejárt blokkolni az üzembe, aztán semmit nem csinált, legfeljebb kikutatta, hogy mit tudna hazavinni, hogy csencseljen vele. Aki meg végiggürcölte a nyolc órát, semmivel nem került jobb helyzetbe"

Azért az egyéni élethelyzeteket ne keverjük már össze ilyen merészen az általában vett osztályhelyzettel.

Az a tény, hogy a Kádár-érában is voltak ügyeskedők, lógósok a munkahelyeken, nem teszi semmissé azt a tényt, hogy a dolgozók - ha úgy tetszik, a munkások - olyan szociális vívmányokkal rendelkeztek, melyek manapság a vágyálmokban léteznek.

"a gyerekei, unokái nyakába pedig ugyanúgy rászakadt a mérhetetlen nagyságú államadósság és a vele együtt járó 26+még nagyon sok év kilátástalanság. "

Csakhogy ez nem a Kádár-éra öröksége; ez a kapitalizmus következménye.

A "mérhetetlen nagyságú államadósság" - lássunk csodát! - a rendszerváltás óta még tovább növekedett.

A kilátástalanság a nagy többség számára pedig meg is lesz mindaddig, amíg kapitalizmus lesz.

Legfeljebb a "csencselők" minden korábbinál nagyobb hada és az újfajta " jó elvtárs káderréteg", mint "különálló kaszt a társadalomban" lesz valamilyen szinten nyertes.

chrisred 2016.10.23. 10:34:50

@Tristee: Ez akkoriban nem egyéni élethelyzet volt, hanem a köztulajdonnal kapcsolatos általános hozzáállás.

"A "mérhetetlen nagyságú államadósság" - lássunk csodát! - a rendszerváltás óta még tovább növekedett."

Teljesen azon múlik, hogy miben méred. Ha a GDP arányában, akkor az általános privatizáció kezdetétől 2002-ig folyamatosan csökkent, és csak 2008-ban érte el a rendszerváltáskori szintet.

Azért a mostani időszakban is vannak olyan szociális vívmányok, amik akkoriban elképzelhetetlenek voltak. Például a továbbtanulás, külföldi karrier - akkoriban csak a kiváltságosoknak volt adott.

Tristee 2016.10.28. 11:20:30

@chrisred:

"Például a továbbtanulás, külföldi karrier - akkoriban csak a kiváltságosoknak volt adott.

A továbbtanulás csak a kiváltságosoknak volt adott?

Még ha azt is akartad volna írni, hogy a külföldön való továbbtanulás csak a kiváltságosoknak volt adott, az sem lenne igaz.

A külföldi karrier már más kérdés, ott valóban szükség volt egynémely kiváltságra: például a Kádár-éra, a "kommunizmus" esküdt ellenségének kellett lenni. Lásd pl. Jeszenszky Géza karrierjét: 1984-1986 között Santa Barbara, majd Los Angeles egyetemén vendégtanár, 1989-től pedig (már itthon) a totális diktatúra áldozataként rendszerváltó politikus.

chrisred 2016.10.31. 05:29:09

@Tristee: "A továbbtanulás csak a kiváltságosoknak volt adott?"

Persze. Nagyjából a lakosság 5%-ának. Ennyi volt az felsőfokú intézménybe felvehető hallgatók aránya, szigorú rendszerben irányított felvételivel.

Tristee 2016.11.02. 15:03:59

@chrisred:
"Persze. Nagyjából a lakosság 5%-ának. Ennyi volt az felsőfokú intézménybe felvehető hallgatók aránya, szigorú rendszerben irányított felvételivel. "

Az tény, hogy orvosi egyetemre nem mehettél középiskolában szerzett kettes biológia osztályzattal és bölcsészetre sem vettek fel közepes magyar irodalom és történelem jeggyel. (Legalábbis első körben).

Valóban azon kiváltságosok közé kellett kerülnöd, akik legalább jó, de inkább jeles osztályzatokat szereztek a felvételi tantárgyakból és érettségin is bizonyították kiemelkedő tudásukat.

Ez azonban nem a vagyon, hanem az értelem kiváltsága volt - ez utóbbit emlegeted fanyalogva, mintha micsoda súlyos igazságtalansága, eltévelyedése lett volna a Kádár-érának, hogy alapvetően a jó tanulókat engedte az egyetemre.

chrisred 2016.11.03. 05:07:28

@Tristee: Talán így írtak róla a Népszabadság vezércikkeiben meg a pártbizottságok éves jelentéseiben. Aki viszont benne élt, az tisztában volt azzal, hogy a felsőoktatás a Kádár-kor kontraszelekciós mechanizmusainak egyik legjellemzőbb formája volt.
süti beállítások módosítása