Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Iborfia és Farkaslyuk a két véglet

2016. október 04. - Herczeg Sándor

A vasárnap befejeződött népszavazás részvételi adatait áttekintve elég nagy szóródásokat láthatunk a különböző megyéken belül is. A legaktívabb és a legpasszívabb települések közötti eltéréseket leginkább a községeknél figyelhetjük meg, hiszen ebben a listában csupán két város szerepel. Száz százalékosan egyedül a Zala megyei Iborfia teljesített, ott mind a 10 választópolgár az urnákhoz járult. A referendum a farkaslyukiakat érdekelte legkevésbé.Budapesten egyetlen olyan kerület nincs, ahol a részvételi arány elérte volna az érvényességi küszöböt. A legnagyobb érdeklődés a XII. kerületben volt, ahol 46,06 %-os adattal zártak, míg a Kocsis Máté irányította VIII. kerület 32,45 %-os arányt produkált. 

Baranya megye adja azt a települést, ahol az országban a második legkarcsúbb volt a megjelenési mutató. A médiában már többször is egyéni elképzeléseiről híres polgármesteréről ismert községben mindössze 50-en éltek a lehetőséggel és ezzel 17,12 %-os eredménnyel csukott be a falu egyetlen szavazóköre. Old viszont a maga 83,78 %-os részvételével magabiztosan vezeti a megyei rangsort. Ehhez minden bizonnyal hozzásegítette az, hogy a községben ezen a napon polgármestert is választottak. A 259 szavazásra jogosult oldiból 217-en jelentek meg a voksoláson.

viasanctimartini.jpg

Cserdi

(a fotó forrása: viasanctimartini.hu)

Bács-Kiskun megyében Fülöpháza polgárai elég nagy számban igyekeztek véleményt nyilvánítani, hiszen 66,01 %-ban vettek részt a szavazásban. Igaz, hogy az 505 főből 472-es tették mindezt érvényesen. Ugyanakkor Rémben ez az arány 38,02 % volt, ami Baranyában a legalacsonyabbnak bizonyult.

Békés megyében viszonylag kiegyenlítettebb a helyzet. A legmagasabb részvételt Dombiratoson (57,23 %), a legalacsonyabbat Kétegyházán (33,32 %) regisztrálták. 

Borsod megyében Tornakápolna szavazói bizonyára könnyen rájönnek arra, hogy ki volt az egyetlen olyan községbeli, aki nem ment el voksolni. A 19 választóból ugyanis 18 megjelent a bizottság előtt, így a részvétel 94,74 % volt. Az egész ország leggyengébb részvételét mutathatja fel viszont Farkaslyuk. Az 1.288 arra jogosult lakóból csak 216-an ballagtak el voksolni, s ez 16,77 %-os arányt hozott. 

150912_farkaslyuk_98a.JPG

Farkaslyuk

(a fotó forrása: wikipedia.hu)

Csongrád megyében Óföldeákon a 422 választásra jogosultból 269-en mentek el, ami 63,74-ot, s egyben a legmagasabb megyei adatot hozta a községnek. A médiában többször is kormány kampánya ellen agitáló Molnár Róbert által irányított Kübekháza adta a legalacsonyabb részvételi arányt, a településen 32,93 % került a jegyzőkönyvbe.

Fejér megyében Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester lehet büszke. Településének polgárai 64,11 százalékos arányban adták le szavazatukat. Ugyanakkor Sárkeresztúr polgárai minden bizonnyal más elfoglaltságot találtak, hiszen náluk mindössze 28,04 %-os volt a részvétel.

A Győr-Moson-Sopron megyei Edve sem tétlenkedett, a 104 arra jogosult lakóból 85-en keresték fel a szavazókört, ami 81,73 %. A megye elég jól teljesített ebben a tekintetben, talán a mintegy 500 lelkes Lázi lóg ki egy kicsit a maga 43,07 százalékával.

Hasonló képet mutat Hajdú-Bihar. Ott a vekerdiek iparkodtak leginkább (66,67 %), míg Álmosd lakói csupán fele ilyen arányban (33,45 %) érezték fontosak véleményük rögzítését.

Heves megyében Kisfüzes nyert, hiszen 74,8 %-ban jelentek meg voksolni. A tarnazsadányiak viszont még az országos átlaghoz képest is rendkívül passzívak voltak. 922 emberből csak 236-an látogatták meg a szavazóköröket, ami 25,6 %-os arány.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyében található Tiszabő hazai rekordot döntött. Nem csupán azért, mert a megye legmagasabb (75,66 %) részvételét virították, hanem az egységük miatt is. A megjelent 939 választóból mindenki nemmel voksolt, az urnákban egyetlen igen, vagy érvénytelen szavazatot sem találtak. Tiszabura már nem volt ilyen lelkes, ott a részvételi arány 34,14 % volt.

Komárom-Esztergom megyében nem adódtak túl nagy eltérések. A referendum Aka polgárait aktivizálta leginkább (63,21 %), míg Annavölgy lakosainak háromnegyedét hidegen hagyta (30,32 %).

Nógrádban a kisbárkányiak mutatták a legnagyobb érdeklődést (75,32 %), nem sokkal messzebb viszont ez már korántsem volt igaz, hiszen Szirákon mindössze a szavazók 25,57 %-a élt jogával.

A Pest megyei Letkésnek elég volt 61,09 %, hogy elvigye a megyei elsőséget. Ebben a vonatkozásban Pánd került az utolsó helyre, hiszen 1.476 emberből 443-an ikszeltek. Ez 30,01 %.

Somogy megyében Varászló győzött a részvétel tekintetében, mivel 84-en járultak az urnákhoz, ami 70,59 %. A kőkútiak nem voltak ilyen lelkesek, ugyanez az arány náluk 30,79 % lett.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében igen érdekes helyzet alakult ki. A részvételi statisztikákat ugyanis a legtöbb esetben kisebb községet vezetik, illetve zárják. A megyében azonban a 2.800 szavazóval rendelkező Baktalórántháza város 78,21 %-os eredménye a legmagasabb. Szamosangyalos 22,25 %-os részvételi adata viszont az országban is az egyik legalacsonyabb.

Tolna megyében Szárazdon (68,69 %) mentek el a legtöbben. A legkevésbé Kocsola lakosai mozdultak meg, csak minden harmadik embert érdekelt a lehetőség (32,54 %).

Vas megye számos magas részvételt hozott. A sok kicsi település közül Horvátlövő (84,28 %) emelkedett ki legjobban, míg Keléd (32,31 %) az utolsó volt ezen a téren.

Veszprém megyében Vászoly (72,6 %) volt a legaktívabb. A legkisebb arányt itt egy város, Berhida mutathatja fel, a választásra jogosultak 35,41 százaléka ment el valamelyik szavazókörbe.

iborfia_szeretlek.jpg

(a fotó forrása: szeretlekmagyarorszag.hu)

Szinte minden választáskor előkerül Iborfia neve, hiszen a legkisebb magyar településről van szó. Most sincs ez másként, hiszen a 10 választópolgárral rendelkező község 100 százalékos részvételt produkált - ráadásul délelőtt 11 óráig. A megye negatív szereplője ebben a vonatkozásban Gyűrűs volt, ahol 31,94 %-os volt a részvétel.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr3911767881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása