Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Miért lesz erős a népszavazási kampány?

2016. július 07. - Herczeg Sándor

Kétségtelen tény, hogy az október 2-re kitűzött kvótareferendum Brüsszelre nézve olyan mértékű jogi jelentőséggel bír, mint a ruandai kormánynak egy antarktiszi kutatóállomás földtani jegyzőkönyvének hitelessége. Mindazonáltal augusztus közepétől politikai cunami várható, s ennek csak áttételesen lesz köze a határainkhoz érkező migránsokhoz.

A kormánypártoknak létkérdés, hogy egy olyan ügyben, amelyben várhatóan az ő álláspontjuk kerül ki győztesen, minél magasabb legyen a részvételi arány, s azon belül a „nem”-ek száma. Az érvényességhez a korábbi népszavazásokhoz képest jóval magasabb részvételt kell produkálni. 2014-től ugyanis a népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele - nagyjából négymillió szavazásra jogosult - érvényesen voksolt, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. A Fidesz és a KDNP az elmúlt két évben viszonylag gyakran bukott el időközi választásokat, – két esetben parlamentit is  - nem is szólva a vasárnapi boltzárral járó presztízsveszteségről. Jól jönne nekik egy népszerűségnövelő történet.

prban_index.jpg

Orbán Viktor egy korábbi szavazáson

(a kép forrása: Index)

Ennek célja kettős. Egyrészt a „nem”-ek nagy aránya a választópolgárok szemében nem csupán a kormány álláspontját legitimizálná, hanem Fidesz helyzetét is stabilizálná a pártok népszerűségi versenyében. Kétségem sincs, hogy a népszavazás eredményessége és a „nem”-ek többségre kerülése esetén bel- és külpolitikai győzelmet egyaránt kommunikálna a kormányzati propaganda, ami teljes gőzerővel fog dübörögni a kampányban. Senkit se tévesszen meg, hogy a népszavazás maximum erkölcsi jelentőséggel bír. A kormánypártoknak egyáltalán nem mindegy az esetleges győzelem nagysága sem. Távolról sem érdekes, hogy Brüsszelt a magyarok döntése nem kötelezi, sokkal inkább fontos minél nagyobbat ütni a jelenleg távolmaradásra buzdító baloldali erőkön. Az MSZP, az Együtt, a PM és a DK is a bojkott mellett kardoskodik, ami a Fidesznek ragyogó alkalom arra, hogy az általuk óhajtott eredményből font szókorbácsokkal még két évig csépelhessék őket. Az már csak hab a tortán, hogy az Unió vezetői elé milyen elégedett arccal és mögöttes támogatással állhatnának oda. Mindezek miatt a bevándorlók kitűnő eszközök lesznek a voksolásra buzdító reklámok csúcsra járatásában.

Az ellenzék számára felettébb érdekes feladat lehet annak kommunikációja, hogy vajon az emberek miért NE éljenek demokratikus jogaikkal. Fogós dilemma ugyanis, hogy megalapozott vélemény hiányában inkább az otthonmaradásra voksolnak. Egyetlen esélyük az, hogy a választásra jogosultak kevesebb, mint fele járul az urnákhoz. Ha ez történne, akkor a baloldali tömb jóval nagyobb sikert aratna, mint a végül nem megvalósult vasárnapi boltzáras referendum esetében. Már most leszögezhető az, hogy egy eredménytelen, vagy az „igen”-ek többségét hozó szavazást a kormány bukásaként értelmeznének és rögtön a lemondását követelnék. Ez a forgatókönyv természetesen valószínűtlen, még akkor is, ha a rendszerváltás óta megtartott hat népszavazásból csak két esetben volt 50 %-nál magasabb a részvételi arány, ugyanakkor a korábbi jogi szabályozás nem is írta ezt elő. Ebből világos, hogy az MSZP, a DK, az Együtt és a PM egyetlen sansza az, ha kevesen élnek a lehetőséggel, hiszen az egyértelmű, hogy a „nem” voksok többségben lesznek. A Fodor Gábor vezette Liberálisok döntése pedig szinte mindegy is, ők az „igen” mellett törtek pálcát, ami egyfajta menekülés az ismeretlenségből, hiszen szerepük marginális, médiafigyelmet csak emiatt kaptak.

A helyzet fokozódni fog. A kormány nyilvánvalóan az összes eszközét bedobja a minél magasabb részvételért, hiszen minden egyes szavazat pozícióerősítő, ráadásul többcélú létjogosultságot kap. Az ellenzéki bojkott kommunikációja pedig szokatlan szerepkörbe kényszeríti a baloldalt, mivel korábban a népfelség elvét piedesztálra emelőknek kell elmagyarázni azt, hogy miért ne éljenek azzal a jogukkal, melynek gyakorlásával ellentmondhatnak a kormányzati akaratnak. Nem beszélve arról, hogy később nehéz lesz az őket támogatókat felrázni abból a közönyből, amit most kérnek tőlük. Nyilván nem véletlen akarta például Szanyi Tibor is megfúrni az egészet, ahogyan a Fidesz tette a vasárnapi boltzár esetében. Mindazonáltal nem lenne meglepetés, ha a részvételi arány meghaladná a legutóbbi, 2008-as referendumot, ahol a választók valamivel több mint fele szavazott. Nem csodálkoznék azon sem, ha a kampány intenzitása elérné a 2014-es szintet, s ha így lesz, akkor nem nézünk langyos nyárutó és unalmas ősz elé.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr298873492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bajer Zsolt 2016.07.08. 11:41:46

Ez a nepszavazas fontos, mert Orban Viktor nem csak Magyarorszagot, de egesz Europat vedi. Ezert el kell menni, es LE KELL GYOZNI A LIBBANT TERRORISTAKAT, ES TAMOGATOIKAT.

Ballib cenzúrázók réme 14 2016.07.08. 12:26:40

Azért felettéb érdekes ez a ballib mentalitás.

Itt nálunk azért kampányolnak, hogy ne szavazzanak az emberek.

Persze ha kell, akkor a balllibek képesek arra is, hogy az emberek 147%-át rávegyék arra, hogy szavazzanak a ballib jelöltre, mint ahogyan tették ezt Ausztriában meghamisított leválszavazatok esetén:

lovasistvan.hu/2016/05/25/ausztria-mar-szabad-beszelni-a-1469-os-valasztasi-csalasrol-vegkepp-megorult-az-eu-gazdaja-is/
Ausztria: már szabad beszélni a 146,9 %-os választási csalásról; végképp megőrült az EU gazdája (is):

bulista 2016.07.08. 12:40:17

Ezek az agyhalott narancsbolsik tényleg nem képesek másra, mint a takonyárpi által kreált ostobaságokat mindenhova bekopizni???

Persze ezek a "delék embelek" egyben a modern orvostudományból is gúnyt űznek, hiszen bebizonyítják, hogy az agyhalál után is van élet...

Ballib cenzúrázók réme 14 2016.07.08. 12:49:12

@bulista:

Ott a link majom..

De itt egy másik:
hir.ma/kulfold/szines-hirek/valasztasi-csalas-tortent-az-osztrak-elnokvalasztason-az-osztrak-sajto-hallgat/653657
Az adatok mindenképp bizonyítékok a választási csalásra. A 11 ezer lakosú, festői Waidhofen an der Ybbs városkában a szavazók 146,9%-a adta le a szavazatot. Vagyis a maximum lehetséges szavazatok másfélszeres produkciója jelent meg.

---

Téged miért zavarnak a tények ?

Ballib cenzúrázók réme 14 2016.07.08. 12:53:50

@bulista:

Érdemes megjegyezni Gyurcsány fizetett bérrettegőinek a nevét, akik a tényeket is letagadják...

Íme néhány külföldi link:
www.google.hu/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=austria+Waidhofen+146%2C9

gabpocok 2016.07.08. 12:56:19

@Ballib cenzúrázók réme 14: "Téged miért zavarnak a tények ?" Hányszor de hányszor kérdezték már ezt meg tőled míg a vezéred seggéből jövő fost köpködted itt nem is tudom hányszor....

Ballib cenzúrázók réme 15 2016.07.08. 13:00:18

Tisztelt blog olvasók !

Kérem olvassák el az állításaimat. Nzzék meg a linket amit adtam, kérésre szívesen adok ezt megerősítő linkeket más nyelven is.

Jelen esetben Gyucrsány fiztetett bérrettegői azt a tényt próbálják meg letagadni, hogy Ausztriában a ballib jelölt érdekében VÁLASZTÁSI CSALÁST követtek el.
147%-os szavazási arány lett egy helyen.

Az információ ezer helyről ellenőrizhető.
A ballibeket akik letagadják a nyilvánvaló tényeket, kérem ekként kezeljék.
Néhány külföldi link:
www.google.hu/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=austria+Waidhofen+146%2C9

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.07.08. 13:06:04

@Ballib cenzúrázók réme 14:

A ballib kampány oka: a ballibek előre elismerik saját vereségüket.

gabpocok 2016.07.08. 13:07:05

@Ballib cenzúrázók réme 15: Ismételten megkérdezem?? Mi köze van Gyurcsánynak egy Osztrák "választási csaláshoz".Ha elolvasnád a tényeket rájönnél hogy semmit nem változtatott az eredményen és ez egy hiba volt az adatok között...
DE ha már csalásról beszélünk kérlek mesélj már az itthoni gazdid által kitalált 25%-al kapott 2/3-os parlamenti többségről mint "a nép akaratát tükröző" választási rendszerről?? Na?? Önálló gondolat?? Na ??

2016.07.08. 13:11:47

@Bajer Zsolt: Téged már legyőzött az agyfaló manó.

gabpocok 2016.07.08. 13:12:17

@BircaHang Média szerkesztősége: Az a gáz hogy a normális ember telibeszarna egy ilyen népszavazást de ugye az olyan retardáltak vannak többségben ebben az országban mint te....Tudod, okos a más kárán tanul, a hülye meg büszke rá ha elbassza az okos életét is ...

2016.07.08. 13:13:00

@Ballib cenzúrázók réme 14: Kicsi kincsem, azt gondolod, hogy Orbánék nem manipulálták a levélszavazatokat?

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.07.08. 13:19:17

@gabpocok:

A normális emberek tudják, hogy alapvető érdekük Orbán hatalmon maradása, ugyanis közismert mi az alternatíva...

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.07.08. 13:20:11

@gabpocok:

Ilyen a magyar választási rendszer 1990 óta. Csak akkor zavar, ha éppen nem a ballibeknek kedvez?

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.07.08. 13:21:11

@Ylim:

Nme kellett manipulálni, mert közismert volt, hogy - Gyurcsány xenofób kampánya miatt - a ballibek esélytelen a határon túl.

Ballib cenzúrázók réme 14 2016.07.08. 13:25:28

@gabpocok:

A magadfajta migránssegnyaló bérbloggereket magasról leszarom.
A tényeket letagadni, a ballibek választási csalását bagatelizálni ...

Ennyit tudsz meg a nevedet..
Szerencsétlen..

Márpedig ide nem kell migráns, és ezt mindenki pontosan tudja, a német tapasztalat alapján:
Így integráld a migránsodat:

888.hu/article-otven-migranst-sikerult-eddig-munkaba-allitani-a-2-milliobol-nemetorszagban
Ötven migránst sikerült eddig munkába állítani a 2 millióból Németországban.
...

magyaridok.hu/kulfold/19-milliard-eurot-koltenenek-nemetek-jovore-migransokra-815095/
Németországban a szövetségi kormány jövőre 19 milliárd eurót fordítana a menekültügyre a költségvetés szerdán elfogadott tervezete szerint.
---
az állástalan migránsok munkanélküli segélyére 4,1 milliárd eurót szánnak, és szintén 4,1 milliárd euró jut a menekültek beilleszkedését szolgáló programokra.
...

jandera 2016.07.08. 13:57:13

@Ballib cenzúrázók réme 14: @Ballib cenzúrázók réme 15:
Mikor jön a Ballib cenzúrázók réme 16? 1 -ről kezdted?

gabpocok 2016.07.08. 13:59:38

@Ballib cenzúrázók réme 14: 888.hu-s hírt felhozni mint tényt hogy igazold magad hahahhaha csak megnézetném a helydeben magamat orvossal...

gabpocok 2016.07.08. 14:02:03

@Ballib cenzúrázók réme 14: Meg igazából megkérdezlek hol volt szó migránsokról?? Megint terelsz mert 1 normális érved nincs ami megállná a helyét a valóságban( és nem a ti féle vmi 250mg-os lsd utáni alternatív valóságot értem valóságon)

gabpocok 2016.07.08. 14:04:08

@BircaHang Média szerkesztősége: tényleg?? Különös hogy eddig soha senki nem szerzett 2/3-ot sőt nem egymásután 2x főleg úgy hogy választási rendszert is módosítottak.... Üres fecsegés ennyit tudsz

gabpocok 2016.07.08. 14:14:40

@Ballib cenzúrázók réme 14: index.hu/gazdasag/bankesbiztositas/2016/07/06/varga_mihalynak_is_tetszik_a_negymillio_vendegmunkas_behozatala/ erre is migráncsozzál kutya. na gyerünk, mi lesz?? MOst akkor van jó migráncs meg rossz migráncs?? Vagy mostmár jó ha a magyarok elől veszik el a munkát?? Vagy várj ez már nem is 1200 fő hanem 250 ezer !!!!4!! Most összezavarodtam... Ezek szerint mégis én lennék a migráncsutáló és te meg a ballib köcsög migráncssimogató kormánytámogató???

bulista 2016.07.08. 14:37:14

@gabpocok: Ez a KGB-ügynök birka jó ideje a festői Bulgáriában dekkol, mert Magyarországon elfogatóparancs van érvényben ellene, ide még sok évig nem meri betenni a lábát, onnan a távolból uszit a csuti tolvaj és bandája érdekében

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.07.08. 15:06:05

@gabpocok:

A választási rendszer 2012-ben lett módosítva legutoljára. A Fidesz 2010-ben a KORÁBBI szabályok alapján szerzett kétharmadot.

Miért nem sikerült ez eddig senkinek? Mert nem volt elég szavazatuk! 1994-ben a választásra jogosultak 22 %-a szavazott a nyertes MSZP-re (ezzel az MSZP 55 %-ot szerzett), míg 2010-ben a választásra jogosultak 34 %-a szavazott a nyertes Fideszre (ezzel a Fidesz 67 %-ot szerzett).

Érted, édes ballibám? Vagy a számoknak sem hiszel?
süti beállítások módosítása