Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Az egész pályát befocizza a Fidesz

2016. február 11. - Herczeg Sándor

A legnagyobb tévedésben az van, aki azt hiszi, hogy a 2018-as választási kampány még nem kezdődött el. A kormány legutóbbi ideái közül kettő, a családi otthonteremtési kedvezmény, valamint az államosítással kapcsolatos bejelentések két olyan réteget céloznak meg, ahol a krónikus nemszavazók leginkább megtalálhatók.

Közismert axióma, hogy a fiatalok politikai aktivitása a rendszerváltás óta csekély, az éppen regnáló kormányok közül egy sem tudott számukra olyan alternatívákat felmutatni, amely kimozdította volna őket a holtpontról. A Friedrich Ebert Alapítvány és a Policy Solutions 2013 végén megjelent elemzéséből világosan kiderül, hogy mely korosztályok tanúsítanak apolitikus magatartást.

Míg a fiataloknak a politika iránti érdeklődése meglehetősen lanyha, és ennek megfelelően a 25 év alattiaknak csak körülbelül fele megy el szavazni, az életkor emelkedésével párhuzamosan a szavazási hajlandóság is egyre emelkedik, és 60 év körül éri el csúcspontját (az 55 és 64 év közöttiek körében a megkérdezettek négyötöde szavazott), míg az ennél idősebbek körében megint néhány százalékponttal alacsonyabb értéket vesz fel. A fiatalok alacsony aktivitásáért számos tényező lehet felelős, de ezek közül egy mindenképpen kiemelendő. A társadalom elöregedésével a politikai napirendről hiányoznak a kifejezetten a tizenéveseket vagy a húszas éveik elején járó, még családalapítás előtt álló fiatalokat megszólító témák: a nyugdíjemelés mértéke, a nyugdíjasok utazási kedvezménye, a magánnyugdíj-pénztári rendszer átalakítása – hogy csak néhány példát említsünk a közelmúlt legfontosabb vitái közül – érthetően nem alakítanak ki erősebb bevonódást a fiatalokban. A legfiatalabbak alacsony választói aktivitása mellett mindenképpen figyelmet érdemel a legidősebbek magatartása is: az ő részvételi arányuk ugyan megközelíti a lakosság átlagát és jóval fölülmúlja a tizen- és huszonévesekét, de látványosan alacsonyabb szintű, mint a negyvenes és ötvenes generációé.

Az a látványos tanácstalanság tehát, amelyet a kormányok a 25 év alattiak problémái vonatkozásában mutattak, leginkább az urnáknál csúcsosodott ki.  A családi otthonteremtési kedvezménnyel kapcsolatos rendelet azonban ezt, valamint a 25-34 évesek intervallumába tartozókat mozgathatja meg leginkább. Ez utóbbi réteg szavazási hajlandósága is alatta marad az átlagnak. Ha az intézkedés néhány százalékkal megdobja a Fidesz népszerűségét ebben a csoportban, akkor egy olyan táborból sikerül meríteni, amelyből eddig senkinek nem jött össze. A közvélemény-kutatások nyilván most is a kormányzó párt kimagasló támogatottságát mutatják, de az inaktívak mégis nettó haszonnak számítanak. A CSOK ebben a tekintetben is döntő fordulat.

valasztas_2014_eredmeny.jpg

A 2014-es választások főszereplői

(a fotó forrása: jobbegyenes.blog.hu)

Az analízis ugyanakkor kitér a 65 év felettiekre is, akik szintén átlag alatti aktivitást mutatnak. Fontos tényező az is, hogy ebben a csoportban felülreprezentált a baloldali szimpatizánsok száma, azaz szívesebben voksolnak a szocialistákra. Amellett, hogy a pártfragmentáció  az elmúlt években a baloldali szervezeteknél jelentkezett leghangsúlyosabban, az időskorúak rétegének megmozdítása a jobboldalnak is érdeke. A Fidesz legutóbbi, államosítással kapcsolatos terveit Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta ki: szerinte a szennyvíz-, ivóvíz-, gáz-, áramszolgáltatás, a távfűtés, hulladékkezelés és a közétkeztetés területén van szükség állami kontrollra, sőt a legfrissebb Kormányinfón az oktatást is hasonló kontextusban emlegette. Itt lép reflektorfénybe az a korosztály, amelynek még lehetnek emlékei az államosítással kapcsolatban, még ha szelektívek is. Tény, hogy a 65 év felettiek közül sokan nem csupán amiatt gondolnak vissza jó szívvel a rég letűnt érára, mert biztos munkahely és pénz járt számukra, hanem azért is, mert fiatalok voltak. Számukra az államosítás nem pejoratív kifejezés, hanem szép emlékek felidézése is. A kormányzati kommunikáció ezt a posztkádárista romantikát nemes egyszerűséggel válthatja szavazatokra az időskorúak vonatkozásában még azoktól is, akiknek eszük ágában sem volt állampolgári jogukkal élni.

Amennyiben a fiatalok és az idősek eddig inaktív részéről csak 4-5 százaléknyi pluszvoksot seper be a Fidesz úgy, hogy közben jelenlegi szavazóbázisát sikeresen egyben tartja, akkor a 2018-as kétharmaddal sem lesz gondja.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr948382556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aleb19 2016.02.12. 10:35:13

a csok bevezetese mogotti fo motivacio szerintem a GDP felporgetese- a csaladi adorendszer 4 evvel ezelotti bevezetesevel kimaxoltak mar ezt a szavazo szegmenst

a kozmuszolgaltatok nagyreszt amugy allami cegek voltak /nemet, francia/ es durvan leraboltak a magyar felhasznalokat...emlekezzunk csak meg az europabajnoki villanyarra

Pipas 2016.02.12. 11:16:44

"A legnagyobb tévedésben az van, aki azt hiszi, hogy a 2018-as választási kampány még nem kezdődött el."

Tehát: a fiatalok nem nagyon szavaznak, nekik kedvez a fidesz döntése, tehát a szavazatok miatt csinálják, ergo elkezdődött a választási kampány.

Viszont, ha olyan rétegnek kedvezne, amelynél nagyobb a választási hajlandóság, akkor nyilván a szavazatok miatt csinálnák, ergo elkezdődött a választási kampány.

Jól értem? :)

Gyűrött Papír 2016.02.12. 11:17:35

@aleb19: "a kozmuszolgaltatok nagyreszt amugy allami cegek voltak /nemet, francia/ es durvan leraboltak a magyar felhasznalokat...emlekezzunk csak meg az europabajnoki villanyarra"

Ebben igazad lehet, de ha egy szolgáltatói hálózatra nem költünk, hanem csak használjuk, amíg az állaga megengedi, akkor az nem felelős üzemeltetés. Jelenleg ezt látom. Egy ház sem akkor kezd el lepusztulni, amikor az első karbantartás elmarad, hanem amikor a részeinek lejár az életkora. Nézzük meg, hogy 10-15 év múlva milyen állapotban lesznek a közművek.

Pipas 2016.02.12. 11:23:17

@Gyűrött Papír: "Jelenleg ezt látom."

Konkrétan mit látsz? Tegnap az utcánk végén bütyköltek egy vadonatúj trafóházat, én azt láttam, de mit látsz te? Nyilván az egész ország területére reprezentatív adataid vannak a közművekről és szignifikáns változást észleltél az elmúlt években, ugye?

csak egy néző 2016.02.12. 11:41:43

Egy ma reggeli rádióadásba betelefonáló apa elmondta, hogy a 35 éves, jelenleg munkanélküli fia levelet kapott a kormányhivataltól, hogy a jövő hét megadott napján jelentkezzen a kijelölt honvédségi toborzó irodában ekkor és ekkor. Amennyiben nem jelenik meg, vagy nem fogadja el a felkinált munkalehetőséget, automatikausan törlik a munkaügyi nyílvántartásból.
"6,2%-ra mérséklődött a munkanélküliségi ráta"
Bravó, erre mondják, hogy ügyes.

high up! 2016.02.12. 11:51:24

Hülyék, Orbaneszku Csókja nem ennek meg annak a rétgnek szól, hanem az ő, Kövér, Dolycs, meg a többi fidesz maffiózónak a most szaporodási korba érett gyerekeinek. Még leplezték a hadmüveletet a 30 milliós felső ingatlan érékhatárral amely olyan proletár életszagú értékhatár volt, de aztán a "Nép hangjára hallgatva" midnen felső határt eltöröltek. Oszt most a csemeték 100-150 milliós luxus palotájára is jár majd a Csók. Mert nyilván Csók nélkül bele se vágnának egy luxus palota építésbe. Szargyártó meg Lázár is csak csak "családi összefogással" volt képes belevágni az ilyen legalsó szintü Maslow piramis igények kielégítésébe. Egy felelős rabló kormány azonban ezt nem nézhette tétlenül.

Oszt hogy hogy nem eftársak, hát nem pont most derült ki, hogy Rácsel már várja is a diktátor nagyapó első unokáját? Micsoda véletlen!
Eddig csak az volt véletlen, hogy Rácsel amerre járt, ott betonozták le éppen az utakat előtte. Oszt most megint egy véletlen!

FOLYTASSUK!

high up! 2016.02.12. 11:57:32

@aleb19: a kozmuszolgaltatok nagyreszt amugy allami cegek voltak /nemet, francia/ es durvan leraboltak a magyar felhasznalokat

szegény félnótásom, azóta a helyzet annyiban változott, hogy a most már magyar közmüvektől kiszerveztett partner vilanyszerelők, gázszerelők ki se jönnek hozzád 10 ezer forint alatt, ha meg még valami csinálnivaló is van, (amiről azt se tudod, hogy abból, mi az igaz) akkor meg repkednek a további 20-50 ezer forintok.
Ez kell a rezsicsökentett Átlaghülyemagyarnak, nagyajólét, sikerült a szabaccságharc!

FOLYTASSUK!

Gyűrött Papír 2016.02.12. 12:43:49

@Pipas: Nem voltam az utcátok végén, de elhiszem, hogy bütyköltek. Örülj neki, hogy lesz stabil hálózati ellátásotok.
"Nézzük meg, hogy 10-15 év múlva milyen állapotban lesznek a közművek."

fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya 2016.02.12. 12:47:55

"a magánnyugdíj-pénztári rendszer átalakítása..."

Nem átalakították, hanem gyakorlatilag megszüntették, csezdmeg.

fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya 2016.02.12. 12:51:54

@fidesz jobbik maszop dk együtt pm lmp egykutya: Ja, és a felgyűlt manyup - vagyont meg eltüntették. De a 2014.-es választási eredményekből következően biztosan ez is imponált néhány választói szegmenst...

Kivlov 2016.02.12. 13:05:49

nincs alternatíva '18-ban sem. maradnak "oszt jónapot."

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.12. 13:25:28

@csak egy néző: Te mindent elhiszel, amit mondanak neked? Mi köze a honvédségi toborzó irodának a munkaügyhöz?
Civil ma Magyarországon csak önkéntesen szerződésesként lehet katona, ha megfelel a feltételeknek.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.12. 13:29:52

Valahogy Horn Gyufa idején még nem fájt a balliberóknak, hogy a "kádári kisember reflexei" juttatták hatalomba a magyar baloldalt. Akkor még "bölcs és megfontolt" szavazópolgárok voltak.
Magyar Bálinték pedig minden különösebb gátlás nélkül léptek koalícióra a "kádári kisemberek" kedvenc pártjával az emeszpével..

high up! 2016.02.12. 13:31:32

@Kivlov: "nincs alternatíva '18-ban sem. maradnak "oszt jónapot"

Igen ez tetszik nekem a magyarokban, hogy a hülyéi minden nap ki vannak borulva a szopástól, de azér fogják magukat és még el is mennek, hogy újabb 4 évre magukra szavazzák a rablóikat. IQ alatti ország vagyunk, ez jár a népnek.

FOLYTASSUK!

high up! 2016.02.12. 13:33:04

@A megvalósult amerikai ólom..:

te magyarázd már el az 50 év alatti szavazóknak, hogy ki a lófax az a Horngyufa meg magyarbálint, oszt mi közük van a mai nap problémáihoz.

FOLYTASSUK!

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.12. 13:43:56

@high up!: Ugyanmár mikor jön ki szerelő a szolgáltatótól? Kurva ritkán. Viszont az Orbán kormány jelentősen csökkentette a lakosság rezsiköltségeit. Talán még emlékszel, hogy a szoci ámokfutás idején minden év január elsején kötelező program volt meghallgatni az aktuális tk. , villany, víz és gázáremelést.
2002-2010 között háromszorosára emelkedett a földgáz fogyasztói ára , 150 %-kal a villanyé és a tömegközlekedésé.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.12. 13:44:55

@high up!: Mi közük van, mi közük van? Az hogy akkor még semmi bajotok sem volt a kádári kisemberrel, sőt..

Ballib Cenzúrázók Réme 2 2016.02.12. 13:51:23

@high up!:
Nem kell nekik elmagyarázni.

Pontosan tudja mindenki, hogy Magyar Bálinték vágták haza az oktatást.
Ekkor kezdődtek a tanárverések, iskolabezárások, tankönyvprivatizáció Gyurcsány haveroknak, buktatás eltörlés, 4-6-8 osztályos középsuli káosz, ...

Horn Gyula pufajkásként meg 56-ban lövöldözött a Nyugati téren a magyarokra.

Az MSZP és Gyurcsány pedig jó demokrata módjára ellenzékiek ezreit verette beazonosíthatatlan karhatalmistákkal, azon túl, hogy elkúrták, és rommá adósították az országot, és embereket.
---

Szóval igen.
Sok hibája van a Fidesznek.
De az elkúrókat soha többet !

aleb19 2016.02.12. 13:52:20

lehet nyafizni de a politikai is csak egy szakma ...es tenyleg latszik, hogy a fidesz mar most 2018-ra gyur es most teremti meg a kovetkezo valasztas elotti gazdasag felporgetesenek alapjait lasd csok vagy az eu tamagatasok gyorsitott lehivasa

Kivlov 2016.02.12. 13:55:12

@high up!:
kik vannak kiborulva? a vörösök? azt mondjuk megértem. :D

fidesz maszop dk egykutya 2016.02.12. 14:06:16

@A megvalósult amerikai ólom..: húgyagyú barom. Az orbán kormány semmennyire nem csökkentette a lakosság rezsiköltségeit, maximum a világgazdaság, amiben az energia árak a válságig nőttek, azóta csökkennek.
Jelenleg éppen a te kormányod nem csökkenti a rezsit, pedig az energiaárak azóta is csökkennek, úgyhogy javaslom, hogy fogd be a pártbuzi pofád ;) Főleg a bankrezsi emelés, telekomrezsi emelés, és a többi után.

@csentecsa: te is szopsz, csak az a különbség, hogy te szeretsz szopni, ha a kedvenc elvtársaid csinálják, de van aki nem szeret szopni ;)

fidesz maszop dk egykutya 2016.02.12. 14:13:32

@Kivlov: vörösök miért lennének kiborulva? Ők kormányoznak. Ezért tapsikolnak a hozzád hasonló "elvtársak".

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.12. 15:22:13

@fidesz maszop dk egykutya: Te buta segg ! Imádott szocijaid állandóan növelték az árakat függetlenül attól, hogy épp hogy alakultak a világpiaci árak, és mindig az esetleges világpiaci árnövekedést jóval meghaladó mértékben emeltek.
Ezt az igazságtalan árat csökkentette le a Fidesz kormány nagyon helyesen, és folyt. köv. 2017-ben, csak hogy örüljél..;)

csak egy néző 2016.02.12. 16:00:03

@A megvalósult amerikai ólom..:
Neeeem, baromarcú faszszopó, nem hiszem el, csak neked és a most regnáló köcsögöknek hiszek no meg az összes seggnyaló fideszes médiának.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.12. 16:42:50

@csak egy néző: Mit ugatsz te ócska Gyurcsányszópó balliberál tróger? Gondolom édesdrágabolgárúr színvonalas beszélgetős műsorában dőltél be ennek a kacsának. Vélhetően valami vén szenilis nyugdíjas ÁVÓ-s lökte a baromságait te meg szépen beszoptad a 3 agysejteddel.
Régebben én is hallgattam édesdrágabolgárurat, jó volt vérnyomásnövelőnek délutáni kávé helyett .:) Ma már csak röhögnék rajta (rajtatok). A történelem szemétdombjára kerültetek úgy 5-6 éve barátocskám, a jól megérdemelt helyetekre..;)

fidesz maszop dk egykutya 2016.02.12. 16:45:07

@csentecsa: dehogy nem szopsz. Mindenki szopik a pártközeli csókosokon kívül. Csak a húgyagyú pártfanatikusok, soha sem veszik ezt észre. Igen én szopok jó pár éve, gyakorlatilag azóta amióta ebbe az országba születtem(bár kevésbé, mint a magadfajta buta prolik), mert az ilyen húgyagyú barmok mint te, tesznek róla, hogy maradjon a szokásos komcsi tolvaj garnitúra, mert ti szerettek szopni, a rothadó bolsi-komcsi-urambátyám posványban érzitek jól magatokat. Miattatok volt, lesz, és marad Magyarország ez szánalomra méltó szeméttelep.

@A megvalósult amerikai ólom..: húgyagyú hazudozós "elvtárs" nem meglepő, hogy számolni sem tudsz, hiszen a komcsi utódpártok az igazi agyatlan bunkók pártjai, és hát te is egy ilyen komcsi utódpárt hívője vagy.

Ezt nézd "elvtárs" www.portfolio.hu/img/upload/2008/06/g2080602.gif
Ez meg egy másik: profitline.hu/ny/irattar/kepek/4817819_ak83IR5.png

Ezeket grafikonnak hívják. Tudod mi az? Az amit a hozzád hasonló buta komcsik nem tudnak elolvasni, azért csinálnak/képzelnek mindig hülyeségeket :)

Mellesleg az hogy is van, hogy a legutóbbi rezsicsöki óta 20-30% estek az energia árak, és valahogy ez a lakossági árakban nem látszik? Hát úgy hogy lenyúlják az elvtársaid a különbözetet. De ez neked már túl magas, hiszen önálló gondolkodásra nem vagy képes.

csak egy néző 2016.02.12. 17:00:40

@A megvalósult amerikai ólom..:
Képzeld el te faszszopó köcsög, hogy nem az "édesdrágabolgárúr" műsorában hallottam mert, hogy azt nem hallgatom, még vérnyomás növelőnek sem. Mint írtam egy ma reggeli rádióadásba telefonált be valaki. Azt hiszem gecikém, amikor majd a bíróság előtt fogtok állni a köcsög haverjaiddal, nem lesz ekkora a pofátok, fogtok ti még nyüszíteni, mint a patkány a szennyvízcsatornában, ahova valók vagytok.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.12. 20:01:23

@csak egy néző: Persze megnevezni már nem akarod a műsort te agyhalott szajbabaszott ballib mutáns, mert rögtön kiderülne, hogy valami ballib hazugsággyárban hallottad.
Sztem persze magad is tudod , hogy kamu az egész ( még te sem vagy ennyire sötét) de azért ide köpöd, ahogy a Soros féle troll suliban tanultátok a dezinformációs résznél.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.12. 20:12:38

@fidesz maszop dk egykutya: Te istenbarma ! Láthatóan még azzal sem vagy tisztában, hogy a számládban kb. felerészt a hálózat használatáért fizetsz, és csak a számla többi részében a felhasznált gázért. Tehát attól , hogy mondjuk kétszeresére nő egy adott időszakban a gáz import ára még nem kellene az általad fizetett fogyasztói árnak is kétszeresére nőnie. A hálózat üzemeltetése nem kerül többe attól, hogy nő az import gázár. Érted te idióta?
Persze a három agysejteddel nehéz ezt felfognod. Meg se próbáld mert , még a végén mentőt kell hívni hozzád..:)))

Mi a helyzet az áram árával "elvtárs"? Miért kussolsz olyan mélyen arról? Nem találtál "megfelelő" grafikont te barom?:)))

"Mellesleg az hogy is van, hogy a legutóbbi rezsicsöki óta 20-30% estek az energia árak"

Majd 2017-ben ismét lesz rezsicsökkentés, hogy 2018-ban még nagyobbat szopjatok te fasz..;))

csak egy néző 2016.02.12. 21:24:26

@A megvalósult amerikai ólom..:
Mi van faszszopó köcsög? Kiváncsivá tettelek?
A Rádió Q-ban hangzott el, mielőtt Fiala (nem hiszem, hogy imernéd, bunkókám) elkezdte a szokásos heti beszélgetését Navracsics-al, miután beszélgetett L Simonnal.

csak egy néző 2016.02.12. 21:27:40

@A megvalósult amerikai ólom..:
Kíváncsi leszek majd, hogy a baromarcú, féreg Bayer haverod bemeri e vállalni, amit Fiala, hogy szűrés nélkűl bárki betelefonálhat hozzá a nem soká induló Takony rádióban a Karc fm-en. Volna egy fogadásom, hogy nem.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.12. 22:57:56

@csak egy néző: Látod te faszarcú lárva! Ez is bizonyítja hogy-ellentétben azzal, mit hazudoztok-itt demokrácia van. Minden idióta betelefonálhat és büntetlenül belemondhatja a hazugságait az éterbe. A hozzád hasonó vadbarmoknak meg jogukban áll továbbgörgetni a kamut, és a neten beírni kommentként.
Egy laza féldiktatúában már rég leverték volna veséiteket ezért..:)))

csak egy néző 2016.02.12. 23:13:51

@A megvalósult amerikai ólom..:
Látod te faszszopó köcsög, ezért visszakozott a netes baromságával a felcsuti, mert rájött, ha még ebbe is beleugatna, akkor annyi lenne neki.
Az pedig, hogy te és ahozzád hasonló köcsögök csak a Kossuth rádiót hallgatjátok és az M1 kanálist bámuljátok, attól lesztek ilyen agymosott barmok.
Majd próbálj meg Bayer haverodhoz betelefonálni, amekkora ratyi vagy, te élő adásban szophatsz majd neki.

fidesz maszop dk egykutya 2016.02.13. 10:35:33

@A megvalósult amerikai ólom..: húgyagyú szarember "elvtárs", tudom hogy az ár nem csak a gáz árából áll, viszont, ha valami csökken akkor az csökken, kész. Viszont egy kicsit sem csökkent a gázár. Márpedig az elvtársaid azt mondják, hogy ne a magyar embereken élősködjenek az energiaszolgáltatók.

Látom minél kevésbé van igazad annál idegesebb vagy, annál jobban terelsz. Tessék itt van a kért grafikon az áramról is: www.rmr.hu/files/doc_images/energia_tozsdek.png
www.sourcing.hu/sites/default/upload/resize/images/2013-14-villamos-energia-zsinor-750x315.png

"Elvtárs" most mivel fogsz tovább terelni?

Nem véletlen, hogy mindenki utál téged. Gerinctelen vagy, elveid nincsenek, önálló gondolkodásra sem vagy képes, és állandóan hazudozol.

Putyinpárti Gyorsnaszád · http://ideogliaiszivcsakrahirjei.blog.hu/ 2016.02.13. 12:01:43

Azért világosan látszik, hogy a maszop, szadesz hívők elképesztően hülyék, de utóbbiak még beképzeltek is, mert szereztek egy büfé és ruhatár szakos papírt.
A fidesz hívők azonban nem csak hihetetlenül hülyék, de elveik sincsenek (még rosszak sem), csak követik a nyájat, akár pofánköpve magukat, lásd amikor habzó szájjal kommunistáznak, miközben egymást közt a "boldog kádári békeidők" újra eljöveteléről álmodoznak, és közben mosdatják az ordítóbbál ordítóbb fideszes lenyúlókat, hazaárulókat, akiknek a nagy része egyébként mszmp, kisz, kb tag volt.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.13. 12:50:22

@fidesz maszop dk egykutya: Gondolom keserves emlék lehet számodra az évenkénti pótvizsgára való készülés matekból .A többiek javában strandolnak, neked meg azok fölött a furcsa krixkraxok fölött kellett ücsörögnöd..:))
Elmagyarázom mégegyszer neked te idióta: ha egy mennyiség fele mondjuk a kétszeresére nő, attól az egész mennyiség még közel sem nő a kétszeresére.
Vigyázz, fordítva is igaz: ha egy mennyiség fele mondjuk a felére csökken, attól az egész mennyiség közel sem csökken a felére.Tudom, hogy ez sci-fi a számodra, de így van..:)

Mit mutat az általad belinkelt tőzsdei áramár grafikon? Azt, hogy 60 ról 80 euróra ugrott az ár 2006 körül és ott stabilizálódott , egy alig egy éves kiugrástól eltekintve, majd 2009 elejétől zuhanni kezdett.

Tehát egy kb. 50%-os növekedésről beszélhetünk, (ami szintén csak a számla felében számít, mert a többit itt is a hálózathasználatért fizeted),
Ehhez képest ebben az időszakban(2005-2010) úgy száz százalékkal nőtt az áram fogyasztói ára..

"Nem véletlen, hogy mindenki utál téged."

Látom mivel buktad a vitát inkább személyes síkra akarod terelni a polémiát te ócska féreg.

Sztem inkább az olyan sunyi gerinctelen kis ballib patkányokat utálják, akiknek még ahhoz sincs merszük, hogy felvállalják a politikai hovatartozásukat, és középenálló "objektív" kommentelőnek igyekeznek beállítani magukat. Magadra ismertél ugye?

De most is kimutattad a fogad fehérjét, ahogy a szoci áremeléseket védted. Egyébként elég ostoba módon. Úgyhogy Soros bácsi ezúttal nem fogja megsimizni a kis buksidat.;)

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.13. 12:58:16

@csak egy néző: Miről ugatsz te agyhalott ballib mutáns? Zavarosak a gondolataid, fordulj elmeorvoshoz te monomániás idióta..

csak egy néző 2016.02.13. 13:02:07

@A megvalósult amerikai ólom..:
Gyorsan kapcsolj az M1 kanálisra faszszopó, mert lemaradsz az igen fontos hírekről.
Könyveket adományozunk a Kárpátaljai magyaroknak, mert az idióta köcsögök szerint a szerencsétleneknek pont az hiányzik.

fidesz maszop dk egykutya 2016.02.13. 13:48:47

@A megvalósult amerikai ólom..: jaj elvtárs, ebből nem mosod ki magad. Hülye vagy mint a segg, ami nem szégyen, a szégyen az, hogy mellé egy szar ember is vagy.

Nincsen szoci áremelés, ahogy fideszes csökkentés sincs. Piaci változás van, amit az "elvtársaid" most éppen nem követnek, miközben mást mondanak. Ott van a grafikonon feketén-fehéren. Azon amit nem tudsz elolvasni.

Egyébként ott van pl az üzemanyag ár is, aminek több mint fele adó(hasonló az arány az áram és gáz termelési vs egyéb költségek arányához, mint a benzin vs adó arányhoz)... még is valahogy egész jól követi a piaci árakat. Ahhoz mit szólsz "elvtárs" kitalálsz arra is valami terelőszöveget?

Fel tudod fogni te barom? Ha nyersanyag ár csak végfelhasználói ár felét teszi ki, és az 30%-ot csökken, akkor is simán kijön belőle egy ~15%-os végfelhasználói ár csökkentés is. De 0.2%-nál is kijön 0.1%. Úgy hívják ezt, hogy arány.

"akiknek még ahhoz sincs merszük, hogy felvállalják a politikai hovatartozásukat,"
Vicces ez tőled komcsizó "nemzethy" komcsikám, aki drukkol az ország kirablásáért, meg a quaestor koalícióért :)

Én felvállaltam mindig a politikai hovatartozásom: utálom a komcsikat, utálom a hazaáruló tolvajpártokat, a szar szélkakasokat, röviden titeket, a fideszeteket, a koalíciós partnereteket a maszopot, meg a maszop leszármazottjait, mint az együtt, dk és a többi.
A választásokon meg továbbra is osztom a szavazatomat a jobbik, és az lmp között, jobb híján, na meg azért, hogy a kibaszott komcsi tolvaj pártjaitok arányát csökkentsem...

Politikusnak egy szavát se, csak ha ló legel a sír 2016.02.13. 14:03:20

@A megvalósult amerikai ólom..: azért te sem vagy semmi, ilyen izzadtságszagú magyarázkodást legutóbb l simon párttársadtól hallottam amikor a mutyicégéről kérdezték. Az is vicces volt. Csak nem...?

Azért jobb, ha tudod hogy erre felé nem igazán a ti szavazóitok kétségbeejtően alacsony szintjén állnak az emberek. Ha a propagandátokra fogékony közönséget kerestek, ajánlom a facebookos nyugdíjas orbánimádó klubokat, esetleg a gyurcsányszektáknál próbálkozhattok a tőletek megszokott kádári nosztalgiával, hiszen a két retardált hívői, nagyon közel állnak egymáshoz, erős a migráció köztük 4-8 évenként.

Nem akarnál valamikor tisztességes emberként, vagy akár hazafiként viselkedni? Na és mit szólnál egy kis őszinteséghez?

csak egy néző 2016.02.13. 15:35:06

@A megvalósult amerikai ólom..:
Ehhez mit szólsz baromarcú?

"Egyetlen szavazatot sem kapott, mégis őt nevezte ki a Klik kollégiumigazgatónak"

"A Kliket megkereste a Délmagyar.hu, hogy akkor mégis miért választották ki Konkoly Bélát, de csak annyi választ kaptak, hogy:

coub.com/view/15mko

Hajrá idióták.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.14. 00:18:46

@fidesz maszop dk egykutya: Szajkózod továbbra is azt, amiről már egyszer kiderült hogy mennyire egy tudatlan buta segg vagy.
Ha vennéd a fáradságot, hogy megpróbálj gondolkodni, láthatnád, hogy a 2002-2010 közötti világpiaci árváltozások közel se indokoltak volna 150 meg 200%-os áremeléseket a rezsiköltségek terén 2002-2010 között.
Persze te örömmel fizettél többet, amilyen agyhalott barom vagy.

"Egyébként ott van pl az üzemanyag ár is"

Szerencsétlen hülye. Az üzemanyagár nem függ az államtól. A lakossági fogyasztói árakat a villany és a gáz terén viszont az Energiahivatalnak kellett jóváhagynia, és bizony mindig jóvá is hagyta a szolgáltatók által kért áremeléseket a szocialista kormány alatt. Évente átlagosan 10-20 %-kal nőttek a rezsiárak a szoci ámokfutás alatt. A hozzád hasonló idióták persze elhitték, hogy ez mind a világpiaci változások miatt van.

"Én felvállaltam mindig a politikai hovatartozásom"

Egy büdös lófaszt. Ócska kis provokátor vagy, csak most azt a feladatot kaptad, hogy a felháborodott középenálló kisember figuráját kell adnod
Elárulod, hogy kire fogsz szavazni 2018-ban te kis kaméleon..?

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.14. 00:22:54

@Politikusnak egy szavát se, csak ha ló legel a sír: Milyen magyarázkodásról beszélsz te szerencsétlen? Konkretizzáld már hogy miről akarsz beszélni, ne csak a szokásos ballib paneleket nyomasd, mégha ez egyszerűbb is a számodra..

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.14. 00:25:16

@csak egy néző: Közvetíted az élő adást, te tévéfüggő kretén?

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.14. 00:27:10

@csak egy néző: "Hajrá idióták."

Ezt én javaslom nektek.. Irány a '18-as újabb nagy szopás !Hihihihiháháháhá

Kivlov 2016.02.15. 08:45:56

@fidesz maszop dk egykutya:
muhahaha, a vörösök sz*pnak 6 éve eddig, meg lesz nekik még 6...

2016.02.28. 16:26:09

@Pipas: Választás után 2002

Az értelem les szélütötten,
A bunkó örül: mi vagyunk többen!
Nekik vannak egyenlő elveik.
Ki dolgozik, attól elszedik,
Kik a napot, tyúkot lopják,
Szegények, hát nékik adják.
Ez ám az i(gazi)gazság!
—hol a tolvajt jutalmazzák!
A potyalesők ezt megszavazzák!
(Az értelmet elzavarták!)

Pár év, és beérik az ostobák vetése,
Leszünk majd Európa zsellére!
Moszkva küldött nékik tankokat,
S megválasszák, ki behívta azokat!
(Vezérli a bendője
Csodálkozik, nincs jövője!)
Adott néktek vajazott kenyeret
Elabortáltattad három-öt gyereked.
—nem kell az, csak a jólét
Munka nélkül, add a lóvét!
(Ostoba, észre sem veszed,
Hogy ellopták az életed.)
Adott segged alá Trabantot,
Szaros iszappal töltött Balatont.
Ez az élet! Úgy tudtad.
Vaddisznó dagonyáját túrtad!
Lubickoltatott benne,
Ki legéppuskázott októberbe!
Számít? Te nem voltál ott
S aki halott, az halott!
És csak a jótevőd tudta,
Legyen a puszta, puszta
Ő ura e pusztának
Hű szolgája Moszkvának
Egy életed van. Élj a mának!
Elbolondított barma a világnak.
Vannak ám óriási bölcsei,
Rég felejtődik Kölcsey

„Haj de bűneink miatt,
Gyúlt harag kebledbe,
Lettél, (és leszel) magzatod miatt
Magzatod hamvedre!

"Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenntartsa saját uralmát!" Tolsztoj Leo 1802! beszoptuk!
Törvényszerűen mondhatjuk ki: hitvány idősebb nemzedékek mellett felnőtt ifjúság még hitványabb. Szabó Dezső 1921!
Nincs nekem a zsidókkal semmi bajom... csak a szemtelen és tisztességtelen emberekkel van bajom, akik között feltűnően sok a zsidó! Márai Sándor
"A kommunizmus tragédia, de az igazi ellenfél mindig a „nemzeti” jelmezbe öltöztetett képmutató kapzsi jobboldali." (Márai Sándor)
„Mi felakasztjuk a kis tolvajokat, a nagyokat kinevezzük politikai posztokra!” Mondta volt Esopus!
. Naiv, és gyermeki álom az is, hogy a burzsoázia meghajlik a szavazócédulák tömege előtt, amikor osztályuralma fenntartásáról van szó. "A demokrácia frázisa csak addig kell a burzsoáziának, amíg az az ő melle előtt pajzs", Magyar Lajos 1919.
Néhány esztendőnként egyszer eldönteni, hogy a parlamentben az uralkodó osztály melyik tagja fogja a népet elnyomni, eltiporni — ez a burzsoá parlamentalizmus valódi lényege, nemcsak az alkotmányos monarchiákban, hanem a legdemokratikusabb köztársaságokban is. Forradalmi-demokratikus frázisok a falusi Jánosok félrevezetésére, és bürokratikus huzavona a kapitalisták kielégítésére, ez a lényege a becsületes koalíciónak. Lenin
„a respublikák eddigi próbái—pedig semmi egyéb, mint egyedül intelligentia híja miatt — mindig sikertelenek valának, és még nem hangzott elég erősen, hogy iszonyú hazugság!” Széchenyi István 1831.-ben!
„a felnőtt férfiak általános választójoga ma népszerű vesszőparipa, amely gyakorlatilag nem oszt, nem szoroz, viszont kielégíti a legenergikusabb, de legkevesebb gyakorlati érzékkel rendelkező néprétegeket” Oven 1902.
süti beállítások módosítása