Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Lázár és a politikai sakktábla

2015. december 25. - Herczeg Sándor

A miniszter karácsonyi interjúja messze túlmutat az ilyenkor szokásos ünnepi megnyilvánulásokon. A sorok között ugyanis pontosan ugyanannyi kritika húzódik meg, mint amennyi kormánypromóció. Ez pedig szokatlannak tűnhet. Kivéve, ha Lázár János mondja.

Az nem különösebben meglepő, hogy Lázár János a kabineten belül sokszor különutasnak számít, hiszen a bürokráciacsökkentésről vallott nézetei a rendszerváltás óta eltelt 25 év valamennyi kormányának gyakorlatával szembemennek. Ebbe a jelenlegi kurzus is bele tartozik, a felszínen látható ellentétek a mélyben jelentősebb érdekharcokat sejtetnek. Ugyanakkor Lázárnak egyelőre sikerül egyedül is állnia a sarat, hiszen ebben a témában Orbán Viktorral azonos nézeteket vall - legalábbis papíron. Az már más kérdés, hogy a többfrontos küzdelemben ki fárad el először, vagy ki kap mattot. A nehéz esztendőkre célozgató Lázárnak szokatlan lehet a saját katonái közötti konfrontáció, hiszen választókerületében nem ezt tapasztalta.

index_koszticsak.jpg

Lázár János

(a fotó forrása: Index Koszticsák Szilárd/MTI)

2002 és 2012 között egy őt fenntartás nélkül elfogadó csapatot irányított, akiknek nem volt kérdéses Lázár politikai és társadalmi legitimációja. Emellett olyan ellenzéke volt, amely sem akkor, sem előtte nem volt képes a hatalom közelébe jutni, gyakorlatilag két és fél évtizedig a legcsekélyebb realitásérzék nélkül működtek, a hódmezővásárhelyi közgyűlés marginális pozícióiért is meg kellett küzdeniük. Abban a közegben Lázárnak nem okozott nehézséget a már akkoriban is megmutatkozó ambícióinak világos láttatása, az országos politikai küzdőtérre kerülése csupán idő kérdése volt.

Nem kétséges, hogy Lázár azon törekvése, amely szerint "nemzetben gondolkodó, vidéki, tehetséges új generációkat" vonna be a politikai vérkeringésbe - a józan előrelátás mellett szövetségeskeresés is. S ebből a szempontból a "vidéki" szó mindenképpen kiemelendő, hiszen a Fidesz legfőbb szavazóbázisa még mindig a Budapest táblán kívül esik. Érdemes megfigyelni, hogy a miniszter választókerületében 2014-ben szinte kivétel nélkül olyan polgármesterek kerültek a települések élére, akiket ő támogatott. Ez tökéletesen biztos és jól prosperáló hátországot jelent számára, nem véletlenül emelte ki az interjúban a közvetlen népképviselet fontosságát, valamint a fiatal munkatársak pozicionálását. Sokan azt hiszik, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda, s ezzel együtt Rogán Antal színre lépésével Lázár némiképp háttérbe szorult a kormányzati hierarchiában. Azonban elfelejtik, hogy Rogán környékén leginkább Habony Árpád és Andy Vajna vonala karakteres, akik nem csak Lázár értékrendjétől állnak fényévekre, hanem az általános jó ízléstől is - hacsak nem dzsentri-szemszögből nézzük. A fiatalokból kiépített, politikailag jórészt Lázárhoz közel álló bázis viszont a miniszter tempóján pulzál, ami munkaérték- és nem bulváralapú ideológiai megközelítést jelent. Ez még akkor is biztosítja Lázár folyamatos egyéni választókerületi sikereit, ha már nem lesz kormánytag, hiszen az ellene indulók kivétel nélkül súlytalan politikai szereplők, az ellenzéki pártok egyetlen nagyágyút sem vetnek be, mivel nem kívánják a biztos bukást kockáztatni.

Éppen ezért a Miniszterelnökség irányítójaként továbbra is kulcspozícióban lesz, hiszen a többi kormánytaghoz képest saját körzetében erősebb legitimációval bír. Ha pedig sikeresen vívja meg a jelenleg szélmalomharcnak tűnő bürokráciacsökkentéssel kapcsolatos küzdelmet, akkor olyan sakkjátszmát nyer, amit 25 éve senki. Ameddig bírja a király bizalmát, nem lesz problémája, főleg ha a táblán helyesen mozgatja a tiszteket.

A gyalogok ugyanis minden bizonnyal a kezében vannak.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr788198772

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2016.01.07. 12:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2015.12.25. 16:16:35

Siker? Mozgat? Börtönben lenne a helye...

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2015.12.25. 16:38:28

Szépen felforgatják az államapparátust. A kormányhivatalok sem volt valami sikertörténet, sőt. A járási hivatalok meg előre borítékolhatóan katasztrófa lesz. A KLIK egy sikertörténet? Ha,ha,ha... A MÁK központi bérrendszere? Hehehe... Már várom mikor basszák szét a nyugdíjágazatot és akkor a sok nyugdíjas majd mind ellenük fog szavazni ha csúszik, vagy rosszul lesz kiszámolva a nyugdíj. Azzal simán elbuknak egy választást.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2015.12.25. 16:46:54

"Ha pedig sikeresen vívja meg a jelenleg szélmalomharcnak tűnő bürokráciacsökkentéssel kapcsolatos küzdelmet, akkor olyan sakkjátszmát nyer, amit 25 éve senki."
- Eddig sem csökkentették a bürokráciát. Átszerveznek, de hozzá nem értő pártkatonákat tesznek meg vezetőnek. A legfontosabb dolgot, az informatikát pedig haverokkal csináltatják meg. Ráadásul EU-s pénzből, amit utána akármilyen szar is, 5 évig üzemeltetni kell. Lásd MÁK új bérrendszer. Lásd TÉBA családtámogatási rendszer. Az hogy Lázár felül szétdolgozza magát, az nem jelent semmit, középszinten megbukik minden. Ha a mostani normálisan működő államigazgatási elemek vezetőit - kormányhivatalok, nyugdíjágazat, egészségügy. stb - hozzáértő vezetőit beviszik a minisztériumokba és ott azok ideje és energiája a minisztériumi kamarilla politizálásban fog felemésztődni, szét fognak esni a szakmai részek.

Papageno68 2015.12.25. 18:33:33

"Ha pedig sikeresen vívja meg a jelenleg szélmalomharcnak tűnő bürokráciacsökkentéssel kapcsolatos küzdelmet, akkor olyan sakkjátszmát nyer, amit 25 éve senki." Nyugtass meg, ugye fogalmad sincs milyen és mennyi agyrepesztő baromság, ügyintézővel és ügyféllel szembeni inkorrektség, terepi dolgokkal kapcsolatos teljes fogalmatlanság van abban, amit január elsejével erre az országra zúdítanak. Amúgy egy megbízhatóan korrupt közép-afrikai kalózköztársaságban Lázárnak már a kormányhivatalos bakiparádé után is nemzetközi sajtótájékoztatón, főműsor-időben, egyenes adásban kellett volna szeppukut elkövetnie.

belekotty 2015.12.26. 05:46:19

@Papageno68: "ügyintézővel és ügyféllel szembeni inkorrektség, terepi dolgokkal kapcsolatos teljes fogalmatlanság van"

Nekem édesany 2012-ben halt meg. Hagyatéki eljárás. Millió papír. A jegyző dühöngve mondta, hogy új eljárási szabályokat találtak ki olyanok, akiknek fogalmuk sincs az egészről, most tízszer annyi papírt gyárt, sokkal tovább tart. Olyanok gyártanak törvényeket akiknek semmi gyakorlati fogalmuk sincs a jogról.

De itt a példa. Közszolgák nyugdíj utáni foglalkoztatása. Aki ezt alkotta, egyáltalán járt jogi egyetemre?
Nem gondolta végig hogy simán elkaszálják ezt?

belekotty 2015.12.26. 05:48:36

A gránit szilárdságú alaptörvényről már ne is beszéljünk, amit hányszor is módosítottak azóta?

Eizogembird 2015.12.26. 09:05:31

Az írás végén nem látom az x-t,amúgy egész tisztességes kortesbeszéd.

Zollerbá 2015.12.26. 10:43:33

Lázárnak komoly gyakorlata a kuglóf választásban, amikor volt főnökének az abszolút "feddhetetlen" Rapcsáknak "dolgozott".
Melyik fideszista , mszp-és, vagy jobbikos országgyűlési képviselőnek volt valódi szakmai gyakorlata a parlamentbe kerülés előtt? Honnan ismernék a valódi munkát?
Gondoljunk csak az ország három legfőbb méltóságára, Áder, Orbán, Kövér, ráadásul mindhárom igen problémás katona volt a szocizmusban.

dr kíváncsivagyok 2015.12.26. 14:12:58

@Zollerbá:
" Áder, Orbán, Kövér, ráadásul mindhárom igen problémás katona volt a szocizmusban."
Nem voltak "problémás " katonák...
(Volt pártfegyelmi valamelyikuk ellen ? Mert Apámat kizárták mert kritizálni merészelt ...)
Tették a dolgukat , hogy az elithez tartozhassanak...
Most is azt teszik....

Zollerbá 2015.12.26. 15:26:23

@dr kíváncsivagyok:
Áder saját kényszerű bevallása szerint elaludt az őrségben egy ÁK és 90 lőszer társaságában és gyanúsan kis büntetéssel megúszta az esetet.
Orbán rendszeresen "kijárt" meccset nézni a laktanyából és ki tudja miért találta meg a III/IV, azaz a katonai elhárítás.
Milyen párfegyelmire gondol?
Kövér az egyetem után Aczél György közvetlen felügyelete alatt dolgozott az MSZP KB /központi bizottság/ Társadalomtudományi Intézetében, belülről "bomlasztotta"
a rendszert, úgy mint a D-209 elvtársa.
Az eltelt 26 év után már csak egy-két nagyon tudatlan ember hisz a spontán módszerváltásban!

2016.02.28. 15:55:23

hatalmi manipuláció alapeszközei?

Néhány pontot emelek ki ezek közül, mert úgy érzem, hogy ide illenek.
2. pont: „Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal.
Ennek érdekében el kell vonni a figyelmüket a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig
olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik
őket. Támaszkodjunk a bulvársajtóra, amely hű szolgánk lesz.”
3. pont: „A nép úgy kell, hogy tekintsen politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire.
Ennek érdekében, elsősorban a média segítségével hamis riasztások, és nem létező fenyegetések tömkelegét kell az emberekre zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezdenek. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg. Hálásak lesznek, és önmaguk fogják kérni szabadságjogaik csorbítását.”
4. pont: „A nemzetnek mindig készen kell lennie arra, hogy valami rosszabb következik.
Ennek sulykolása érdekében használd fel a fehér propagandát, vagyis a nyíltan a kormány irányítása alatt álló médiumokat, a szürkét, vagyis azokat a sajtótermékeket, amelyek csak részben állnak kormánybefolyás alatt, és a feketét, amelyekről senki sem gondolná, hogy valójában a hatalom szolgálatában állnak. Ezek, karöltve azon kell dolgozzanak, hogy egy olyan kormány képét vetítsék a lakosság szeme elé, amely minden erejével azon munkálkodik, hogy a jövő egét beárnyékoló sötét fellegek legalább egy részét elhessentse a nemzet feje felől.”
Hátborzongató nem? Mint hogyha felismerhetők lennének az eszközök nálunk is, ha jól érzékelem a helyzetet. De folytatom. Jöjjön még két pont arról, hogy hatalmi szempontból kellenek-e gondolkodó emberek?
5. pont: „Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, s arról, hogy a történésekben
felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat. Ennek érdekében a politikai vezetők egyszerűen, már-már infantilis módon, minimális szókinccsel, rövid mondatokban kell, hogy megfogalmazzák az üzeneteiket.
A hallgatóság ily módon megszokja a felületességet, naiv lesz és hajlamos az információs beetetések elfogadására.”
„Az embereket a legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani,
Mert, így nem lesznek motiváltak magasabb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Butítsd le az oktatásügyet. Tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze.”
Ez az oktatás és képzés minden szintjére értelmezhető – Magyarországon is. Elég tehát, ha – pl. a „duális szakképzés” jelszavával – összeszerelő és fogyasztó „biológiai robotokat” képez az iskola a nagy tőkeérdekeltségek számára. A lebutított, igazodó, kiszolgáltatott bérmunkás nyáj ráadásul mindig könnyebben irányítható, manipulálható. Íme, az erre vonatkozó szentencia.
6. pont: „A nyájszellem erősítése prioritás! Az egyénben fel kell ébreszteni a szégyen- és
tehetetlenség-érzetet, s választható (pontosabban választandó!) alternatívaként, ezzel szembe kell állítani az igazodási, csatlakozási kényszert. Az egyéniségeket nélkülöző nyájat mindig könnyebb irányítani, ellenőrizni és befolyásolni.”
Nos, azt hiszem, hogy a kormányzó politikai „elit” kommunikációs és hatalmi stratégiája a társadalmi manipuláció e 10 parancsolatát lassan tökélyre fejleszti. Szükség van hát ilyen szemnyitogató fórumokra, mert úgy tűnik nekem, hogy a hatalom inkább a Chomsky és Timsit által

A költségek, melyek a hatalom fittogtatására pazarétoltatnak, e hatalom alapjait ássák alá. De a legrosszabb, legszemtelenebb kormány, ha azon kívül csapás nem éri, sokáig nem tartathatja fel magát!”Eötvös József Eszmék, gondolatok 1876. sorszámú gondolat.

"Már az is nagyon veszélyes, ha a kormányzat néha, mint Platón engedélyezte, hazudik. De mindinkább bizonyossá válik, nincs nagyobb veszély, mintha a kormányzat semmi egyebet nem tud, és nem tesz, csak hazudik, vagyis ha az egész államkormányzat a hazudozáson nyugszik." Hamvas Béla
süti beállítások módosítása