Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Mi lett az 1990-es kisgazda frakció tagjaival?

2015. november 09. - Herczeg Sándor

Volt olyan időszak, amikor a Parlament harmadik legnagyobb csoportját a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt adta. Az első szabadon választott országgyűlés megalakulásakor 44 kisgazda ült a széksorokban. Közülük 22-en már biztosan elhunytak, sokan pedig teljesen eltűntek a közéletből.

Borz Miklós és Faddi József még a ciklus felénél meghalt, később még 20-an távoztak az élők sorából. Tóth Imre, Lakatos Józsefné, Iván Géza, Oláh Sándor, Kováts László, István József, Vörös Vince, Prepeliczay István, Kapitány Ferenc, Bejczy Sándor, Kávássy Sándor, Balogh György, Kovács Béla, Németh Béla, Győriványi Sándor, Mizsei Béla, Kósa András, Dragon Pál, Gerbovits Jenő és Szabó Lajos 1996 és 2014 között hunyt el.

mek_oszk_hu.jpg

Az SZDSZ, az FKgP és az MDF képviselőinek egy része az első parlamenti ciklusban a 90-es évek elején

(a fotó forrása: mek.oszk.hu)

A Parlament jegyzői székéből átülve a Miniszterelnöki Hivatal ifjúsági ügyekért felelős államtitkára lett a kisgazdák fiatal generációjához tartozó Bárdos Balázs, aki a kormányváltásig töltötte be ezt a posztot. Később sem távolodott el a politikától, hiszen Ózdon több cikluson át alpolgármesterként tevékenykedett. Egy idén júliusi hír szerint a Hétvölgy Ózd és Térsége Szociális Szövetkezet igazgató elnöki tisztére kérték fel.

A higiénikus szakmérnök végzettségű Bereczki Vilmos, aki a párt egyik újjáalakítója, majd 1989-90-ben szóvivője volt, már a ciklus közben is igen aktív szerepet játszott a Torgyán József elnök körüli vitákban. Vele kapcsolatban a legfrissebb hír a Rainer M. János történésszel kapcsolatos 2013 végi, újból fellángolt ügy, amely a volt politikus nemzetbiztonsági érintettségével függ össze.

Böröcz István jogász, aki a Torgyán-ellenes kisgazdákat összefogó Egyesült Kisgazdapárt frakcióvezetője lett, jó időre eltűnt a politikai térből. Neve leginkább akkor került újra a köztudatba, amikor az MTVA vezérigazgató-helyettese lett, ahonnan 2013-ban az NMHH vagyongazdálkodási, stratégiai- és struktúrafejlesztési vezetői pozíciójába távozott.

Az idén 71 esztendős Hajdu Istvánné a képviselőként eltöltött négy esztendő után a tudományos pályát választotta. 2003 óta a BCE Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszék tanszékvezető, egyetemi tanára.

Idős kora ellenére élénk közéleti szereplő maradt Horváth László. A parlamenti ciklus végén, 71 évesen, 1994-ben vonult nyugdíjba. 1996-tól a MÁOK Bács-Kiskun Megyei Szervezet titkára, majd alelnöke volt. 1998-tól Kiskunhalason önkormányzati képviselő. 80 évesen, 2003-ban Kiskunhalason megalakította az Állatvédő és Természetbarát Egyesületet. 2011. augusztus 20-án – a kamara javaslatára – állami kitüntetésben részesült. Hat évtizedes állatorvosi munkája és életútja elismeréseként a Parlamentben a Tolnay Sándor Díjat vett át. A KPE-KPSZ Párt Bács-Kiskun megyei elnöke.

Kocsenda Antal, aki szintén az Egyesült Kisgazdapárt mellett tört lándzsát, 1994-ben nem folytatta képviselői munkáját. Vele kapcsolatban csak annyi biztos, hogy 2014-ben több régi frakciótársával részt vett Szabó Lajos volt parlamenti jegyző temetésén, illetve 2015. október 14-én a Politikai Foglyok Országos Szövetsége a Hűségért Emlékéremmel tüntette ki a 88 éves ex-honatyát.

Idén már 92-ik életévébe lépett Nagy Ferenc József, aki 1990-ben az FKgP elnöke, majd rövid ideig földművelésügyi miniszter volt. Az agrármérnök végzettségű, gazdálkodóként is dolgozott volt képviselő jelenleg nyugdíjas Kisharsányban, 90 éves korában a Youtube-ra feltöltött videó szerint szülőfalujának népdalköre is felköszöntötte.

Nem sok információt találni a 88 esztendős Nagy Varga Dezsőről. Vele kapcsolatban csak egy 2010-es filmrészlet van az interneten, a volt mezőgazdász-politikus Sághy Gyula Hortobágyra hurcoltatott című filmje alapján készült összeállításban nyilatkozik.

Annál több forrás lelhető fel Ómolnár Miklós újságíró-jogászról. A kisgazdák fiatal generációjához tartozó képviselő ma már 61 esztendős, korábban a Story és a Best főszerkesztője volt, idén májustól magyar nyelven is megjelenő Hello! magazint irányítja ugyanebben a pozícióban. Politikai szerepet ő sem vállalt 1994-et követően.

A Torgyánt elutasító képviselők egyik prominens személyisége volt a békési Pásztor Gyula, aki az Egyesült Kisgazdapárt bukása után szintén visszavonult a politikai élettől. Ügyvédként dolgozik Békésen, Kocsenda Antalhoz hasonlóan ő is lerótta kegyeletét egykori pályatársa, Szabó Lajos előtt 2014-ben.

Semmit sem tudni viszont a két megyei listás honatya sorsáról. A Csongrád megyéből bekerült Pintér István éppúgy „eltűnt”, mint a Fejér megyéből mandátumot szerzett Pintér József. Kevés nyomát találni négy további honatyának, az 1921-ben született Szabó Lajos tanárnak, Szabó János ügyvédnek, Sipos Imre állatorvosnak, valamint Vincze Kálmán mezőgazdásznak, akik 1994-ben kerültek ki a Parlamentből. Róluk nyilván szűkebb környezetük többet tud. Valamivel több információ áll rendelkezésre Pohankovics Istvánról, aki négy évig volt az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium politikai államtitkára. A közgazdász végzettségű szakember 2002-ben alulmaradt a kiskőrösi polgármesteri székért vívott harcban, fia, András viszont 2014-ben ugyanott alpolgármester lett.

Rajkai Zsolt korábbi vízügyi államtitkár 2014-ben a Magyarok Szövetsége Mozgalom elöljárója és a Magyarok Szövetsége Egyesület elnöke volt. A 75 éves vízgazdálkodási mérnök a 2014-es országgyűlési képviselőválasztási kampányban a JESZ meghívására egy rendezvényen részt is vett, de fontosabb politikai szerepe neki sincs már régóta.

Tarján Lászlóné négy esztendőn át volt környezetvédelmi államtitkár. Nyugdíjba vonulása után a Környezetvédelmi Minisztériumban szaktanácsadóként, 2000-től pedig a Balaton Fejlesztési Tanácsnál környezetvédelmi szakértőként tevékenykedett. 1994 óta a Nemzetközi Zöld Kereszt Magyarországi Szervezetének elnöke. Az idén 83 éves szakember több kitüntetés tulajdonosa.

Ki hinné, hogy néhány nap múlva 83. születésnapját ünnepli a volt elnök-frakcióvezető Torgyán József. A korábbi miniszter időközönként próbál visszatérni a politikai életbe, de ezt kevés sikerrel teszi. Legutóbb Kálmán Olga vendégeként alkotott maradandót, amikor arról beszélt, hogy visszavásárolná Kárpátalját, illetve újra felajánlaná Magyarországot Szűz Máriának, sőt államszövetségre lépne Lengyelországgal.

Zsíros Géza, aki a kárpótlási törvény szülőatyja volt, időről időre feltűnik néhány hírportálon. 2006-ban például MDF-színekben indult, manapság Kunágotán gazdálkodik a civilben egyébként növényvédelmi szakmérnök és a mezőgazdasági tudományok doktora címmel is rendelkező volt képviselő. 2014-ben ő búcsúztatta volt frakciótársát, Szabó Lajos állatorvost.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr578065642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

high up! 2015.11.10. 15:57:04

A kisgizdák hírhedt szellemi színvonalára azóta nemcsak az összes politikai párt, hanem a lakosság 90%-a is sikeresen lesüllyedt.

Már csak azon megy az erőlködése ennek a fost értékü generációnak, hogy a gyerekeik is pont ilyen szánalomra se érdemes engedelmes birkabarmok legyenek legkésőbb 40-50 éves korukra, mint amilyenek ők voltak.

FOLYTASSUK!

2015.11.10. 21:10:33

Csak nekem hiányzik a listából Lányi Zsolt?

Orbán a magyar nép ópiuma! 2015.11.10. 21:12:00

@Hadrian77:
Vagy Gpont Nagyné doktor Maczó Ágnes doktornő elől-hátul doktor?

Herczeg Sándor 2015.11.11. 08:12:11

Lányi Zsolt nem volt még tagja az 1990-1994 közötti kisgazda frakciónak, Maczó Ágnes pedig MDF-es képviselő volt a Parlament alakuló ülésén. Ebben az összeállításban azért nem szerepelnek.

vrana 2017.09.23. 00:41:18

Keresek egy képet. A képen két politikus van profilból, féltotál, jobbról Ómolnár Miklós szakállasan, a bal oldali talán Zsíros Géza? Akkori neves politikus, aki később már nem szerepelt. A bal oldali középső és mutató ujjával kapirgálja Ómolnár tokáját és mindketten mosolyognak.
Akkoriban nevezetes kép volt, gyakran szerepelt. Nagyon boldog lennék, ha megkaphatnám. Köszönöm!
süti beállítások módosítása