Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Vona elindította a politikai castingot

2015. október 26. - Herczeg Sándor

A történelmi igazságnak kiosztott pofon, hogy 25 évvel a rendszerváltás után az ország szívében a „Dicsőség a felszabadító szovjet hősöknek” felirat egy emlékművön díszeleghet. De az is szégyen, hogy egy országgyűlési képviselő azt kívánja elhitetni, hogy jó előre beharangozott akciója sikerrel járhat. A Novák Előd-ügy ekképpen a politikai marketing és a Jobbik szavazatmaximalizálásának szerves része.

A Jobbik alelnöke nyilván tudta, hogy a sarló és a kalapács leverése nem fog neki sikerülni, hiába visz majd célszerszámokat. A roham meglebegtetése pontosan elég információ volt ahhoz, hogy a rendőrség megakadályozza a mutatványt, ami csupán a figyelemfelkeltésre és önpromócióra volt jó. Ha igazán el akarná távolítani, akkor minden felhajtás nélkül megtehetné, akár éjszaka is, az Alfahír biztosan felvenné neki.

A cél nem is ez volt. Novák Előd rutinos tüntető, a Youtube-on és más forrásokon is sok megmozdulása látható, hiszen az ilyen attrakciók kivitelezésében már a MIÉP-nél is élen járt, nem is beszélve a Jobbikról. Ha azt vesszük, hogy ő jelenleg olyan, mint annak idején a Fidesznek Kövér László, akkor rögtön tudjuk: Novák Előd felelős a Jobbik radikálisabb szavazóinak megtartásáért, míg Vona Gábor célcsoportja a cukiságkampánnyal megkaparintható, eddig kormánypártra esküdők köre. A jelenleg másodikként számon tartott politikai erő a migránsválság kifulladásával teret vesztett, korai retorikáját simán lenyúlta a Fidesz, ezért most vasmarokkal kell megfogni a szimpatizánsokat.

huszi_istvan_vona_index.jpg

Novák Előd akcióban

(a fotó forrása: Index/Huszti István)

Vona tökéletesen látja, hogy Novák Előd semmi másra nem alkalmas, csupán arra, hogy a Jobbik néppártosodása miatt bizonytalankodókat kalapács és véső mutogatásával tartsa a szekértáborban. Csodálkoznék, ha ez nem egy előre leosztott forgatókönyv szerint történne, ami egy újabb lépés a Jobbik professzionális káderpárttá válásának rögös útján. A szerepek kiosztása már a viszonylag kevesebb figyelmet kapott frakcióvezető-helyettesi átalakításban is látszott, amit nemrégiben hajtott végre a Jobbik.  Azaz látszik, hogy kiket pozícionálnak a Parlamentben. Nem véletlen, hogy az emlékművet a jelképtől „megtisztítani” kívánók között nem menetelt Vona Gábor, akinek ez a szerep már nagyon rosszul állna.

Kétségtelen tény, hogy a Jobbik népszerűségének időleges visszaesése a Fidesz menekültpolitikájának következménye. Nagyon jól látható, hogy az ellopott stratégia sok eltűnt támogatót hozott vissza a kormánypártoknak, míg a Jobbik stagnál. A feladatok kiosztásánál ezért a Jobbiknak nem csupán arra kell figyelnie, hogy ne veszítse el a régi, radikális hangnemet kedvelő törzsgárdát, hanem arra is, hogy megnyerje a Fidesz jobb szélén állókat. Teljesen világos, hogy a végtelenségig fragmetált baloldal ebben az állapotában képtelen váltópártként megjelenni, így erre kizárólag a Jobbiknak lehet esélye.

vona_iroda_1.jpg

Vona Gábor, a Jobbik elnöke

(a fotó forrása: Jobbik internetes oldala)

A legnehezebb ügy éppen ez, hiszen a Jobbik akkor lehetne komoly favorit 2018-ban, ha óvatosan fideszes jegyeket szedegetne magára, ergo: egy izmos, határozott jobboldali politikai térben mozogva gyakorlatilag egy második Fidesz lenne. Ebben az esetben a két párt szavazóbázisa olyan mértékben fedné egymást, ami választási meglepetést okozhatna. A baloldalra adott voksok pedig csak erősítenék ezt a helyzetet, hiszen ma már a kormánypártok leváltásának valószínűségét rendkívül kevesek vizionálják bennük.

Vona Gábor jól látja ezt. Ennek okán pedig valószínű, hogy a kipróbált ősjobbikosok elronthatatlan feladatokat kapnak, miközben az új szakembergárda felkészítése és politikai reflektorfénybe állítása fokozatosan megkezdődik. Ez még csak a casting, a fellépések később következnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr778023848

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Herczeg Sándor: Vona elindította a politikai castingot 2015.10.26. 17:52:02

A történelmi igazságnak kiosztott pofon, hogy 25 évvel a rendszerváltás után az ország szívében a „Dicsőség a felszabadító szovjet hősöknek” felirat egy emlékművön díszeleghet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2015.10.26. 19:04:37

"Kétségtelen tény, hogy a Jobbik népszerűségének időleges visszaesése a Fidesz menekültpolitikájának következménye."

Ez mitől kétségtelen? Sőt mitől tény?

Célszerűbb a valódi választási eredményeknek jobban hinni, mint az állítólagos közvélemény-kutatásoknak.

"Nagyon jól látható, hogy az ellopott stratégia sok eltűnt támogatót hozott vissza a kormánypártoknak, míg a Jobbik stagnál."

Mert a szerző ezt akarja látni, ez a vágya, így hát ezt sulykolja.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2015.10.26. 19:05:25

"A legnehezebb ügy éppen ez, hiszen a Jobbik akkor lehetne komoly favorit 2018-ban, ha óvatosan fideszes jegyeket szedegetne magára, ergo: egy izmos, határozott jobboldali politikai térben mozogva gyakorlatilag egy második Fidesz lenne."

Ez egyáltalán nem így van.

Ha a Jobbik olyan lenne, mint a Fidesz, akkor miért is akarnák a szavazók a Fideszt leváltani egy másik ugyanolyan kvázi Fideszre?

A Jobbik, addig és csakis addig nagyon népszerű, ameddig eléggé másmilyen, mint a többi a párt, mint a Fidesz.

Akinek a Fidesz féle politizálás tetszik ő a Fideszre szavaz és nem vált a Jobbikra, aki meg mást szeretne, váltást ő választja a Jobbikot.

Magának a kormányváltásnak nem lenne semmi értelme és haszna, ha a Jobbikos kormányzat is a Fidesz politikáját folytatná tovább. Ahhoz a Fidesz nyilván jobban ért és még a kormányváltással járó herce-hurcát is meg lehet spórolni.

Szóval akkor lesz a Fidesz leváltva a Jobbikra HA eléggé sok szavazó elégedetlen a Fidesz kormányzással ÉS a Jobbik tud a leginkább alternatívát mutatni.

Filmflash. 2015.10.27. 09:48:12

Egyetlen kérdésre válaszoljatok! Azok, akik ismerik a Jobbikot és a Fidesz jobber politikáját! A következőt nem értem: hogyan lehet az, hogy miközben a Jobbik isteníti az oroszokat, isteníti Putyint és még kémkedni is hajlandó az Orosz Föderációnak, addig az oroszok által teremtett Szovjetuniót komcsi birodalomnak, a II. világháborús szovjet katonákat pedig háborús bűnösöknek tekinti, miközben nem veszi észre, hogy Vladimir Putyin KGB ügynök, a hajdani Szovjetunió Államvédelmi Bizottságának alezredese volt és a Szovjetunió felbomlásáig a kommunista Szovjetuniónak dolgozott!

A lényeg: miért nem látják a jobbikosok az ellentmondást szovjetellenességük és orosz-imádatuk közt????
süti beállítások módosítása