Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Surján érzéketlenül boncolgatta a migránskérdést

2015. szeptember 30. - Herczeg Sándor

Eddig azt hittem, hogy Surján László nyugdíjba vonult. De nem. Ehelyett borosspéter”-i magaslatokba emelkedett. A kereszténydemokrácia egyetlen értékével sem egyeztethető össze, amit a migránsokkal kapcsolatban osztott meg a Facebook-on – hacsak nem a „Legyél érzéketlen!” lett a tizenegyedik parancsolat.

Kétségtelen, hogy a „Leállt a facebook és akadozik a tweeter. Szegény migránsok, biztos dühöngenek.” megjegyzés korántsem volt akkora taplóság, mint a már lemondott Devecz Miklós szegedi egyetemi kancellár humorosnak szánt szexista megosztása, de egy KDNP-s „potentáttól” mégis ízléstelen. A leginkább csupán a nevében keresztényi értékeket hordozó párt ténykedését tekintve azonban már talán várható is volt egy ilyen megnyilvánulás. Nem beszélve arról, hogy tökéletesen beleillik abba a képbe, amit az átlag magyar látni akar a migrációs hullámból. A kormányzati plakátharc által kipattintott gyűlöletrügy rendkívül termékeny talajban szökkent szárba a már korábban is pirézek szabdalta magyar földön, tekintettel arra, hogy ezt a soha nem létező népcsoportot hazánk lakosságának 59 %-a nem fogadta volna be már 2006-ban sem. Ennek egészen egyszerű oka van, hiszen nagyon kevesen vannak a bevándorlók pártján, s ennél csak valamivel többen azok, akik gyűlölik őket. A legtöbben viszont passzívak, a probléma egyáltalán nem érdekli őket, s inkább félrefordítják a fejüket, mintsem saját gondolatot formálnának, akár így, akár úgy. Nem is segítenek és nem is ártanak, csakhogy ez a legrosszabb felfogás, ugyanis párhuzamot láttat a zsidókkal szemben megfogalmazott 1944-es és 45-ös, közömbös, szemlesütő nézetekkel. A mostani helyzet nyilván nem ilyen veszélyes, de mindenképpen szóra érdemes az, hogy a többség a saját kis szűk, egyetértő körében él, soha nem találkozik olyanokkal, akik mások. Erre mértani pontossággal rá is játszik a kormány, megmutatva: ez egy bezárkózó ország, amely a nyelvének és a történelmének foglya. Az egyik oldalon folyik az értelmetlen, józan ésszel nem megindokolható migránsbabusgatás, a másikon a mindenkiből terroristát faragó félelemkeltés. Ennek résztvevői pedig nem képesek felfogni azt, hogy mindkét út teljes tévedés és iszonyú károkat okoz. Persze, arra mindig lehet építeni, hogy az átlag magyar egy kukkot sem beszél idegen nyelven, ezért nem fog külföldi sajtót olvasni és elszégyellni magát - mint ahogy az utazáshoz és a külföldi barátok megszerzéséhez is hiányzik a nyelvtudása, valamint a pénze.  Ennek okán attól sem kell tartania, hogy egy német, amerikai vagy spanyol barátja beszól neki. Különösen fájó, hogy a magyar hírességek sem nyilatkoznak meg a szolidaritás kérdéskörében, hanem inkább lapítanak, s féltik a saját hátsójukat.

surjan.jpg

Surján László volt EP-képviselő

(a fotó forrása: europarltv.europa.eu)

Konkrétan: ha valaki adakozik némelyik bevándorlónak, nem azt jelenti, hogy a maradásukat is szeretné. Én is voltam Röszkén, néhány gyereknek adtam csokoládét és ásványvizet. De ezzel együtt elítélem a tiltott, jórészt iratok nélküli határátlépést, valamint azt, hogy a migránsok megtagadják a regisztrációt. A kerítést már csak azért is támogatom, mert az állam, amelynek nem tartják tiszteletben a határát, nem állam többé.

Mindazonáltal nem vagyok Surján László sem. Nem gúnyolódok tulajdonképpen kiszolgáltatott embereken. Az érzéketlenség nem megoldás, pláne nem olyantól, aki valaha népjóléti miniszter, parlamenti, majd EP-képviselő volt. Így tudhatná, hogy ilyen módon nem lenne érdemes a kérdést boncolgatnia.

S még valami: a „mindegy, csak ne legyen hozzá közöm” nem álláspont.  Ez a szocializmus alaptézise volt, ott bizony meghozták a döntéseket helyettünk, még örültek is, ha nem szóltunk bele. 1990-ben viszont egyebek mellett azért is váltottunk rendszert, hogy szabadon elmondhassuk a véleményünket és tegyünk is annak megvalósulásáért. Egy normálisan működő demokráciában ennek valahogy így kellene történnie még akkor is, ha a mindenkori hatalomra nézve a gondolkodó ember a legveszélyesebb.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr307872004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.30. 19:11:50

Miért gond ha a terroristáknak nincs net hozzáférésük pár percig?

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.10.01. 15:51:55

Túl sok mindenkire sütöd rá, hogy gyűlölködik.

Nagyjából mindenkire aki tőled egy fokkal jobban utasítja el az illegális bevándorlókat.

Teszem azt szerintem a muszlim illegális bevándorlók soha nem fognak beilleszkedni, annál is inkább, mert ez meg sem fordul a fejükbe, ahogy ezt több EU-s városban élő muszlim közösség már bizonyította.

Azt is gondolom, ahogyan az a Svédországi, Holland, és Dán minták mutatják, ok okozati összefüggés van a muszlim bevándorlók számosságának növekedése, és a nemi erőszakok számának növekedése között.
2006-ig, amíg nézték a rendőrségi statisztikákat, kerek perec kimutatták, hogy pl Svédországban a nemi erőszakok közel 80%-át muszlim bevándorlók követik el.
www.gatestoneinstitute.org/5195/sweden-rape

Természetese azóta az ilyen kimutatásokat már betiltották, hisz az ilyen valóságot feltáró összefüggések, alkalmasak az előítéletnek nevezett tapsztalat szerzésre.

Szóval nevezhetjük a valóságot gyűlölködésnek, de azzal nem leszünk előrébb, mint ahogyan a cigánybűnözés esetében se jutottunk egyről a kettőre azóta se, annak ellenére hogy a jelenség létezését megerősítette a miskolci cigányvajda és az azóta DK-s jelölt, és szintén miskolci, rendőr főkapitány is.

Herczeg Sándor 2015.10.01. 15:56:27

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

Nem, az nem baj. Számomra Surján értelmetlen hozzászólása a probléma, mert semmilyen pragmatikus célja nincs, ennek okán felesleges hangulatkeltés. Abból pedig pont elég van az országban. Ráadásul nem is fér bele a kereszténydemokraták saját maguk által hangoztatott értékrendjébe.

Egyébként köszönöm a kérdést, örülök, hogy tisztázhattam.

Agysebész migráns 2015.10.01. 16:21:53

"Jaj néktek képmutató írástudók és farizeusok, mert hasonlatosak vagytok a meszelt sírokhoz, a melyek kívülről szépeknek tetszenek, belől pedig holtaknak csontjaival és minden undoksággal rakvák. Épen így ti is, kívülről igazaknak látszotok ugyan az emberek előtt, de belől rakva vagytok képmutatással és törvénytelenséggel." (Mt. 23, 27-28)

David Bowman 2015.10.01. 16:32:01

Nem kellenek muzulmán hímneműek. Csecsemők sem. Ld, a Kis Herceg majomfáit.

2015.10.01. 16:38:34

Surján mi hasznosat tett eddigi karrierje során? Na, pont ez a baj.

Terézágyú 2015.10.01. 16:51:47

Falusi nénike, aki egész nap vagy imádkozik, vagy az állami tévét nézi, egyrészt szörnyülködik a természeti katasztrófákon (jajédesistenkém, szegény malájok, hogy ott mindég tájfunnvan, jaj, nézzed, ott folik a víz az utcákon") másrészt viszont ugyanazt szajkózza, amit a közmédia: honnan van pénzük ezeknek a migronsosoknak? mé van okostelefonjuk? mé tunnak ezek nettezni?

A mélykeresztény suburján is kizárólag így tud megnyilvánulni a migránsokról. Hogy is másképp.
süti beállítások módosítása