Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Vétlen vezeklés vétkesek végett…

2015. szeptember 04. - Herczeg Sándor

Írhatnék nekrológot egy háromévesen meghalt kisfiúról, esetleg megtehetném ugyanezt a tehetetlenségbe fulladt Európai Unióról. De inkább mindnyájunkról kellene. Rólam és rólad is.

Amíg a legkulturáltabbnak tartott földrészen tanácskozás ülést követ, megbeszélést pedig sajtótájékoztató, addig a világban egy olyan mértékű exodus zajlik, amire emberemlékezet óta nem volt példa. Vitatkozhatunk arról, hogy ki a menekült, hányan jönnek valóban háborús övezetből, vagy kik azok, akik csupán gazdasági okokból kelnek útra, de úgy tűnik, hiábavaló. Közben az önbecsülésünket veszítjük el. A szélsőjobb ordítva lövetne, golyószórókat telepítene a déli határszakaszra, a Facebook-on pedig egyesek már Hitlert is felhasználva uszítanak, miközben a neoliberális tábor ügyet sem vetve az Iszlám Állam vérgőzös valóságára és import-terroristáira, bárkit beengedne, elfeledve azt, hogy ahol határ sincs, ott az állam se létezik.

Kit hibáztassunk a politikusok szócsépléséért és a megoldások folytonos elodázásáért? Természetesen őket, hiszen az a legkönnyebb. Így le tudjuk dobni magunkról azt a súlyt, melynek lényegét igazából nem ismerjük.

De azt tudjuk, hogy iszonyú nehéz.

macleans_ca.jpg

(a fotó forrása: macleans.ca)

Megnéztük azt a képet, melyen egy halott, 3 éves szíriai kisfiú fekszik a törökországi Bodrum-félsziget tengerpartján. Vele együtt fulladt a vízbe ötesztendős bátyja és édesanyja is. Most már ismerjük a nevét: Aylan Kurdi. A legtöbb ember – a jobb érzésűekre gondolok – ilyenkor elborzad, sír és hibáztatja a döntéshozókat. Mindenkit, akit ebben felelősnek érez. De ennek csak az első lépésnek kellene lennie, ráadásul őket már régen mindenki elsiratta.

Magunkat is illene kárhoztatnunk. Igen, saját magunkat. Bennünket, akik „viszonylagos” jólétben, de legalábbis biztonságban élünk. Sokszor az a legnagyobb problémánk, hogy a távirányítónkból kifogyott az elem, s fel kell állnunk a kapcsolóhoz. Netán a hozzánk legközelebb eső boltban elfogyott a kedvenc sörünk. Vagy éppenséggel lecsapott a járdasziget melletti pocsolyában elhaladó busz. Tudom, hogy hazánkban sokkal nagyobb gondok közepette is élnek emberek.

blikk_hu.jpg

(a fotó forrása: Blikk online)

De egyet mindenképpen jegyezzünk meg. Élünk.

Azokat, akik uniós szinten teljesen döntésképtelenek, szintén európai polgárok választották meg, hogy helyettünk és értünk hozzanak határozatokat. Amíg ők szerencsétlenkednek, addig mi vagyunk a néma tömeg és már csak egy-egy pillanatra hördülünk fel százak halálhírének hallatán. Csakhogy most ennek a halálnak arca és neve van. Aylan Kurdi vétlenül vezekel a vétkesek végett.

Ő a tengerbe, Európa pedig saját impotenciájába és közönyébe fulladt bele.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr417760938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2015.09.05. 09:35:37

No comment:
comment.blog.hu/2015/09/04/kinyuvadt_a_menekult_a_blikk_kepenek_cimeben#comment-form

Mégis mit vársz? A nicknevek mögé bújó kis gyökereket úgysem tudod megváltoztatni...

midnight coder 2015.09.05. 09:38:55

A menekültek a helyzetüket leginkább saját maguknak köszönhetik. A gazdaságiak a szüleiknek, nagyszüleiknek akik teleszülték az országukat - pár generáció alatt megszázszorozva a létszámot - a politikaiak pedig a saját kultúrájuknak ami kinevelte az iszlamista terroristákat. Illetve, még egy pici köszönetet mondhatnak az USA-nak is az arab tavaszért ami végül ide vezetett.

Netuddki. 2015.09.05. 09:40:34

@midnight coder: Íme itt a példa, erről beszéltem.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.09.05. 09:45:27

@midnight coder: Nos, ha mész a sivatagban, találsz egy földön fekvő szomjhalál közelében lévő embert és neked éppen van vized, akkor is nekiállsz értekezni neki arról, hogy miért került oda, majd belerúgsz egyet?
Próbálom megérteni az úgynevezett jobboldaliak... de legyen inkább fideszesek embertelen és száraz hozzáállását ehhez a kérdéshez, de mivel őket is embernek és a honfitársaimnak tartom, eléggé értetlenül állok a jelenség előtt.

2015.09.05. 09:55:58

@bértrollbosszantó_kovi1970: Pedig teljesen igaza van. Ez nem a mi problémánk és mégis mi szopunk miatta. A közel-keleti helyzet a muzulmán világ struktúrájában gyökerezik. Ha van is megoldás, az ott van és nem itt. Vigyék a picsába a nyomorúságukat, elég nekünk a magunké. Hányok az ilyen szemforgató, prédikáló faszoktól, akik bűntudatot akarnak kelteni bennünk, mert egy kicsit jobban élünk, mint azok a barbárok. Legjobb lenne, ha ti is mennétek velük, akkor a lelkiismeretetek megnyugodna, minket pedig hagynátok élni.

shakespeare 2015.09.05. 09:59:43

mentomelleny vagy hasonlo nelkul csonakba szallni tengerre az a felelotlenseg, 3 eves gyereket is vinni, meg nagyobb, ott a csaladfo nem kicsit hibas, ja es kanada, azert igy indultak el mert kanadaban elo rokonukhoz bar mehettek volna, kanada elutasitotta oket.
most lehet mondani h de nem volt penz mentomellenyre stb. akkor nem indulsz el a torokoktol vaze, varsz. torokoknel mar nem lonek

röf 2015.09.05. 10:10:44

"Magunkat is illene kárhoztatnunk."
Bocs, én nem veszem magamra.
Még áttételesen sem.
És még csak Magyarországról sem gondolom, hogy érintett lenne.
Vannak sokkal sokkal nagyobb halak ebben a szatyorban.

Prognozuoti Blasio 2015.09.05. 10:16:16

Nyilván repülőt kellene indítanom nekem a migránsokért...

A blogger undorító. Amolyan fasisztoliberális!
A hozzá hasonlók miatt halt meg a gyerek! Hazug illúziókkal Európában csalják őket, mintha itt kolbászból lenne a kerítés.
A felelőtlen szülőkről nem is beszélve. Szakadt ladikokra, meg levegőtlen hűtőkocsikra ületetik a gyerekeiket. Undorító!

na4 2015.09.05. 10:17:19

Tragédia ami történt de szegény a szülöi felelötlenség áldozata lett. Hogyan lehet mentömellény nélkül gyerekkel csónakba szállni? Akkor, amikor a sajtó tele van földközi tengeri hírekkel, hogy az ilyen csónakos történetek micsoda tragédiákhoz vezettek. Ezt kockáztatni? És felelötlenek más szempontból is, b...-nak mint a nyulak, milliószámra termelik a gyrekeket, de hogy miböl, hogyan és mire fognak felnöni, azzal már semmit nem törödnek. És kik szívják meg a legjobban - a gyerekek. Ezt a kultúrát akarják Európába hozni? Ez Európa halála lesz, ha ennek nem vetnek gátat sürgösen. Hadseregeket a határra, és védjék meg, tisztítsák meg Európát!

Éhes ló 2015.09.05. 10:36:22

Azokat kellene fikázni poster, akik a saját országukat tönkretették, szomszédaikat legyilkolták, kifosztották, majd amikor kitellett az idejük, mert már azok is ölték őket akiiket ők akartak leölni, útnak indultak leszarva törvényt, óvatosságot bármit.
Ezek az embernek csak formára nevezhető szörnyetegek nem csak saját magukat országukat teszik ismét és ismét tönkre, hanem saját szeretteiket, szomszádaikat és a róluk buta módon gondoskodni akarókat is.

@Kormánymeghízott Államcickány Úr: ha megyek a sivatagban és ott olyas valakit találok a szomjhalál küszöbén, aki a saját országát előbb pokollá tette, majd a családját is megölte azzal, hogy a sivatagba vitte őket szomjan halni, nem adok neki a vizemből, mert én és a társaim is szomjan halunk víz nélkül, vagy megül bennünket is, ha magához tér.
Darwin törvényét hagyni kell működni.

paráznabillegető 2015.09.05. 10:50:22

hé, hol van róla a mentőmellény?
milyen az a felelős szülő, aki tengerre küldi az ivadékát megfelelő védőfelszerelés nélkül?
és egyéb demagógia.
elmehet mindenki a picsába.

Szemita Anti 2015.09.05. 11:07:07

" De inkább mindnyájunkról kellene. Rólam és rólad is."

Írj inkább Kanadáról, Ők dobták vissza a kisfiú családjának a menekültkérelmét.

Vagy azért nem fizet a Gyuri bácsi, ha nem a magyarokat gyalázod?

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.05. 11:10:39

Honnan alakult ki az egész helyzet Szíriában és Irakban? A liberális agresszió miatt. Ez az alap, amit ne felejtsünk el.

Szemita Anti 2015.09.05. 11:19:33

"Magunkat is illene kárhoztatnunk. Igen, saját magunkat. Bennünket, akik „viszonylagos” jólétben, de legalábbis biztonságban élünk."

Fel lehet hagyni a magyargyalázással.

A mi viszonylagos jólétünkért hős magyarok milliói adták az életüket a történelmünk során.

Mi nem az ENSZ-től kaptuk ajándékba se a hazánkat, se a jólétünket, mint egyes államok.

Te meg mocskolod a magyarokat, hogy nem akarják átadni idegeneknek azt a hazát, amit az ŐSEIKTŐL, az őseik áldozata, munkája által kaptak.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.09.05. 11:40:56

@Éhes ló: Mérhetetlen büdös nagy szemétnek tartalak benneteket. Ennyi. Nyilván nem fogadhatjuk be ezeket a népeket, de ti szemétkedtek is velük és még elvezitek is. Ennél nincs lejjebb.

Herczeg Sándor 2015.09.05. 11:46:21

Tisztelt hozzászólók!

Szemita Anti: soha nem mocskoltam a magyarokat, hiszen én is az vagyok. Az Ön egyéb, s a régebbi posztom alatt is olvasható kulturálatlan megjegyzései pedig - a nick-nevéből is adódóan - szellemi korlátoltságra utalnak. Ez vagy Önnel született, vagy pályafutása során sikerült szert tennie rá. Bárhogyan is történt, nem én tehetek róla. Ha régebben is olvasta volna az írásaimat, akkor soha nem képzelné, hogy "idegeneknek akarom átadni a hazámat". Egyébiránt pedig mindig saját magát minősíti, ezt ne feledje. Sőt, azt sem, hogy ezt a többieknek írtam, hiszen már korábban is megjegyezte, hogy az én véleményemet "leszarja". Igazából én nem teszem ezt, hiszen még gyerekként megtanítottak a párbeszédre, sajnálom, hogy Önt nem.

Abban egyébként itt sok kommentelőnek igaza van, hogy a mentőmellény hiánya felelőtlenség, sőt, akceptálom ezt a meglátást a szülők vonatkozásában is. Azonban érdemes végiggondolni egyrészt az ok-okozati összefüggéseket, illetve a poszt tágabb értelemben vett interpretálási célját is.

Köszönöm a figyelmet, szép hétvégét kívánok mindenkinek.

Szemita Anti 2015.09.05. 11:50:47

@Herczeg Sándor:

"Szemita Anti: soha nem mocskoltam a magyarokat"

Igen, Kertész Ákos is azt mondta, hogy nincs abban semmi bántó, amit és ahogy a magyarokról ír.

Szemita Anti 2015.09.05. 11:53:05

@Herczeg Sándor:

"a nick-nevéből is adódóan"

Mi a baj a nick-nevemmel?

Szemita Anti 2015.09.05. 11:56:33

@Kormánymeghízott Államcickány Úr:

"Nyilván nem fogadhatjuk be ezeket a népeket, de ti szemétkedtek is velük és még elvezitek is."

Ezek a népek ránk törtek, gátlástalanul, félresöpörve mindent és mindenkit, aki az útjukba került, majd hőzöngeni, követelőzni kezdtek, amikor a nettó arroganciával nem értek el annyit, mint amennyit terveztek.

Tökéletesen megértem azokat a magyar embereket, akik elégtételt éreznek, valahányszor valaki megszívatja a ránk törő idegeneket.

Pan Modry 2015.09.05. 12:02:58

@Szemita Anti:
Es te azon kivul mit tudsz felmutatni hogy magyar vagy?
Te nem magyar vagy, hanem egy kibaszott nagy nulla! Egy mocskos kis csoro, az olyanok szoktak olyan gyulolkodoek lenni mint te vagy.

Persze hetfon reggel majd te csicskulsz be a legjobban a fonokodnek.

Pan Modry 2015.09.05. 12:07:43

@Szemita Anti:
Tehat te feltetlen oromot erzel ha meghal egy 3 eves gyermek?

Gratulalok a mocskos kommunista szuleidnek!

Szemita Anti 2015.09.05. 12:11:17

@Pan Modry:

"Es te azon kivul mit tudsz felmutatni hogy magyar vagy?"

A középső ujjam megfelel neked? :D

Pan Modry 2015.09.05. 12:13:46

@Szemita Anti:
Azt szoktad a kommunista anyad seggebe tolni?

Herczeg Sándor 2015.09.05. 12:34:48

Kénytelen leszek moderálni, amennyiben a társalgás ilyen hangnemben megy tovább.

Ez nem kocsma.

Ez egy blog. S aki ezt nem tudja figyelembe venni és tolerálni, az menjen a fentebb jelzett helyre és ott használjon ilyen kifejezéseket a hasonlóan csökkent értelmi képességű emberek társaságában.

neméranevem 2015.09.05. 13:39:32

@Herczeg Sándor: Volt mentőmellénye a gyereknek, csak nem gyerekre szabványosított, mert ott ilyen nincs, vagy nem volt. A vízbeesés után leesett róla. Az apa órákig próbálta megmenteni a családját. Először a gyerekei haltak meg, aztán a felesége. A mentés 3 óra múlva érkezett. Aki olvasta a cikket az apával, az tudja és nem ítélkezik. Egy 4 km-es szakaszon kellett volna átkelniük, az embercsempész motoros hajót ígért, de nem azt kaptak jó pénzért.

neméranevem 2015.09.05. 13:40:47

@Szemita Anti: Az ultrák hőzöngtek, nem a bevándorlók. A bevándorlók a Keletiben napokat nyugodtan vártak.

neméranevem 2015.09.05. 13:41:25

@Szemita Anti: Az ultrák hőzöngtek, nem a bevándorlók. A bevándorlók a Keletiben napokat nyugodtan vártak.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.09.05. 18:56:47

@Szemita Anti: Nem törtek ránk. Legalábbis az ő értelmezésükben nem. Ráadásul tovább is akarnak állni. Egyre inkább úgy érzem, hogy a legnagyobb fideszes érték az empátia teljes hiányával járó szociopataság. Egy percig sem tudod elképzelni, hogy a te nézőpontodon túl más is létezhet, ugye?
süti beállítások módosítása