Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Orbán Viktor már 2018-ra készül

2015. július 25. - Herczeg Sándor

A miniszterelnök tusnádfürdői beszédének egy üzenete mindenképpen van. Ahogyan a 90-es évek közepén meglátta azt a teret, ahol a Fidesz mozoghat és a liberális irányból jobbra tolható a párt, most is jól érzékelte azt a közhangulatot, hogy melyik táborból szerezhet újabb támogatókat, miközben sajátjait is megőrizheti.

Várható volt a bevándorlás kérdéskörének fókuszba állítása Orbán Viktor tusnádfürdői előadásában. Az sem meglepetés, hogy a Fidesz hazai kommunikációjának jóval több híve van, mint ellenzője. A Jobbik megerősödésének egyik kulcsmozzanata volt, hogy szavazói eredendően nem üdvözlik a multikulturalizmust, az illegális határsértők számának drasztikus megemelkedésével pedig egyenes arányban nőtt népszerűségük. Ezt nyilvánvalóan a Fidesz is érzékelte, s elképzeléseit, illetve a Jobbik által régebben felvállalt retorikát is átgyúrta kormányzati állásponttá, a két párt tábora közötti kontúrok elmosódását eredményezve. A plakátharc és a permanens tematizálás meg is hozta azt az eredményt, melyre Orbán Viktor számított: nem kétséges, hogy a nemzeti konzultáció során visszaküldött több mint egy millió kérdőív alapján elsöprő arányban vannak azok, akik azonosulnak a kabinet jelenlegi álláspontjával. Nem nagy kockázat kijelenteni: a passzív, azaz a levelet nem figyelembe vevők nagy részének is ugyanez az álláspontja. Hozzáteszem: ésszerűen gondolkodva nem is igazán juthatunk más következtetésekre, hiszen ekkora nyomást lehetetlen kibírni és mindig helyesen kezelni – erről bárki meggyőződhet, aki eltölt akár egy napot is a déli határszakaszon. Ebből kiindulva pedig a Fidesz is tudja: kampánya nem lesz kontraproduktív, a bevándorlással kapcsolatos nézeteire simán felfűzheti a kormány eredményeit is bemutató politikai marketingüzeneteket, hiszen az előbbiek tükrében az ellenzék súlytalan lesz a jól hallható cáfolatokhoz.

index_koszticsak_szilard.jpg

(a fotó forrása: Index/Koszticsák Szilárd)

Tekintettel arra, hogy a baloldal migrációs tézisei nemigen találkoznak a többség egyetértésével, Orbán bátran megkockáztathatta az a kijelentést is, mely szerint „ezek a politikusok nem szeretik a magyarokat”. Ezzel a mondattal tulajdonképpen olyan karanténba helyezte őket, melyből valóban nehéz lesz kitörniük anélkül, hogy ne süssék magukra a bevándorlásbarát bélyeget. Ez pedig most tényleg vörös posztó nem csupán a jobboldalhoz tartozók, hanem sok esetben még sajátjaik között is. Ráadásul a miniszterelnök még pluszütést is bevitt, hiszen jelezte: „a hatalmas tömegből nem tudjuk kiszűrni a terroristákat” – ergo: a baloldal migrációs álláspontját egy vonalba húzta az ő támogatásukkal is. Ez kivédhetetlennek tűnő jobbegyenes, melyre várhatóan azonnal idegengyűlölettel fognak reagálni a baloldal politikusai.

Más szóval: Orbán megpróbálta becsukni a baloldali pártokat egy fészerbe és eldugni a lakatkulcsot. A megrögzött Fidesz-szavazókat nem állította különösebb feladat elé, hiszen ők mindenképpen támogatják, míg a Jobbik szimpatizánsait egy erős, a 24 órán át őrt álló miniszterelnök imázsában várja úgy, hogy közben figyelmeztetve szereti az Európai Uniót. A nemi erőszakok kérdésének felvetése már csak olaj volt a tűzre, vagy ha úgy tetszik, hab a plakáttortán. A fészer kulcsának megtalálása ezért nem lesz könnyű feladat a baloldal számára, hiszen Orbán elég masszív kerítést épített elé, amit 2018-ig minden bizonnyal folyamatosan erősíteni fog. Ha igaz a miniszterelnöki jóslat, hogy milliós nagyságrendben indulhatnak meg a menekülők Közép-Afrikából Európa irányába, akkor a lakatkulcs még hosszú ideig Orbán Viktor zsebében lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr227653798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rövid G. atya 2015.07.25. 13:39:44

Időszerű lenne, hogy végre a sittre készüljön. Sok bűnt követett el ezellen az ország ellen. :(

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.25. 13:46:17

Orbán sikeresen biztosította magának a nyugat támogatását a folyamatos, megfontolt, nyugatellenes kibontakozáshoz. Ez a beszéd lényeg.

Csatos Bambi 2015.07.25. 15:58:32

"Nem nagy kockázat kijelenteni: a passzív, azaz a levelet nem figyelembe vevők nagy részének is ugyanez az álláspontja. "

Így van.

Például én se küldtem vissza, hogy ne örüljenek :) de ugyanazt gondolom a problémáról, mint a Kormány.

Csatos Bambi 2015.07.25. 16:03:09

" Orbán bátran megkockáztathatta az a kijelentést is, mely szerint „ezek a politikusok nem szeretik a magyarokat”."

Ezzel mi bajod?

Akik szeretik a magyarokat, azok NEM akarhatnak olyan lépéseket, amik a KÁRÁRA vannak a magyaroknak.

Márpedig a határzár meg NEM építése, a határsértők ajnározása, boldog-boldogtalan beeresztése, itt tartása, ellátása, pénzelése, ne adj isten, letelepítése KÁRÁRA lenne, illetve van a magyaroknak.

E helyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este. 2015.07.25. 16:05:37

Az egesz tetves geci mszp-t, eletfogytiglan sittre kene vagni a TERRORIZMUS TAMOGATASA MIATT.

Tudományos libsizmus 2015.07.25. 16:06:03

A libsik köztudottan gyűlölik a magyarokat. Miért baj, ha ezt kimondja valaki?

Csatos Bambi 2015.07.25. 16:06:18

„a hatalmas tömegből nem tudjuk kiszűrni a terroristákat”

Miért? Ki tudjuk?

Az ISIS nevű terrorszervezet köztudottan egyik módszere, hogy nem KÜLDI a katonákat, vagy a merénylőket, hanem a HELYI, letelepített, megbízhatónak, gyanú felett állónak minősített egyénekkel végezteti el a piszkos munkát.

Csatos Bambi 2015.07.25. 16:07:50

@Tudományos libsizmus:

"A libsik köztudottan gyűlölik a magyarokat. Miért baj, ha ezt kimondja valaki?"

Azért, mert nem szeretik látni, hogy a "polkorrekt" beszéd használatára irányuló agymosásuk kudarcot vallott.

Tizenötmillió Magyarok 2015.07.25. 16:12:55

"akkor a lakatkulcs még hosszú ideig Orbán Viktor zsebében lesz."

Az biztos, hogy amig a bevandorlok szama naprol napra rekordot dont, addig az mszp nem szabadul. Tegnap uj rekord szuletett 1630 bevandorlot fogtak el, egy nap, es biztosak lehetunk benne, hogy nem kaptak el mindenkit.

Tudományos libsizmus 2015.07.25. 16:14:41

@Tizenötmillió Magyarok:
Hálát adok Istennek, hogy most nem libsibolsi kormányunk van. Elképzelni is horror, mi lenne itt akkor.

Tizenötmillió Magyarok 2015.07.25. 16:20:56

@Tudományos libsizmus: Felreteve minden mszp gyuloletet, tenyleg remiszto mi volna itt, ha valamilyen keptelen okbol az mszp lenne kormanyon.
Elkepeszto belegondolni, hogy gazdasagunk a Gorogoknel is rosszabb allapotban lenne, es plusz mostanra volna itt nekunk meg 2-3 millio bevandorlonk.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.25. 17:05:40

@Rövid G. atya: A sittre inkább Gyurcsányodnak, meg a többi ballib gazembernek kellene készülnie, ma magyarországon valódi igazságszolgáltatás és nem csak jogszolgáltatás lenne..

Rövid G. atya 2015.07.25. 17:05:42

@Csatos Bambi: náci taknyok! Ha itt valakinek lehet vitatni a magyarságát, azok épp ti vagytok. Szégyen, hogy ilyen tetvek egyáltalán magyarnak mondhatják magukat.

Rövid G. atya 2015.07.25. 17:06:44

@A megvalósult amerikai ólom..: nekem nincs gyurcsányom, nektek viszont sitten a helyetek, élen Viktátor keresztapátokkal.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.25. 17:08:45

@Tizenötmillió Magyarok: Egy bevándorlóparadicsom lennénk az tuti. A rendőrség meg kizárólag azzal lenne elfoglalva, hogy a lakosság egészséges önvédelmi reflexeit gyengítse.
Épp jókor lett elhajtva a baloldal a bús picsába..

Tudományos libsizmus 2015.07.25. 17:09:03

@Rövid G. atya:
Émelyítő és kibaszott gusztustalan, ahogy megjátsszátok magatokat. Hungarofób csürhe.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.25. 17:10:54

@Rövid G. atya: Ó persze tudjuk, te vagy a "független, objektív" értelmiségi, aki valahogy mindig a maszop-dk kettősre húzza be az x-et.
Ócska trükk, nem veszi be már senki..

Csatos Bambi 2015.07.25. 17:12:48

@Rövid G. atya:

Bájos vagy :)

De engem nem tudsz provokálni ezzel a színlelten alpári stílussal :)

Csatos Bambi 2015.07.25. 17:17:50

@Tudományos libsizmus:

"Émelyítő és kibaszott gusztustalan, ahogy megjátsszátok magatokat. "

Benne van a Talmudban, hogy a gójoknak nyugodtan a szemébe lehet hazudozni, mert a gójok nem emberi lények, hanem állatok, akiket azért teremtett az isten, hogy a kiválasztott nép hasznot húzzon rajtuk.

laci_52 2015.07.25. 18:07:28

A cikk címe hülyeség: '18 még messze van, ma még Orbán nem foglalkozik vele. Inkább az ellenzéknek KELLENE már most rendeznie a sorait és készülni '18-ra, de ennek a jeleit nem látom.

Egyébként Orbán jó beszédet mondott: azzal foglalkozott - a migrációval - ami manapság kis hazánk legnagyobb gondja. Remélem megoldást is talál a problémára.

Fritz Gerlich 2015.07.25. 19:02:33

Langyos beszéd volt, a szokásos orbáni hőzöngéssel: szemét EU, szemét USA bla, bla bla, ... és persze lehúzta a 85. bőrt is a menekült kérdésről: a ... mocsok baloldaliak magyaellenesek, de ő meg pártja hősiesen küzdenek a terrorista menekültek millióival. Ócska beszéd egy ócska embertől!

Khonsu 2015.07.25. 19:08:12

"Ha igaz a miniszterelnöki jóslat, hogy milliós nagyságrendben indulhatnak meg a menekülők Közép-Afrikából Európa irányába"

Van realitása a dolognak, de nagyon remélem, hogy téved, mert egy ekkora népvándorlást már tényleg lehetetlen lenne kezelni. Egyszerűen legázolnák Európát, teljesem mindegy lenne mit teszünk ellene.

Az Afrikai eredetű bevándorlást Afrikában kellene kezelni, még mielőtt eljutunk addig, hogy milliók induljanak el. Az a terület bukott államokkal van tele, nem véletlenül akarnak onnan elvándorolni.

Korrupt politikusok és mindenféle fegyveres csoportok ülnek ott elképesztően gazdag természeti erőforrásokon.

Nem kerítés kell ide, meg mittomén, hanem a bukott államok visszagyarmatosítása. Nehéz lenne beadni a közvéleménynek és az ENSZ és egyéb nemzetközi szervezetek se tapsolnának a dolognak, de más megoldás nincs.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.25. 19:11:54

@Fritz Gerlich: Orbán alaposan bevitt titeket a málnásba. Be vagytok zárva a menekült kérdésbe, és az előre várható formátokat hozzátok: nácizzátok azokat, akik nem óhajtanak több tízezer menekülttel együtt élni, vagy egyszerűen bagatellizáljátok a kérdést.
Már csak emiatt az ostoba valóságidegen hozzáállásotok miatt is bukni fogtok '18-ban. Nem kell azt a választást megnyernie a Fidesznek, önerőből úgyis elvesztitek.
Mit mondott Orbán? Azt hogy megvédjük a ránk bízott schengeni határszakaszt. Építünk egy ugyanolyan kerítést mint Spanyolország.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.25. 19:16:05

@Khonsu: Ez órási veszteségekkel járna, mert azok a diktátorok nem adnák ingyen a pozícióikat. A fejlett demokratikus nyugat pedig nem szeret embert áldozni a céljai érdekében..

Khonsu 2015.07.25. 19:22:41

@A megvalósult amerikai ólom..: A piszkos munka simán elvégeztethető lenne a bányatársaságok zsoldosaival, legfeljebb a felfegyverzésükben kellene egy kis állami segítség illetve a diplomáciában, meg abban, hogy amikor a rondább részek zajlanak, ne nézzenek oda az erre érzékenyebbek.

Tudományos libsizmus 2015.07.25. 19:50:44

@Khonsu:
"Nem kerítés kell ide, meg mittomén, hanem a bukott államok visszagyarmatosítása."

Eredeti és jó ötlet. A mai agymosott, kretén Európa azonban erre már nem igen lenne képes.

Fritz Gerlich 2015.07.25. 19:59:22

@A megvalósult amerikai ólom..: Én nem fogok bukni 2018-ban mertnem vagyok sem politikus sem aktivista sem párttag. Az ORSZÁG fog bukni a kurva Orbánotok miatt. Meg a legcsóróbb 3millió fogbukni. A legfelső ezer tovább tollasodása miatt! Én elleszek ahogy eddig is. Te meg örülhetsz, hogy a rezsimed tovább rombolja ezt az eleve kivérzett országot. Örülj előre Fidesznyik. Hátha bevesznek a nagyok közé.

Potyka Kálmán 2015.07.25. 20:29:52

Na igen. A Fészert úgy hívják "valóság".

A baloldal nagy ajándékkal kedveskedett kedvenc miniszterelnökének: gondolkodás nélkül előállított egy olyan helyzetet, amelyben a valóság és a józan ész is Orbán Viktor oldalán állnak, míg a "baloldalén" csak a hisztéria.

Orbán Viktor ezt az előnyt arra hazsnálja, hogy olyan "apróságokban" manőverezzen, mint a TTIP és a fegyver telepítés.

www.potyka.blog.hu

1ghost 2015.07.25. 21:28:40

Hát igen! Aki ezekkel a tolvaj, korrupt naracsgazemberekkel egy húron pendül, az bizony maga is gazember. Ezek a szennyalakok már annyit hazudtak a magyaroknak, annyi disznóságot követtek el az elmúlt 5 év alatt, hogy épeszű ember akkor sem hisz már nekik, ha történetesen igazat mondanak.

Orbán mindegy mit csinál már, erkölcsi hulla. Bukása annál közelibb, minél több tisztességes, becsületes és értelmes ember van a honban.

Csatos Bambi 2015.07.25. 21:28:54

@Khonsu:

"Az a terület bukott államokkal van tele, nem véletlenül akarnak onnan elvándorolni."

És akik most Európába akarnak jönni, azok hol voltak és mit csináltak azok alatt az évek alatt, amíg a SAJÁT hazájuk teljesen leamortizálódott?

2015.07.25. 21:29:33

@Potyka Kálmán: Ha most OV azt mondaná, hogy ne lépj a kutyaszarba, ("Ahogy egy régi-régi dakota közmondás tartja: ha kutyaszart látsz, kerüld ki! Még egyszer mondom: lépd át!"), akkor a fél ballib világ azt bizonygatná, hogy mennyire jó dolog szarba lépni. Kiderülne, hogy Nyugat-Európában az emberek azért mennek sétálni, hogy szarba lépjenek, illetve lenne egy tucat eredmény, hogy abba milyen olyan anyagok vannak, amikre a szervezetnek szüksége van. Ja, és lenne pár aktivista, aki a Fidesz székház előtt, a sajtó előtt demonstratívan szarba lépne :)

Blogger Géza 2015.07.25. 22:01:32

@1ghost: Ezzel szemben a valóság az, hogy Orbánnak még soha nem volt akkora esélye, hogy meglegyen zsinórban a három ciklusa, mint most...

Khonsu 2015.07.25. 22:03:43

@Csatos Bambi: Tulajdonképpen ugyanazt mint a magyar kivándorlók. Tűrtek tűrtek, aztán elegük lett és elmentek.

Ezt önerőből nem fogják megoldani az ottaniak, csak egyre többen indulnak el, mert elvándorolni még mindig kifizetődőbb nekik, mint lelövetniük magukat az adott diktátorral vagy hadúrral.

Khonsu 2015.07.25. 22:10:43

@Blogger Géza: Ez sajnos igaz, de nem azért mert annyira jól kormányozna, hanem csak azért, mert nem látnak az emberek olyan alternatívát, akiknek elhiszik, hogy érdemben képesek javítani a helyzeten.

Blogger Géza 2015.07.25. 22:12:07

@Khonsu: Igen, egy versenyben a nyer, aki a mezőnyben a legjobb, nem az, akit valaki magának elképzel mint ideálist. :)

Khonsu 2015.07.25. 22:18:51

@Blogger Géza: Hát igen, a sok rossz lehetőség közül a többség őket tartja a legkisebb rossznak. Az ország szégyene, hogy nem képes ezeknél jobbat kitermelni, de ez van. :(

Aldou Raine 2015.07.25. 23:26:38

"...hazánk legnagyobb hatalmú embere úgy gondolja, hogy a hazai baloldaliak - akik mint tudjuk, rendszeresen kritizálni merik Orbán urat (és politikáját illetve módszereit) – valójában nem is magyarok. Hogy akkor micsodák, azt nem tudtuk meg tőle. De azt igen, hogy nem lehetnek magyarok. Például azért nem mert gyűlölik őket. Felmerült bennem, hogy talán Orbán azt hiszi: üzbégek, vagy pastuk esetleg pirézek. ..."
nemhiszemhogy.blog.hu/2015/07/25/orban_a_baloldaliak_nem_szeretik_a_magyarokat

KurucInfo Főszerkesztő 2015.07.25. 23:44:09

@Aldou Raine: "valójában nem is magyarok. Hogy akkor micsodák, azt nem tudtuk meg tőle. De azt igen, hogy nem lehetnek magyarok. "

Nem kellett mondani, mert mindenki tudja, hogy kikrol van szo. A tudjukkikrol.

1ghost 2015.07.26. 08:24:51

@Blogger Géza:

Persze, persze, persze... sőt, merj nagyot álmodni, rögtön legyen mondjuk ÖT ciklusra nagyon jó esélye, Kövér úgyis ilyesmiről ábrándozott minap.

Egyébiránt pedig, te mint tolvaj, és ócska hazudozó Narancs Szolga mi mást is mondhatnál? Ebül szerzett pénzed ezért kapod.

Igaz, elég undorító lehet úgy élni, hogy egy önálló gondolatod a büdös életben nem volt, az összes muníciót gazdád ülepe szolgáltatja, de hát hitvány alakok mindig is voltak, vannak. Ez van.

Csatos Bambi 2015.07.26. 12:33:39

@Khonsu:

"Tulajdonképpen ugyanazt mint a magyar kivándorlók. Tűrtek tűrtek, aztán elegük lett és elmentek."

Lófaszt.

A magyarok azzal lettek becsalogatva az Unióba, hogy a csatlakozás után a magyar, mint UNIÓS POLGÁR szabadon tanulhat, dolgozhat, vállalkozhat az Unióban.

Tehát ha egy magyar az unión belül vállal munkát, akkor NEM bevándorol, hanem él az uniós polgárság adta jogával.

Ezzel szemben mondta valaki a HATÁRSÉRTŐ, papírok nélkül érkező feka csürhének, hogy az Unió területén belül szabadon tanulhatnak, dolgozhatnak, vagy vállalkozhatnak?

Szerintem ilyet a feka csürhének senki nem mondott.

Csatos Bambi 2015.07.26. 12:37:54

@Aldou Raine:

"...hazánk legnagyobb hatalmú embere úgy gondolja, hogy a hazai baloldaliak - akik mint tudjuk, rendszeresen kritizálni merik Orbán urat (és politikáját illetve módszereit) – valójában nem is magyarok. Hogy akkor micsodák, azt nem tudtuk meg tőle"

Tegnap este kétszer is végighallgattam Orbán 25 perces beszédét.

Egy szót se mondott olyat, hogy a baloldali magyarok "nem magyarok".

Ez megint a szokásos CIONISTA lázító, hergelő, hazug propaganda.

De mint tudjuk, a zsidók szent könyve, a Talmud azt tanítja a zsidóknak, hogy "a zsidók hazudhatnak, hogy egy gójt rászedjenek, a zsidóknak mindig meg kell próbálniuk megvezetni a gójokat, sőt egy zsidónak az is megengedett, hogy üzleteljen egy gójjal, becsapja és elvegye a pénzét, a gójokat törvény nem védi és Isten a pénzüket Izraelnek szánta"

Khonsu 2015.07.26. 13:55:54

@Csatos Bambi: Szerencsére nálunk még csak nem is lőnek, de az elvándorlás logikája minden esetben azonos. Valaki, aki úgy érzi egy helyen rossz neki oda igyekszik, ahol szerinte jobb lesz. A paraméterek változatosak lehetnek, de a kivándorlás logikája általános.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.26. 16:29:59

@Khonsu: Na persze. Próbáld meg mondjuk a jelenlegi szír helyzetet zsoldosokkal kezelni, ahol épp az Asszad barát szír kormányerők háborúznak az ISIS-szel.
Vagy küldj zsoldosokat a tálibok uralta Afganisztánba. Hullazsákban önnek vissza, garantálom, hisz még az amerikai hadsereg sem volt képes túl sokat elérni ott.
Azért ezt a két példát hoztam, mert ezekből az orszgokból érkezik jelenleg a legtöbb menekült hozzánk.

Khonsu 2015.07.26. 21:03:48

@A megvalósult amerikai ólom..: Közép-Afrikáról volt szó, oda elég lenne.
A ISIS és a tálibok ellen nyilván komolyabb erő kellene, de rájuk lehetne hozni a frászt komolyabb saját áldozat nélkül is, csak rossz lenne a sajtóvisszhang.

Pl. 1-2 taktikai atombomba eléggé megtörné a harci kedvet...
Nem is kell velük nagy pusztítást végezni, már a tudat, hogy ilyen fegyvereket is bevetnek ellenük sok harcosnak elvenné a kedvét, zavarodottság támadna.
A németek partizánok ellen alkalmazott taktikájából is lehetne tanulni, tekintve, hogy az ellenség hasonlóan viselkedik.

Ezeket a háborúkat meg lehetne nyerni, ha meg akarnák nyerni...

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.26. 22:46:22

@Khonsu: És hova dobnád le? Mit szólnának a környező, a konfliktusban részt nem vevő államok, hogy a szomszédságukban felrobban egy nukleáris bomba? Egyébként ha már nukleáris fegyvert használnának, több értelme lenne egy neutronbomba bevetésének. De ez egy tabu. Aki bevetne egy ilyen fegyvert, az hosszú időre kiírná magát a civilizált világból.
Amikor Mcarthur tábornok atombomba bevetését javasolta a koreai háború megnyerése érdekében, Truman elnök ezt írta a naplójába: " Ideje nyugdíjba küldeni a nagy hadvezért.."
A partizán hadviseléssel pedig a 20. században igazán semelyik reguláris hasereg sem tudott mit kezdeni. A németek nem tudták megtörni sem a francia sem a szovjet ellenállást, az amerikaik a vietnamit, a szovjetek pedig az afgánokkal nem tudtak mit kezdeni..

Khonsu 2015.07.26. 23:28:29

@A megvalósult amerikai ólom..: Elég egy kisebb erejű, akár neutronbomba is jó. Egy sivatagban haladó ISIS hadoszlop lehet a célpont, amit ugyan egy drónról, hagyományos fegyverekkel is könnyen megsemmisíthetnek, de aki ezt a csapást látná (lehet filmezni, aztán mehet youtube-ra, és minden médiába, csapból is ez folyjon) az valószínűleg elgondolkodna rajta, hogy ez a terrorizmus mégsem olyan jó buli...

A környező országok nyilván nem örülnének. Nincs ISIS, nincs atom, hát a szaúdi, iráni, török hadsereg közül valamelyik majdcsak elindulna...

és, probléma megoldva.

Az oroszok elég szépen megtisztították Csecsenföldet, bár tény, hogy a módszereik nem voltak túl humánusak...

Itt be kellene vállalni egy egyszeri sokkot a cél érdekében, mert különben ez a háború évtizedekig elhúzódhat és végül sokkal több áldozattal fog járni mint egy gyors tisztítótűz.

9gag.com/gag/anBMMx0

Khonsu 2015.07.27. 00:01:42

@Khonsu: Itt 20-30 ezer terroristáról beszélünk, akik az alacsony létszámot félelemkeltéssel ellensúlyozzák. Hát tálaljuk fel nekik a saját főztjüket egy kis pszichológiai hadviseléssel, aztán mehet rájuk egy elsöprő csapás, pl az Arab Liga által.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.27. 01:47:43

@Khonsu: A terroristáskat ez nem hatja meg. Számos sikeres akciót hajtottak már végre a nyugati hatalmak és Izrael is, sok terroristavezér iktattak ki, mégse csökkent a terrorizmus, sőt.
Másrészt egy tömegpusztító fegyver az ott élő ártatlan civil lakosságot is sújtaná. A neutrobomba egyébként nem annyira látványos. Egy kis hatóerejú atombombáról van szó, amelynek robbanása az őt körülvevő hidrogén izotópokból vált ki neutronsugárzást, ami láthatatlan, ám az élő szervezet számára halálos.

Csecsenföldön az oroszok találtak egy hozzájuk hű hadurat (Kadirov). Bár értek el sikereket katonai műveletekkel is korábban, de ezzel ugyanúgy nem oldották meg a konfliktust, mint az amerikaiak a vietnamit..

Khonsu 2015.07.27. 02:47:43

@A megvalósult amerikai ólom..: Pedig, ha nem is pont így, de valahogy oda kell nekik csapni, mert ez magától nem fog megoldódni, csak egyre jobban elterjed.
A neutronbomba egy U238-as köpeny nélküli termonukleáris bomba, így a fúzióban keletkező gyors neutronok nem váltanak ki hasadást a köpenyben további energiát felszabadítva, ellenben minden élőlényt elpusztítanak a környéken az infrastruktúra károsítása nélkül. Tényleg nem olyan látványos a robbanása mint egy "hagyományos" nukleáris fegyvernek, de azért így is eléggé látványos lenne.
Továbbá lehetne mutogatni a felvételeket végstádiumos sugárbeteg terroristákról (na jó, ez már tényleg beteg lenne).
Viszonylag jól meg lehetne kímélni a civil lakosságot, mert a nagy semmi közepén kéne csak bevetni, elrettentésképpen. Épp azért lenne hatásos, mert tabu. Az emberek (a terroristák is) úgy nőnek fel, hogy mélyen beléjük vésődik, hogy a nukleáris fegyver az valami pokoli, borzasztó dolog (borzasztóbb mint valójában), és itt a világvége, ha bevetik. Persze ez csak akkor lenne igaz, ha atomhatalmak támadnák be egymást, attól hogy néhány terroristára ledobnak egyet kettőt a sivatagban, még nem lenne atomháború. De tény, hogy van egy fajta mítosz az atomfegyverek körül, most akár ki is lehetne ezt használni.
Na persze ez csak egy lehetőség, ezernyi más módon is oda lehet csapni, és oda is kéne. Nem kéne megvárni, míg elérnek hozzánk, mert akkor már késő lesz.

Arra szerintem senki sem számít, hogy az ISIS esetleges legyőzése után hirtelen kitör ott a demokrácia. Áthidaló megoldásként sajnos oda is valami Kadirov-féle figurát kéne ültetni.

Az ISIS nem játék, itt már tényleg a civilizáció védelméről van szó. Vagy ők vagy mi.

empoftla 2015.07.27. 19:11:52

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Így van, a nyugat észre sem veszi, és Orbán egy illiberális EU élen lesz! Briliánsan taktikázik, ha kell megharapja az őt etető kezét, de persze az is csak az igazi politikusi vénáját (gerincességét!) mutatja.
süti beállítások módosítása