Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Ez a tábla 61 éve buzdít harcra a szocializmus győzelméért

2015. július 18. - Herczeg Sándor

Nemrégiben ugyanitt értekeztem egy, a Tanácsköztársaságnak emléket állító hódmezővásárhelyi tábláról. Már akkor felhívták a figyelmemet, hogy nem az egyetlen. Valóban. Akad másik is.

Azt még mindig vitatják a történészek, hogy miként értékeljék Ságvári Endre szerepét. A vele kapcsolatos polémiák a 2006-os per után sem csillapodtak, amikor rehabilitálták Kristóf László csendőrnyomozót, akit 1959-ben végeztek ki a kommunista politikus 1944-es halála miatt. Ságvári legutóbb a nevét viselő szegedi gimnázium vonatkozásában került reflektorfénybe. Ebben az ügyben nem kívánok állást foglalni, hiszen sok, egymásnak akár ellent is mondó történész és szakember szavaiban egyaránt van igazság. Az általam nagyra becsült Ungváry Krisztián először elítélte, sőt még prejudikálta is Ságvárit, majd később pontosította szavait. Ugyanakkor kimondta:

A Ságvári-ügyben azonban minkét oldal ártatlan abban, amiért megölték. Ságvári azért halt meg, mert antifasiszta volt, a letartóztatásában közreműködő rendőrök pedig azért kerültek 1956 után akasztófára, mert a pártállami rendszer össze akarta mosni az 1956-os forradalmat az antikommunizmus legsötétebb napjaival, illetve bosszút akart állni és ezért a justizmordtól sem riadt vissza.

Úgy gondolom, hogy ez nem jár messze az igazságtól. A Magyar Tudományos Akadémia az utcanevekről közölt állásfoglalásában Ságvári kapcsán a következőket szögezte le:

Jogász, fővárosi tisztviselő (1913–1944). Az 1930-as évek második felétől kapcsolódott be az antifasiszta illegális kommunista mozgalomba. Az Országos Ifjúsági Bizottság egyik vezetője. 1942-től illegalitásba vonult. 1944-ben a Békepárt Béke és Szabadság című lapjának szerkesztője. Tevékenységét a csendőrség felfedte, és a letartóztatására tett kísérletkor fegyveres harcban halálos sebet kapott. Neve a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem ajánljuk, mivel értelmezésünk szerint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 14. § (2) bekezdése alapján XX. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartáshoz kapcsolható.

Ezt a gondolatmenetet alapul véve kellene értelmezni azt a táblát, amely egy hódmezővásárhelyi ház falán látható 1954. július 27. óta, azaz több mint 60 esztendeje. A sorok Ságvári Endrének állítanak mementót ekképpen:

1943. márc. 3-tól 1943. máj. 20-ig

E házban élt

dr. Ságvári Endre

A magyar munkásmozgalom nagy harcosa.

Az ő harcos élete és hősi halála fáklyaként világít a munkásmozgalom útján. A magyar proletáriátus örökre szívébe zárta hű harcosát és nagy fiát. Az ő szellemében, példáját követve harcolunk népünkért és a szocializmus győzelméért.

Halálának 10. évfordulóján állíttatta 1954. július 27-én

Városi Békebizottság

Ha Ságvári Endre szerepét nem is ítéljük meg, s nem törünk pálcát negatív vagy pozitív véleményt alkotva – a szöveg 2015-ben akkor is kínos. A rendszerváltás után 25 esztendővel nem kifejezetten a „szocializmus győzelméért vívott harc” az elsőrangú szempont. Nem beszélve arról a tényről, hogy a tábla kihelyezésének időpontjában Rákosi Mátyás volt a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetőségének első titkára, ha nem is éppen hatalma zenitjén, hiszen Nagy Imre ekkor már reformokkal kísérletezett.

sagvari.jpg

 

A tábla 

(a szerző saját fotója)

Természetesen elfogadom azt a nézetet is, hogy ez a tábla a történelem része, s mint ilyet, nem kell a szemétdombra vetni. Ugyanakkor óvok a kettős mérce alkalmazásától, hiszen elképzelhetetlennek tartom azt, hogy fennmaradhatna olyan mementó, ami egy ellenkező nézeteket valló, s ekkora vitákat kiváltó politikus nevét tartaná így a köztudatban – legyen az bárki is. Emellett ne feledjük: a kommunizmus és a nácizmus bűnei miatt egyaránt milliók szenvedtek, kerültek börtönbe vagy haltak meg.

Hajtsunk fejet egyformán előttük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr767636958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2015.07.19. 10:33:31

61 éve is szégyen volt.
Neve és emberi teljesítménye egyenlő a vállalhatatlannal.

nu pagagyí 2015.07.19. 11:24:18

Szerintem nagyszerű ember volt. A sok gyáva lapuló polgár helyett hajlandó volt az életét kockáztatni a németek által megszállt országban. Kommunista volt, de akkor még nem tudhatta, hogy az eszme nevében milyen alakok fognak majd hatalomra jutni. Az a rendszer ami ellen küzdött viszont valóság volt, egy embertelen valóság. A kollaboráns kormány rendőrsége ölte meg. Aki nem tiszteli áldozatvállalását, az semmivel nem jobb az akkori nyilasoknál, vagy Rákosi kommunistáinál. Én tisztelem, ahogy Bajcsy-Zsilinszkyt is, aki egyedüli képviselőként fegyverrel fogadta a németeket, pedig ő volt fajvédő is. Mindig vannak olyanok, akik nem is feltétlenül valamely eszme, hanem emberi tartásuk és igazságérzetük miatt válnak hőssé. A mindenkori hatalom persze kisajátítja, felhasználja hazudozik róluk, mert nem szereti a hősöket, akiknek példája fenyegeti sunyi magánérdekeiket vagy leleplezheti gyávaságukat. Kossuthot és Petőfit sem tudta lenyelni egyik diktatúra sem.

nu pagagyí 2015.07.19. 11:32:38

A cikkhez: Szerintem ostoba az akadémiai állásfoglalás. Egy szabad országban ez egy vélemény lenne a sok közül és szerintem szégyenteljes. Ságvári ugyebár nem érte meg a törvénytelenségek idejét, az hogy nevét ki-mire használta őt nem érintheti. Egy diktatúrában persze hozhatnak törvényt, hogy le kell verni minden olyan táblát, ami nem tetszik a hatalomnak és persze egy diktatúrában az a konform viselkedés, ha az ember hangosan bólogat a hatalom elvárásai szerint. Gratulálok!

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.07.19. 12:51:28

@nu pagagyí: "Kommunista volt, de akkor még nem tudhatta, hogy az eszme nevében milyen alakok fognak majd hatalomra jutni."

Kétlem, hogy nem jutott el hozzá a Sztálini terror híre.

Nemfajtalan srác 2015.07.19. 13:18:14

Ságvári egy vállalhatatlan keményvonalas kommer

Olyan időszakban volt Moszkva főmegbízottja, amikor a legtöbb elvtársát Moszkvában kivégezték: jóval többet, mint a jajdeborzasztó Horthy rezsim összesen, és ráadásul mindenféle bírósági vagy egyéb jogi eljáárás keretein kívül Ha közvetve is, de ezzel az ő emléke is besározódott

A csendőrök kivégzése az ő halála kapcsán szintén nem vet jó fényt az emlékére. Három csendőrt ítéltek halálra és kettőt ki is végeztek 15 évvel a történet lezárulta után, egy justizmord kirakatperben

Ami a táblát illeti, érdekelnének a további részletek, hogy mikor járt ott Ságvári? Nem mindegy hogy akkor még cionista volt vagy már kriptokommunista, vagy később mint Komintern megbízott?

Egyébként a táblát szerintem nem kell eltávolítani, ha a tulajdonos vállalja. Legfeljebb mellé kellene rakni egy megemlékező táblát a kommunizmus áldozatairól

illaim 2015.07.19. 14:10:13

@Nemfajtalan srác: Ja nem fajtalan vagy, csak egy idióta náci, aki gyűlölködve, fehér és feketében látja a világot! Pedig a világ színes, még te is, különben nem látszanál!
Easy peasy. lol

Tudományos libsizmus 2015.07.19. 14:11:46

Jókat nevetek mindig, amikor a boldog-boldogtalant lekommunistázó libsik úgy védik Ságvárit, mint az édes gyermeküket.

2015.07.19. 15:24:42

ságvári zsidó volt. és aki zsidó vagy zsidóbarát az védi. a többiek támadják, vagy nem foglalkoznak vele.

ZON 2015.07.19. 15:28:14

@unionista᠍᠍᠍: és ez szerinted helyes ? A származása szerint ítélni meg valakinek a tetteit?

2015.07.19. 15:37:10

@nu pagagyí:
és mit tett ságvári, ami miatt utcát vagy gimnáziumot kellene róla elnevezni.

érdektelen, hogy a "jó" vagy a "rossz" oldalon állt. ő egyszerűen csak lövöldözott, ilyen alapon elég sok emberből lehetett volna hőst csinálni. ságvárit az mszmp és a szélsőjobb beemelte a hivatalos kánonba, mert zsidó volt. és most a szélsőjobb ugyanezért kirakja. de ez valahol természetes. ságvári nem gonosztevő volt, hanem egy senki. a "libsi" és a "náci" csoportból legalább az egyiknek el kell tűnnie a a magyar közéletből azért, hogy ne ezekről kelljen vitázni. azért, mert zsidó volt bekerült a kánonba. és most kikerül azért, mert zsidó. a korábbi szemitizmust üti ki az antiszemitizmus. nem neumann jánost tagadjuk meg.

nu pagagyí 2015.07.19. 15:41:50

@unionista᠍᠍᠍: Te nyilván hazaáruló lettél volna akkor is, nyilas barátaidhoz hasonlóan. Miért is nem lepődöm meg?

nu pagagyí 2015.07.19. 15:43:12

@unionista᠍᠍᠍: Például küzdött náci megszállók ellen. Hányan is mondhatják el ezt magukról?

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.07.19. 15:51:36

@ZON:
azért került be a hősök közé mert zsidó volt. nem ő volt az egyetlen, aki lelőtt valakit. és nem ő volt az egyetlen, akit lelőttek. volt két nagy háború és közte polgárháború. és magyarországon még utána is egy népfelkelés. és ezeknek sajnos elég sok áldozata volt. a származása alapján emelte ki a korábbi hatalom. és a származása alapján húzza le a jelenlegi. a ságvári aktát nem lehet másképp lezárni. mert ságvári egy senki volt. akiből az előző rendszer szabadságharcos hőst faragott, a másik szélsőség állítja be terrorista gonosztevőnek.

nézd meg, hogy kik mondják, hogy nekik fontos ságvári. ha thürmer mondaná, aki az ideológiát hivatalosan képviseli, vagy mit tudom én az a vajnai attila, aki tényleg hisz az eszmében, mert kirakja a vörös csillagot akkor is ha emiatt meghurcolják, szóval ő tényleg hisz abban, hogy erre az eszmére lehet alapozni egy igazságosabb világot, akkor rendben lenne. de a zsidók állnak ki ságvári mellett, és az általuk pénzelt zsidóbarát értelmiség. hatalmi céllal ütköznek. ez gerjeszti az antiszemitizmust. és ezek után jön, hogy a demokratikus ellenzék a sötét diktatúra árnyékában a fasizmustól rettegve éli az életét. van ez a derék filmrendező, aki 300 milliót kapott a filmalaptól (amit véletlen egy zsidó vezet) és magyarázza, hogy neki is milyen rossz, hogy ő magyarországon volt kénytelen élni. és kérdik, hogy miért van antiszemitizmus? azért, mert ezt magyarázni kell.

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.07.19. 15:52:46

@nu pagagyí:
egymaga küzdött, mint rambo. persze.

inebhedj - szerintem 2015.07.19. 16:52:08

Önmagában nem kellene eltávolítani, ahogy nem kellett volna mondjuk a Lenin és Sztálin szobrokat, vagy a (tudomásom szerint soha nem létezett) Hitler szobrokat sem.

Mivel azonban az eltávolítási (közterület átnevezési, stb) utat választottuk (máskülönben hagyományosan), így egy kommunista emléktábláját muszáj eltávolítani, mivel a többi hasonló politikai (így kommunista, hungarista, stb.) emlékmű visszaállítására nincs mód.

(Azt viszont elképzelhetetlennek tartom, hogy Ságvári ne tudta volna, milyen alakok is alkotják a különböző kommunista sejtek vezetőségét, illetve maga a marxi-lenini-sztálini út mit is jelent. Ha netán mégis így lenne, akkor viszont nem hiszem, hogy szándékosan harcolt volna a német megszállók ellen, hiszen ez esetben képtelen volt tudatosítani magában a környezete jellemzőit, így marad az, hogy egész egyszerűen balhézott, hogy pont németek voltak az áldozatai, az merő véletlen lehetett, lehet, hogy ugyanígy volt zsidó, amerikai, ukrán, stb. áldozata is, csak a történelemtudomány túlhaladta az ilyen jelentéktelen részleteket. Valószínűbbnek tartom azonban, hogy tudta és nem volt kifogása ellen, hiszen a forradalmi jogérzék nem is ad okot a kételkedésre, sőt maga is épp olyan volt, mint társai. Persze halottról igazat vagy semmit.)

2llkedő 2015.07.19. 17:19:07

@Nemfajtalan srác: "Olyan időszakban volt Moszkva főmegbízottja, "
Nagy Imre Ságvárit irányította Moszkvából?

fifibá55 2015.07.19. 17:44:56

@nu pagagyí: Max. annyit tennék még hozzá: lehet, hogy a mai megalkuvó világunkban sokaknak az csípi a szemét, hogy valaki kiállt az eszméi mellett a lehetséges következmények ismeretében is.

az_igazi_trebitsch 2015.07.19. 17:47:41

Azannya, hogy itt mennyi történész van... Bárki fél lábába lefogadom, hogy egyetlen itt kommentelő okostojás sem vette a fáradságot, hogy utánanézzen a szakirodalomban (és nem a régi és új pártbrosurákban): mégis, ki volt-mi volt Ságvári Endre? Ehhez képest libsiznek, komcsiznak, no és persze zsidóznak ezerrel, és ömlik belőlük a szellemi homelessek (copyright Kövér László) negatív gyök kettő szintű intelligenciája.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.07.19. 17:49:51

@Tudományos libsizmus: Ezt csak azok a balfaszok teszik, akik mindent elleneznek, amit a másik oldal helyesel, és mindent éljeneznek, amit a másik oldal átkoz.
Nagyjából olyanok, mint te, csak a másik oldalon.@2llkedő:
Úgyhogy ha kéretik, nem általánosítani, hogy egy ballib ilyen vagy olyan.

2llkedő 2015.07.19. 17:53:16

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:
Lefordítanád magyarról magyarra? Mán hogy értsem, mit is akartál mondani.

2llkedő 2015.07.19. 17:54:29

@inebhedj - szerintem: ""(Azt viszont elképzelhetetlennek tartom, hogy Ságvári ne tudta volna, milyen alakok is alkotják a különböző kommunista sejtek vezetőségét, illetve maga a marxi-lenini-sztálini út mit is jelent. ""

Nagy Imre mikor lészen ledöntve? Ő igazán ismerte azt a marxi-lenini-sztálini utat.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.07.19. 18:11:24

@2llkedő: Nagy Imre is egy kommunista volt. Nem volt ő forradalmár 1956-ban. Amikor elsöpörte a kommunista rendszert a forradalom, épp ő volt az állampárt vezetői székében, körbenézett, hogy az elvtársai eltűntek, hogy a hivatalokba be sem mennek az emberek, ha valaki éppen bent van, az leveszi a falról a leninképet, de csak a szekrény mögé dugja, hogy gyorsan vissza lehessen akasztani, ha a helyzet úgy alakul, és motyogott valamit a mikrofonba, hogy ez egy szocialista forradalom, a kormány a helyén, és majd minden jó lesz.
Valójában semmit nem értett az egészből. Ha nem verik le a forradalmat, ugyanúgy börtönbe kerül, mint ahogyan a ruszkik bekasztlizták. Még lehet, hogy ugyanúgy kivégzik...
Ne feledjük, hogy a mezőgazdaság államosítás és a szövetkezetesítése az ő irányítása alatt történt, és a kuláküldözés az ő bűne volt. Tömegeket nyomorított meg, gyilkoltatott le.
Nem 1956 hőse, hanem az 56 utáni kommunista leszámolás egyik belső komcsi leszámolásának a tárgya volt. Az áldozat szó használatát megtartom a nem kommunisták megnevezésére.

Ja, én ballib vagyok, mielőtt valaki széljobberezne és ha Nagy Imrét sem vagyok hajlandó mártírnak tekinteni, akkor egy Ságvárit miért hinném annak?

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.07.19. 18:16:00

@2llkedő: Laptopot használok és a touchpad sokszor elviszi a kurzort. Ilyenkor kivágással, beillesztéssel szerkesztem sorrendbe utólag a mondandóm. Gondolom egy félresikerül ControllV eredménye, hogy bekerült a neved a szövegbe.

2llkedő 2015.07.19. 18:17:25

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: "Valójában semmit nem értett az egészből. "

Nem tanították meg neki kisfiú korában, hogy széllel szemben pisálni lehet, csak nem érdemes, mert huggyos lesz a gatyád.

Ságvárit csak olyan szinten kellene mártírnak tekinteni, mint Bajcsy Zsilinszky Endrét. És a tényekkel kellene foglalkozni.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.07.19. 18:22:18

@2llkedő: Nagy Imrét már régen egy komcsi mocsoknak kellene tekinteni. Csak azért van pátosza, mert a komcsik átkozták a szocializmusban, az ellenzékkel meg újratemették. A rendszerváltás ikonikuos hőssé emelte, így kockázatos a visszaminősítése. Mert mindegyik párt koszorúztatta, meg az 56-os emlékműsorokon magasztalta, és hogy jönne ki, hogy hát nem is egy forradalmár...

inebhedj - szerintem 2015.07.19. 18:25:34

@2llkedő:

Na ez az.

Elég skizoid módon kezeljük ezeket.

Úgy olvastam fentebb Ságvári mellett hozatott fel érvként, hogy a halálos veszély ellenére kiállt az elveiért. Ez mondjuk egy Szálasi emlékműt is indokolna.

Tudományos libsizmus 2015.07.19. 18:27:52

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:
Bizonyára nem véletlenül vetted magadra. Tehát kéretik nem okoskodni, hanem szájat befogni.

2llkedő 2015.07.19. 18:30:49

@inebhedj - szerintem: Azért Ságvári a háború és a nácizmus ellen állt ki. Nem mindegy.

2llkedő 2015.07.19. 18:38:04

Kedves Herczeg Sándor!

"Emellett ne feledjük: a kommunizmus és a nácizmus bűnei miatt"

Nácizmus már volt. Kommunizmus még nem volt. Egy nem létező rendszernek hogyan lehet áldozata?
Tudom, a sztálinizmust, maoizmus,. kimizmust, stb.
divat a kommunizmusnak nevezni, csak a probléma ott van, hogy ezeknek annyi közük van a kommunizmushoz, amennyi az orbanizmusnak a demokráciához.

HgGina 2015.07.19. 18:54:03

ságvári mint politikus? Ez viccnek is gyenge. És persze biztos nem tudott az 1919-es bűnöző elődei bűntetteiről. Aha.

@nu pagagyí: az olyan fasisztákra gondolsz nyilván, mint Fekete János, volt MNB alelnök vagy Csikós Nagy Béla az Árhivatal elnöke, akik nyilasok voltak, mielőtt kommunisták lettek, vagy Bajcsy aki szélsőjobbos és szélsőbalos is volt, mellesleg bérgyilkos. Szép banda. És akkor a cári család kivégzésében részes, és a malenkij robot papírt aláíró Nagy Imre és a pufajkás törpemikrobi még szóba se került.

inebhedj - szerintem 2015.07.19. 18:58:04

@2llkedő:

Az, hogy egy kommunista kiáll a nácizmus ellen az afféle természetes dolognak tűnik számomra, és persze fordítva is, tehát Szálasi meg a kommunizmus ellen állt ki.

Nem tudom, hogy Ságvári mennyire volt háborúellenes, tehát mondjuk a szovjet-finn vagy a szovjet-lengyel háború idején próbált-e lelövöldözni szovjet diplomatákat, akart-e szakítani a kommunista párttal, és így tovább.

2llkedő 2015.07.19. 18:58:07

@HgGina: "És persze biztos nem tudott az 1919-es bűnöző elődei bűntetteiről."

Pedig ha a gugliba beírta volna, rögtön kiadja a sok információt.

2llkedő 2015.07.19. 19:01:08

@inebhedj - szerintem: "Nem tudom, hogy Ságvári mennyire volt háborúellenes,"

Ha nem tudod miről beszélsz, akkor miért beszélsz?

inebhedj - szerintem 2015.07.19. 19:03:52

@2llkedő:

Ez egy érdekes logika, de nem alaptalan.

Hungarizmus sem volt még, és egy nagy halom ún. szélsőjobbos (neofasiszta, neonáci, stb.) ideológia sem.

Ha követjük ezt a vonalat, akkor, amennyiben egy megvalósult rendszer összeomlik, onnantól nem tekinthető magának a rendszernek, csak egy béna, hibás vagy hamis próbálkozásnak.

Objektivitási vizsgálatnak egyébként megfelelne ez a nézet, de objektivitás csak (valójában szubjektív) elméletben létezik. Az értelmiségnek kellene ezt a vonalat vizsgálnia - viszont értelmiség már nincs.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.07.19. 19:04:45

@Tudományos libsizmus: Höhö, ez elég lapos válasz volt. Beléd fagyott a kreativitás, mert még mindig emésztgeted, hogy kimagyarázd belőle, hogy te nem vagy olyan hülye, mint az ellenoldali hülyék...

inebhedj - szerintem 2015.07.19. 19:05:12

@2llkedő:

Ahogy elnézem, nem lógok ki az összegyűltek halmazából, Téged is beleértve, szóval arról beszélek, amit feltételezek, illetve ami a véleményem - ebben is hasonlítunk. :)

inebhedj - szerintem 2015.07.19. 19:08:14

@2llkedő:

Ez egy klassz pamflet, de nem ad választ a háborúellenesség kérdésére. Vajon milyen vitákat folytathatott Ságvári a szovjetek által indított háborúkkal kapcsolatban a magyarországi kommunista szervezetekkel (mely háborúk adott esetben megelőzték a 2. világháborút, illetve amelyeket a németek oldalán folytatott a Szovjetunió)?

2llkedő 2015.07.19. 19:09:01

@inebhedj - szerintem:
A maoizmus, sztálinizmus, stb. diktatúra volt. A diktatúrának pedig semmi köze a kommunizmushoz.

A kommunizmus jelszavaival kerültek hatalomra és alakították ki a diktatúrájukat, mint ahogyan Orbán is demokratikus jelszavakkal szerezte meg a hatalmat, amit azóta mesze elhajított (illiberális demokrácia, azaz diktatórikus demokrácia, ami olyan, mint a vasbeton talpfa, vagy a konstruktív ellenzék.)

inebhedj - szerintem 2015.07.19. 19:21:15

@2llkedő:

Jaj ez nem túl jó hír, ha 1941-ben lépett be a kommunista pártba, akkor bizony tisztában volt a Szovjetunió és párttársai felfogásával, hozzáállásával, és a háborúellenesség "sima" náci-ellenességgé változik. Ez esetben meg a Szálasi hasonlat fennáll, Szálasi a megvalósult kommunizmus ellen harcolt, mint hungarista, Ságvári pedig a megvalósult nácizmus ellen harcolt, mint kommunista.

Visszatérve, álláspontom az, hogy nem az indokolja az emléktábla eltávolítását, hogy egy kommunistát örökít meg, hanem az, hogy valamikor úgy döntöttünk, ezeket (akár kommunista, akár hungarista, akármi más), márcsak hagyománytiszteletből is, de eltávolítjuk.

inebhedj - szerintem 2015.07.19. 19:23:49

@2llkedő:

Nehéz ügy.

A kommunizmus proletárdiktatúraként szokta magát definiálni. A kommunista elmélet és gyakorlat kritikájával kapcsolatban pedig, ha kilépünk a belterjességből (mondjuk Lenin - Trockij - Buharin - Sztálin "vitái"), akkor elég komoly irodalom van, teszem azt Szolzsenyicin is írt pár sort a kérdésről.

2llkedő 2015.07.19. 19:26:11

@inebhedj - szerintem: Neked is mondom, egyszerűen be kellett volna pötyögnie a gugliba a kérdést, és megkapja a válaszokat.
Hogy a Szovjetunióban mi volt a tényleges felfogás, az akkori információáramlásban nem olyan egyszerű megítélni. Olvasd el a Putyin-ról íródott könyvet. Le fogsz döbbenni, hogy a mai technika mellett mennyi mindent nem tudunk az ottani dolgokról. Az egy eléggé zárt világ.

2llkedő 2015.07.19. 19:29:16

@inebhedj - szerintem: Lenin pajti összesét nem ismerem és nem is kívánom megismerni. Viszont az biztos, hogy Sztálin a Lenin összesnek a töredékét használta fel, és azt tűzte a lobogóra. Természetesen azokat a részeket ragadta ki, ami a céljainak megfelelőek voltak. Amikor a hatalmat már megszerezte, a diktatúra már nem volt kérdéses. Mint ahogyan a kicsi bajuszos hatalomra jutása is hasonló volt.

nu pagagyí 2015.07.19. 19:29:30

@HgGina: Ezzel most nagyot mondtál. Fekete Jánost az egész jobboldal zsidózta, úgyhogy kétlem, hogy különösebben nyilas lett volna. Csikós Nagyról meg lehetett tudni, de ő az a fajta volt, amelyből Dunát lehet rekeszteni Magyarországon, minden rendszer kiszolgálója. Van egy pár belőlük a mai nómenklatúrában is: ott van mindjárt Kövér úr, személyes kedvencem Pozsgai elvtárs és hát Boros Péter, Csurka és Orbán papa sem ellenálló múltjáról volt nevezetes. Olyan "kommunisták" voltak, hogy csak úgy nyekkent. Nem a hősök országa ez. Alig várja a többség az új megszállót, hogy végre "rend" legyen. Orbán igyekszik, szállást csinál, de még van teendő.

inebhedj - szerintem 2015.07.19. 19:53:35

@2llkedő:

Talán azért nem kellett volna mindenáron gugliznia.

Bizonyára éltek még páran, akik emlékeztek a Tanácsköztársaságra. A korabeli sajtó minden valószínűség szerint (na jó, ilyeneket konkrétan olvasgattam) mértéktartóan szovjetpárti beszámolókban emlékezett meg az Unió "vívmányairól", a finn és lengyel háborúról, a katyni vérengzésről pedig egyenesen filmhíradók szóltak. Trockij bukása és halála sem volt underground infó.

(Más kérdés, hogy a háború után ezen anyagok jelentős részét megsemmisítették.)

Én magam is leéltem úgy 30 évet, hogy nem volt google, meg "információáramlás", és bizony 1980-ban is lehetett híreket hallani mindenről Magyarországon, még a kínai-szovjet háborúról is. Ságvári pedig nem volt alulinformált vagy ostoba.

inebhedj - szerintem 2015.07.19. 20:11:52

@2llkedő:

Nos, csak érintőlegesen:

Lenin 1918. szeptember 4-i rendeletében figyelmeztet, hogy a tömegterror alkalmazásában nem engedhető meg a legcsekélyebb ingadozás.

1918. szeptember 5-én (ismételten - tudniillik júniusban ez már megtörtént, de egyes, a bolsevik pártba is beszivárgott jobboldali opportunista elemek akadályozták a proletárdiktatúra működését) elrendeli koncentrációs táborok felállítását a városokon kívül a gyanúsak (nem vétkesek!), a fanyalgók(!), az értelmiségiek(!), stb. átmeneti elkülönítésére (ti. amíg kiderül, hogy ezekkel mit lehet tenni, mert az már akkor is világos volt, hogy a fényes jövőbe ilyen reakciós elemekkel nem menetelhet a szovjet nép).

Gorkijnak (aki ekkoriban még bírt valamicske gerinccel, 1934-ben viszont már ő a főszerzője az "A Sztálinról elnevezett Fehér tenger - Balti tenger csatorna" c. könyvnek, amely sokak szerint a világirodalomban példátlanul magas színvonalon dicsőíti a rabszolgamunkát) azon levelére, amelyben egyes értelmiségiek elhurcolását és eltűnését, illetve fogva tartás alatti váratlan halálát firtatja, azt válaszolja, hogy az értelmiség a nép ganaja.

1923-ban hozták létre az Északi Különleges Rendeltetésű Táborokat a Szoloveczki-szigeteken (hogy-hogy nem, Gorkijnak erről is sikerült hozsannázó írást alkotnia), amely az addig a kétségtelenül jó úton járó forradalmi jogérzékkel, de mégiscsak szervezetlenül létrehozott megsemmisítő munkatáborokat foglalta rendszerbe, gyakorlatilag innentől beszélhetünk a mai értelembe vett Gulagról (ne gondoljuk azonban, hogy azt megelőzően hagyták volna élősködni a proletárdiktatúra fentebb is felsorolt, javíthatatlan ellenségeit luxus üdülőhelyeken).

Lehetne folytatni rendesen - de ennek is van irodalma bőségesen.

Nehéz megmondani, mi lett volna ha az első agyvérzés után nem kezd el erősen leépülni szellemileg, de tény, hogy a betegsége megnyitotta az utat Sztálin előtt (ahogy megnyitotta Trockij előtt is).

(A LÖM-ben valamennyi fenti részlet szerepel egyébként.)

2llkedő 2015.07.19. 20:20:01

@inebhedj - szerintem: 41-ben nem éppenséggel nem demokrácia volt. A kommunistákat éppenséggel üldözték. Hogy a Tanácsköztársaságról mit tudott Ságvári, nem tudom, mint ahogyan azt se tudom, hogyan vélekedett róla.
Ha valaki ma kommunistának vallja magát, az nem azt jelenti, hogy egyet ért a Tanácsköztársaságban elkövetett bűntettekkel, nem ért egyet a Sztálini mészárlásokkal, stb. Nem azért kommunista, hanem azért, amit Petőfi megírt a kommunizmusról:

""""Ha majd a bőség kosarából
Mindenki egyaránt vehet,
Ha majd a jognak asztalánál
Mind egyaránt foglal helyet,
Ha majd a szellem napvilága
Ragyog minden ház ablakán:
Akkor mondhatjuk, hogy megálljunk,
Mert itt van már a Kánaán!"""

kvadrillio 2015.07.19. 20:23:14

nohát!---nohát!....Készülgetne a KIRGIZ-TAVASZ IS ??? :)
hidfo.ru 2015.07.18. 12:51 Világpolitika
Kirgizisztán beszünteti együttműködését az Egyesült Államokkal

Kirgizisztán egyoldalúan felmondta az Egyesült Államokkal érvényben lévő együttműködési megállapodást, mert az amerikai fél ideológiai támogatást biztosít faji ellentétek szításáért felelős csoportoknak.

Július 14-én az Egyesült Államok az “Emberi Jogok Védelmezője” nevű díjjal tüntetett ki egy kirgiz aktivistát, aki az amerikaiak szerint “aktívan hozzájárult az üzbég és kirgiz népek közti fenntartható béke megteremtéséhez”. Kirgizisztán külügyminisztériuma szerdán tiltakozását fejezte ki a kitüntetés ellen; a július 15-én megjelenő közleményben a KM előrevetítette, hogy Azimjan Askarov kitüntetésének komoly következményei lehetnek Washington és a közép-ázsiai országok kapcsolatára nézve.

A külügyminisztérium közleménye emlékeztetett arra, hogy Askarovot Kirgizisztánban elítélték faji alapú gyűlöletkeltés, tömeges zavargások szítása, és az ország déli régióban történt zavargások során rendőrök meggyilkolása miatt. A KM közleménye szerint az Egyesült Államok egy olyan személynek ítélt oda kitüntetést “emberi jogi aktivizmus” miatt, aki tevőlegesen részt vett az ország destabilizálásában, kitüntetése pedig megzavarja Kirgizisztánban a nép egységét és harmóniáját, és táptalajt ad az etnikai ellentétek szításának.

Askarovot életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután 2010-ben részt vett etnikai alapú zavargások szervezésében, melynek során számos rendőr életét vesztette. A felforgatás során több mint 450 embert – főként üzbégeket – gyilkoltak meg, és több százezer ember kellett elhagyja otthonát.

Az Egyesült Államok Askarov tevékenységét “emberi jogi aktivizmusnak” nevezi, és a kitüntetéssel követendő példának mutatja fel. Kirgizisztán emiatt egyoldalúan felmondta a Washingtonnal mindeddig érvényben lévő együttműködési egyezményt. A külügyminisztérium szerint a kitüntetés ténye azt mutatja, hogy az Egyesült Államok továbbra is törekszik az etnikai ellentétek szítására, és a faji alapú leszámolások újraindítására.

sanyix 2015.07.19. 20:26:58

@Tudományos libsizmus: ugye akkor is nevetsz, amikor a boldog boldogtalant lekommunistázó illibsik (fütyisz) védik az itt olvasható személyeket: gepnarancs.hu/2011/11/amikor-a-komcsik-komcsiznak/
mint édes gyermeküket? :D

Nem értem mi bajuk ezzel a kommer ságvárival, hiszen a fütyisz többsége is elvtárs, tehát a ságvári hozzátartozik a "családhoz" :D

inebhedj - szerintem 2015.07.19. 20:29:00

@2llkedő:

A hungaristákat is üldözték, a demokrácia pedig akkoriban olyan volt, amilyen, ha a hatalmon lévőnek úgy volt jó, hát nyílt szavazással (hozzáteszem, a kopogtatócédulázás is nyílt szavazás).

Nyilvánvaló, hogy aki kommunista, az attól még nem ért feltétlenül egyet más kommunisták vagy elődeinek bűneivel, de nincs ez másképp mondjuk a hungaristákkal sem. Általában azonban az emberek nem annyira kíváncsiak egymás álláspontjára, ha egyszer sokkal egyszerűbb két-három jelző, egy-két (dez)információ alapján elküldeni a másikat erre meg arra.

Petőfit nem vitatom, viszont nem is kedvelem különösebben. Petőfi baloldali beállítottságú volt (a felvilágosodás, a humanizmus, az egyenlőség és a nacionalizmus határozta meg gondolkodását), magamat viszont a jobboldalra sorolom (így például a felsorolt négyesben / négyesnek nem hiszek). Ez azonban nem azt jelenti, hogy a baloldali beállítottságú emberekről azt gondolom, hogy gonoszak, vagy el akarják pusztítani a világot. (Mondjuk így aztán kicsit magányosan is érzem magam a nyeregben, mióta megdöglött a lovam. :) )

kvadrillio 2015.07.19. 20:29:06

egybként.......miknek nekünk A SZOCIALIZMUS, AMIKOR ITT VAN NEKÜNK EZ A FÁJINTOSSSS KAPITALISTA RABSZOLGA-MINIKMÁLBÉR, MÉGRABSZOLGÁBB KÖZ------MUNKA....BÉR ?????..., FÉLORSZÁGNYI NYOIMORGÓ LÉTM INIMUMON..., EGY MILLIÓ KIMENEKÜLT ANGLIAI DIPLOMÁS-MOSOGATÓ, ÉS ITT VANNAK NEKÜNK AZ ÁLLAM ÁLTAL KREÁLT MILLIÁRDOSSÁ TETT MÉSZÁRIOSLŐRINCKÉK, CSÁNYI-SZÉLES.....MILLIÁRDOSKÁK...., ÚJGAZDAG FÖLDESURAK..., a többit nem sorolom, mert kár a betűért értük ! :O)))))
LASSAN KIHAL A MAGYAR A SAJÁT ORSZÁGÁBÓL A NYOMORA MIATT...ÁLLAMI SEGÍTSÉGGEL !!!!!
NU ! ILLEN NAGYON JÓ MEG SZÉP EZ A MOSTANI MAGYAR-KAPITALIZMUS DZSENTRI MÓDRA ! :)

kvadrillio 2015.07.19. 20:34:39

JAHHH...ÉS SZTEM NEVEZZÜK ÁT SÁGVÁRIT------BOBÓVÁRI UBULNAK !....mert sokakat...(5 emberkét is !!!) irritál a neve nekijehhh...:)

ZON 2015.07.19. 20:43:59

@unionista᠍᠍᠍: remélem, annyi időd még lesz, hogy megkérdezd a kampósorrú kaftánost,aki megpróbál kirángatni a metrósínek közül: " Nem zsidó maga ?"
Ságvári egy hős volt, aki nem kordont bontott a Parlament körül, hanem szembeszállt egy embertelen rezsimmel. Mint Spartacus, Dózsa, Rákóczi.A többi zsidó.

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.07.19. 20:52:28

@ZON:
hja, csak rákóczi mögött felsorakozott a magyar többség. ságvári mögött nem. és igen, azért, mert zsidó volt. de most mit csináljunk.

♔bаtyu♔ 2015.07.19. 21:14:16

Moszkva embere tűzharcba keveredett a magyar rendőrökkel. Lelövette magát nem pedig lelőtték.

Komancsok voltak hatalmon, nyilván hőst csináltak belőle.

♔bаtyu♔ 2015.07.19. 21:15:05

@kvadrillio: Ne kínlódjál már, ki akadályoz meg, hogy fizetésemelést kérj.

♔bаtyu♔ 2015.07.19. 21:20:27

@ZON: Ez a kommunista verzió.

Valójában a szovjetek embere volt, aki egyszerűen lebukott, nyilván figyelte a titkosszolgálat. A szovjeteket szolgálta ki, nem magyar érdekeket képviselt.

ZON 2015.07.19. 21:45:14

@♔bаtyu♔: tehát magyar érdekek szerint alakult hazánk helyzete, Szálasi vezetésével bezárólag. Akinek nem tetszett, az nem magyar, hanem idegen érdekek kiszolgálója.Egy a tábor...

Nemfajtalan srác 2015.07.19. 21:59:41

@2llkedő:
Miután taccsra tette Romanovékat Ságvárival szűrte össze a levet

Nemfajtalan srác 2015.07.19. 22:06:48

@2llkedő:
Petőfi mint komenista, hát ez egy érdekes megvilágítás

Én ott kezdeném hogy kulákgyerek volt, de szerencséjére csődbementek, nem telepítették ki őket a világvégére az igazi komenisták. Merthogy azok még csak szunnyadtak Marx elmebugyraiban

Nemfajtalan srác 2015.07.19. 22:10:57

@inebhedj - szerintem:
"Gorkijnak (aki ekkoriban még bírt valamicske gerinccel"

Gorkij akkoriban Capri szigetén gyúrt arra, hogy elég hitelesen tudja bemutatni az orosz proletariátus nyomorgását

Nemfajtalan srác 2015.07.19. 22:13:52

@ZON:
"Ságvári egy hős volt, aki ... szembeszállt egy embertelen rezsimmel. "

Egy másik embertelen rezsim megbízottjaként végzett diverzáns tevékenységet az ellenség hátországában

ZON 2015.07.19. 22:21:39

@Nemfajtalan srác: a szülőföldjén. Ahol tanult, dolgozott,adózott.Mint Radnóti. Csak ő nem várta meg, hogy vágóhídra vigyék.
Tessék elolvasni Karinthy Frigyes (hubazzeg, ez is zsidó!) Struggle for life c. versét. Nem hosszú, nem fáj.

Nemfajtalan srác 2015.07.19. 22:38:10

@ZON:
Ságvárit nem a zsidó volta miatt "üldözték" hanem a kommunista tevékenysége miatt. Még csak nem is ő volt a célszemély akit le akartak tartóztatni a cukrászdában, hanem a nemzsidó Kádár, és tévesen azt hitték hogy a vele levő másik személy Kádár. Máskülönben nem is léptek volna akcióba a csendőrök, aki már régóta megfigyelték

Egyébként Ságváriék befolyásos, jó kapcsolatokkal és sok pénzzel rendelkező ügyvédként jólmegvoltak a nehéz időkben, beleértve az ő farvizein igen befolyásos pozícióba feljutó húgát, aki utána a legjobban lihegett bosszúért

Semmi szükség ilyen "hősökre" akiknak már rég a történelem süllyesztőjéban a helye az ellenségeikkel együtt. A mai generációnak nem kell Ságvári kakiján rágódni mint egykor

2llkedő 2015.07.20. 08:48:20

@inebhedj - szerintem:
"Petőfit nem vitatom, viszont nem is kedvelem különösebben."

Látod, itt van a probléma. Nem az a lényeg, mit mond, hanem az, ki mondja. Egyébként a nagy jobboldali keresztények hisznek a feltámadásban, a mennyorságban. Ez egy ugyan olyan szemfényvesztés, mint a kommunizmus. Azzal a különbséggel, hogy a kommunizmus még létezhet, a halálon túli "életet" pedig még senki nem tudta igazolni. A kommunisták (nem a diktatórikus hajlamúak) a földi mennyország megteremtésére gondolnak. Ez viszont Lenin, Marx, meg a többiekkel ellentétben nem a mi időnkben fog eljönni. Ahhoz, hogy valami hasonló ki tudjpn alakulni, először egy igazi demokráciának kell kialakulni. A skandináv országokban sokkal nagyobb szocializmus van, mint ami nálunk volt az átkosban.

2llkedő 2015.07.20. 08:52:33

@♔bаtyu♔: "Valójában a szovjetek embere volt, " Valami hiteles dokumentumot tudnál erről bemutatni, vagy a tufasz fantáziádat írtad le?

sanyix 2015.07.20. 11:23:21

@2llkedő: ex- munkásőrként és régi pártemberként lehet hogy hozzáfér ilyen dokumentumokhoz, de nem hiszem hogy a jelenlegi elvtársai (fütyisz) engednék hogy nyilvánosságra hozza :DD
süti beállítások módosítása