Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

L. Simon László az új Marie Antionette

2015. július 07. - Herczeg Sándor

A történetírók szerint nem a francia királyné tette fel a hírhedt „Ha nincs kenyerük, miért nem esznek kalácsot?” kérdést a lázongó tömeg láttán – de a vélemény biztosan nem állt távol tőle. L. Simon átvitt értelemben szintén megközelítette ezeket a magasságokat hétfőn.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkárának voltak már merész húzásai, leginkább olyanok, amelyek nem növelték népszerűségét. Amikor tavaly úgy vélte, hogy Vida Ildikó NAV-elnök levele akár a postán is elveszhetett, tulajdonképpen a saját portájára piszkított, hiszen a területet ugyanahhoz a minisztériumhoz tartozó kollégája, Németh Lászlóné felügyeli. Nem is beszélve az elhíresült festményügyről, vagy netán a vasárnapi bevásárlásáról írott verséről.

l_simon_laszlo_index.jpg

(a fotó forrása: Index)

Az biztos, hogy L. Simon László nem a szimpátialista első helyét preferálja, ennek okán talán nem is meglepő, hogy hétfőn olyat domborított, melyen nem csak az ellenzék hökkent meg.  A szocialisták vasárnapi boltbezárást firtató népszavazási kezdeményezése kapcsán ugyanis az Origo szerint ezt kérdezte:

Ha azt mondják, hogy négymillió szegény él az országban, miért követelik, hogy vasárnap is lehessen vásárolni?

A reakció több szempontból sem szerencsés. A portál megkereste Czibere Judit szociológust, szegénységkutatót, aki világossá tette: az államtitkár által említett rétegnek is „vannak alapvető szükségleteik, de éppen amiatt, hogy jó részük havi 75-80 ezer forintnyi, vagyis a létminimum alatti jövedelemből él, napról napra él, vagyis nem tudnak egyszerre sokat bevásárolni, csak naponta annyit, amennyi éppen szükséges.” Mindettől függetlenül nem török lándzsát a vasárnapi boltzár ellen s mellette sem, hiszen a témában mindkét oldalnak vannak elfogadható érvei. Sőt, azt gondolom, hogy sokak számára válhat hasznára, ha a plázák talmi csillogása helyett értelmesebb, akár kulturális programot választanak, s ebben akár L. Simon Lászlóval is egyetértek. Ugyanakkor érdemes lenne odafigyelni a piaccá alakulóüzletekre is, ami egy tipikusan magyar példa a törvények kiskapuinak kijátszására. Ennyi erővel az összes élelmiszerbolt piac lehetne, ha egy őstermelő bevisz oda két vödör almát, vagy egy raklap görögdinnyét. Legyen az akár a CBA…

L. Simon László szavainak viszont nem ez a tanulsága. Inkább az, hogy a hatalomgyakorláshoz nem csupán a szavazásnál meglévő többség elérése a lényeg, hanem annak megtartása is. Ehhez pedig nem cinizmus, hanem tolerancia és méltóság is kell. A hatalom birtokában ugyanis rettentő nehéz megőrizni a mértékletességet, vagy akár figyelembe venni az arányokat. Ez igaz az emberi méltóságra is. Fontos megjegyezni: a hatalom időleges, parlamenti ciklusokra szól, a birtokosa pedig rosszul hiszi, hogy ő a főnök. Ez pont fordítva van, mindig a hatalom tartja fogva az embert. Az pedig már jellem kérdése, hogy az ember ezt miként viseli el.

Mindez még akkor is igaz, ha az MSZP nevetséges népszavazási bénázása feljogosíthatja L. Simont némi pikírtségre. Ezzel az eszközzel lehet, sőt időnként nem is árt élni a politikai életben, csakhogy az már más lapra tartozik, ha ebbe több millió embert is belevonunk. Az ugyanis nem szerencsés, hiszen elég fellapoznunk a történelemkönyveket és rájövünk: természetesen nem úgy, ahogy ma lehetséges, de Marie Antoinette is ráfázott erre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr257608198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2015.07.07. 18:39:05

Az én/mi pénzünkből élnek, és egy fikarcnyit nem törődnek a sokaság véleményével. Nem az MSZP, vagy más párt, egyszerűen a többség véleményével. Ahogy a görögök népszavazást irtak ki, miért nem lehet, hogy népszavazás legyen itt is. Igaz, csak a pénzünket, és időnket fecsérelnék, mert a Fidesz rajongok mennének szavazni, /mint eddig is/ a többi meg csak kritizál. Az is igaz, hogy annyit pocsékol a T.Kormányunk, hogy ez már igazán se nem oszt, se nem szoroz. Legalább a" magyarembereknek" szava döntene?

☉ ☾ 2015.07.08. 12:22:35

"az MSZP nevetséges népszavazási bénázása" - normális vagy te?

Ebben a diktatúrában SENKI nem tudott eljutni odáig, hogy népszavazás legyen ebben a kérdésben. Mert a diktatúra természetrajza ilyen. Ez nem az MSZP vagy mások kompetencia hiányából áll.

Netuddki. 2015.07.08. 12:40:11

Az lsimon monnyon le! Meddig kell tűrni még, hogy ezek a kis paraszt gecik a nayakunkon élősködjenek? Ha az orbán nem rúgja ki, akkor kapja be!

Netuddki. 2015.07.08. 12:42:08

Versbe szedve jobb:

Az lsimon monnyon le!
Meddig kell tűrni még,
hogy ezek a kis paraszt gecik
a nyakunkon élősködjenek?
Ha az orbán nem rúgja ki,
akkor kapja be!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.07.08. 13:08:19

Örülök, hogy a szerző nem vette át a közismert történelmi tévedést, de így is elég rosszindulatú a hasonló véleményt Marie Antoinette nyakába varrni.

Killary Fucking Clingon 2015.07.08. 13:49:21

Már elnézést de nem faszom mindegy hogy a szegény ember tud e vásárolni vasárnap vagy sem?????? Faszkalapok..

Namir 2015.07.08. 13:52:22

L. Simon nem a szívem csücske. Sőt, ellenkezőleg!

De jogos a kérdése a POLITIKAI PÁRTOK felé: hiszen egyrészt arról papolnak, hogy az emberek olyan szegények, hogy nem tudnak vásárolni, másrészt arról, hogy vasárnap zárva lévén a boltok, nem tudnak eleget/elégszer vásárolni. Egyébként de. 6 nap áll rendelkezésre, hogy mindenki ki/megélje fogyasztói vágyait és álmait a nagy boltokban. A kicsik meg vasárnap is nyitva vannak. Nem elég?

Én spec. örülök. Így legalább nem kell vasárnap is elmennem vásárolni.

inebhedj - szerintem 2015.07.08. 13:52:56

@Mj:

+1

Különösen, hogy voltaképpen inkább naiv, mintsem rosszindulatú a mondat, amennyire tudom, (talán királyi?) rendelet kötelezte a pékeket (?) arra, hogy ha a vevőt nem tudják kiszolgálni kenyérrel, akkor ugyanabban az árban más (drágább) pékárut (kaláccsal) adjanak neki.

Én meg csupa előítéletből nem is olvastam tovább a posztot, mert ilyenkor mindig az ugrik be, hogy ha egy, a világ elől eltitkolt rákgyógyító indiai szuperételről szóló cikk azzal indul: köztudomású, hogy az indiaiak milyen sokáig élnek, én viszont valami egészen mást hiszek az ő sokáig tartó életükről, akkor úgyse fogom megérteni a felépítményt, mert már az alapozás is idegen a sötét kis világomtól.

(De legalább képzavarban ott vagyok a szeren.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.07.08. 14:09:53

@inebhedj - szerintem:

Nekem is ez rémlik, amihez még azt tenném hozzá, hogy már Marie Antoinette előtt 100-150 évvel is keringett ez a legenda, egy névtelen külföldi királyné személyéhez kapcsolva. Mert már akkor is elég sok negatív sztereotípia élt a francia - nyilván inkább párizsi - köznép körében az idegen származású királynékkal kapcsolatban, függetlenül attól, hogy rászolgáltak-e vagy sem. (A mi Mária Teréziánk lánya, Marie Antoinette egyáltalán nem szolgált rá.)
Egy rugóra járhat az agyunk, mert pontosan ebből fakadóan én sem olvastam tovább.:D

2015.07.08. 15:08:45

Attol, hogy valaki szegeny, ennie meg kell. Meg tisztalkodnia, esetleg. Aztan ha heti 6 napot nyomja a napszamot, mikor vasaroljon be?!
Keretik, hogy az ugasson aki dolgozott mar min. egy hetig napszamba!

2015.07.08. 15:12:39

Ja igen, es L. SIMON gusztustalan megjegyzesei, amivel sajat agyi kapacitasat bizonyitja, akkor se allnak meg a helyuket, ha a CBA nagy hatalmu elnoke Baldauf Laszlo epp nem par napja coming outolt volna, hogy ők lobbyztak a Fidesznel a vasarnapi boltzaras miatt. Szoval ennyit L.Simonrol meg a beszolasairol. Meg ennyit a Fideszrol is.

Traktoros lány 2015.07.08. 15:27:41

@Kuoni pásztor: "Keretik, hogy az ugasson aki dolgozott mar min. egy hetig napszamba!"
Mint Te?

woar 2015.07.08. 15:41:09

Nekem még mindig csak egy kérdésem van a vasárnapi zárvatartással és töltsünk együtt minőségi időt a családdal demagógiával kapcsolatban. Hogyan menjek el egy hétvégére a CSALÁDDAL ha vasárnap este hazatérvén nem tudok bevásárolni és mint ilyen, hétfő reggel nem tudom megetetni a gyerekeket? Tudom, köcsög kis libsik lesznek, az ilyen meg dögöljön meg de ezt az alternatívát nem vagyok hajlandó elfogadni.

saci02 2015.07.08. 18:56:28

@Namir: "Én spec. örülök. Így legalább nem kell vasárnap is elmennem vásárolni. "

Gondold at mar ezt a mondatot, mert igen gyenge emberi jellemre vall.

inuitdog 2015.07.08. 19:17:11

És úgyis végzi mint Marie? A Liget projekt egyik egyik arca, a többi paraszttal együtt. Baán portfóliója a Szépművészeti mögött szarkupac, reklámtábla fal, amit 9 éves regnálása alatt sem tudott lebontani. Majd a Városligetet rendbe teszi, mert ért hozzá.
süti beállítások módosítása