Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Egy DEKA-nál több érzék kellene

2015. június 29. - Herczeg Sándor

A januárban létrejött Demokratikus Kerekasztal egy eredményt bizton elkönyvelhet: kevesebb, mint fél év alatt sikerült kiröhögtetnie saját magát. Ezzel a példátlan sikerrel a háta mögött aztán a hétvégén meg is szűnt. Egy percre.

Nem kevesebb volt a cél, mint Orbán Viktor leváltása, melyre év elején még március 15-ig adtak határidőt az alapítók az Index írása szerint. Egészen pontosan így:

Lovas Zoltán rögtön az elején megmutatta, mennyire demokratikus ez a kerekasztal: megszavaztatta, hogy nem gond-e, ha ő a levezető elnöke az ülésnek. Sikerrel járt, meg is jegyezte, ha így haladunk estére már más lesz a miniszterelnök. Szerinte a legfőbb probléma, hogy diktatúra van az országban, a diktátorral pedig nincs tárgyalás: Orbán vagy lemond, vagy lemondatják a mögötte állók március 15-éig: Ha nem, arra is van terv. 

Hát nem volt. Olyannyira nem, hogy a már alakítás pillanataiban is Monty Python Repülő Cirkuszának legjobb produkcióit magasan verő szervezet a hétvégén bemondta az unalmast. Nemigen történhetett másképp. Ha akadtak is jó szándékú közreműködők a DEKA asztalánál, azoknak morzsák sem jutottak, hiszen a főételt ismét azok akarták elfogyasztani, akik már régebben több ízben is degeszre zabálták magukat.

deka_januar_index.jpg

(a fotó forrása: Index Huszti István)

Ilyen például Herényi Károly korábbi MDF-es politikus, aki tevékeny vezérként járt élen pártja totális széthullásában, holott egy meztelenkedő botrányhőst, a később mandátumáról lemondott Lengyel Zoltánt is elfogadott frakciótagnak – hiszen egyébként sok pénz veszett volna oda. Ilyen előélettel nem túl biztató arról beszélni, hogy nála van a bölcsek köve. A kivételnek ugyan tisztelet, de az alapítók néhány tagja sem igazán pártsemleges: Iványi Gábor hosszú évekig volt SZDSZ-es képviselő, a NAV-ot naponta leleplező Horváth András pedig LMP-s jelöltként igyekezett érvényesülni totális sikertelenséggel. Ha pedig a januári érdeklődő közönséget nézzük, újra bevillan Sir Galahad képe, amikor meglátja a vérszomjas nyulat: először az elképedés, majd a vigyorgó gúny.

deka_januer_index_huszti_istvan.jpg

(a fotó forrása: Index Huszti István)

Nem hiányzott ugyanis Kovács László, aki már adóügyi biztosként is brillírozott, majd megsértődött, hogy nem kapott tuti helyet az MSZP-listán, sőt ott figyelt Lendvai Ildikó is, aki úgy vonult vissza, mint a sebesült partizán, hiszen bármikor visszalő, ha annak szükségét érzi. Nem kívánom tételesen beidézgetni az Index januári cikkét, hiszen parádésan adja vissza a DEKA összes fonákságát, éppen ennek okán érdemes újra elolvasni.

Mindennek tetejébe közel hat hónap tetszhalott állapot után vasárnap robbant a bomba: a DEKA megszűnt. Úgy illant el a ködben, hogy közben észre sem vettük, hogy létezik. A főpolgármesteri székre is hajtó, majd a nagy zakó elől rutinosan visszalépő Magyar György ugyan próbálkozgatott ezzel-azzal, de az Index szerint nem jutottak sehova. Azaz valahová mégis:

Az ülésen nagyjából a következőkben volt egyetértés: A DEKA munkájában résztvevők óriási erőfeszítéseket tettek, hogy közös nevezőre jussanak bármiben, és hogy érdemi előrehaladást érjenek el a demokratikus eszmék terjesztésében. Ez nem sikerült. Az elmúlt hónapokban megszületett színvonalas viták azonban bizonyos szempontból eredményesek voltak, születtek vállalható állásfoglalások, bizonyos témakörökben nagyon jó írások, amelyek vállalhatók, átvihetők egy új szervezetbe.

Komolyan igyekeztem. Tényleg megtettem mindent, hogy próbáljam felülről és bármilyen értelmes célzattal megfigyelni ezt az eseményt. Bevallom, hogy nem sikerült. Az, hogy a szervezetet DEKA FŐNIX néven újra létrehozták a hétvégén, jobban visz mindent, mint a thaiföldi cunami. Egyszerűen nem értem, hogy iskolázott, művelt és intelligens embereknek miért van szükségük arra, hogy kiröhögjék őket?  S ezáltal miért gondolják azt, hogy le tudják váltani Orbán Viktort? Ahhoz több tonna, sok ezer kiló politikai érzék kell – egy DEKA rettentő kevés. Ha ilyen szinten működnek tovább, akkor egy laktanyai őrszemet se tudnak leváltani, nemhogy Orbánt. Meg kellene végre érteni, hogy pusztán a szájtépésre nem vevő rajtuk kívül senki, s ha tényleg csak egymásnak kívánnak politizálni, akkor alapítsanak egy klubot.

deka_jnuniusn_index.jpg

(a fotó forrása: Index)

Rendkívül nagy lesz az egyetértés, mindenki elsöprő lendülettel bólogat majd, boldogan rázzák egymás kezét a klubhelyiségben. Csupa mosolygós arc, fülig érő száj, barátságos vállveregetések, elképesztő nagy sztorik, fellengzős mondatok. Lehet, hogy nekik erre van szükségük.

Az már más kérdés, hogy közben összeomlik a klubnak helyet adó ház.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr87583308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása