Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

A valós veszély nem a kerítés

2015. június 20. - Herczeg Sándor

Nem kifejezetten a kerítés a baj, hanem az, hogy néhány embernek az agya köré is építettek, ezért nem hagyják el a fejét a gondolatai. Mások esetében viszont pont az a probléma, hogy ez a kerítés nem elég magas.

Más szóval úgy gondolom, hogy a valóban létező, ráadásul megoldatlan helyzetet szinte egyetlen pártpolitikus sem képes racionálisan, a saját ideológiai skatulyájából kilépve kezelni. Továbbra is jellemző a hazai politikai paletta „szajkó-elmélete”, hiszen elvétve hallani olyan nézeteket, melyek messze állnának az éppen aktuálisan nyilatkozó pártorientációjától. Holott a migránsok által letaposott vetemények ásotthalmi gazdái éppúgy nem kíváncsiak játékelméletekre, mint mi bármennyien, érkezzenek azok habzó szájú, azonnali tűzparancsot is kiadni hajlamos, villanypásztor-párti szélsőségesektől, netán a mindenkit azonnal befogadni képes, a határtól fényévekre élő, klaviatúra-bátor neoliberálisoktól.

haar_3.jpg

(A kép forrása: Index)

A politikai elitnek - azaz a kormánynak és az ellenzéknek karöltve – együtt kellene megtalálni azt az opciót, amelyben az egymástól akár távol eső nézetek is konszenzusra kerülnének. Talán ez szolgálná az érdekét a határ mentén olykor félelemben élőknek, s azoknak is, akik régebben határőrök voltak, most pedig határrendészeti feladatokat ellátó rendőrök. Utóbbi rendkívül fontos, még akkor is, ha akad olyan párt, amelyik ezt nem érti meg, s azt hiszi, hogy a déli megyékben csak az égbolt figyel. Ugyanis a korábbi határőrség létszámát minden értesülés szerint jóval meghaladja a rendészeti feladatot kapott állomány, sőt őket még kiegészítik azok, akiket oda vezényelnek a Készenléti Rendőrség, valamint 19 megye állományából. S ők együtt nagyságrendekkel többen vannak, mint a határőrök voltak korábban.

hatar_2.jpg

A bolgár-török határon 2014-ben épített 33 kilométer hosszú és 3 méter magas kerítés egy része

(A fotó forrása: Index Dimitar Dilkoff /AFP)

Ha fáj a fejem, akkor semmit nem érek el azzal, ha levágom a lábujjaimról a körmömet. Ergo: ha felállítok egy kerítést a déli határszakaszon, attól még Eritreában, vagy éppen Szíriában halomra fogják lőni az embereket, Afganisztánban pedig ugyanúgy éhezhetnek. Ugyanakkor Magyarország egyedül semmiképpen sem képes megoldani a migránsok exodusát, ami szerintem nem a következő tíz, hanem inkább ötven év legégetőbb gondja. Építhetünk mi akár 4 kilométer magas kerítést is, a bejutás útját végérvényesen nem tudjuk lezárni, ugyanakkor a magyar kormány jelenleg más módszert nemigen tud alkalmazni, hiszen a jogszabályi keretek és uniós tagsága jobban korlátozza, mint az általa kiötlött kerítés. Amíg hazánkba naponta akár 500-an is jönnek, addig a szerbek ennek a létszámnak a tíz százalékát sem fogadják vissza a kitoloncolás ellenére sem. Könnyű kiszámolni tehát, hogy mennyien maradnak itt, még ha ideiglenesen is. Hiszen merő tévedés lenne azt hinni, hogy a bevándorlók konkrétan itt akarnak érvényesülni, a célpont Nyugat-Európa, mi pedig a folyosó vagyunk. Az Európai Unió egyik legnagyobb felelőssége abban állna, hogy nem hagyja a magyarokat olyan helyzetben, hogy kerítéskényszere legyen. Érdemes lenne olyan stratégiákat kidolgozni, s olyan támogatási rendszert alkotni, amely a migránsok szülőföldjében oldhatja meg a problémát. Józan ésszel gondolkodva logikus, hogy a bevándorlók ELINDULÁSÁT és nem az ÚTJÁT kell megakadályozni. Amennyiben megfelelő életkörülmények között léteznének, nem hagynák el hazájukat, sok esetben mindent kockáztatva. A valós tragédia ez, s nem a munka elvétele, de tudom, hogy rengetegen más úton ezt nem értik meg, csak egyszerű üzenetekben képesek gondolkodni.

Sokkal nagyobb veszély ugyanis a gondolatok köré épített szögesdrót, valamint az, ha néhány embernél ez nem elég magas. Ott ugyanis soha nem áll még elméleti határőr sem, s időnként ők azok, akik a döntéseket meghozzák.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr857558846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nietzsche_ 2015.06.20. 10:29:57

Ott kellene megtalálni a gondok forrásait és orvosolni azokat, például oda telepített ellátó-centrumokban, fogadóállomásokon, válság-kezelő övezetekben. A pénzforrást a nagy világszervezetek biztosítanák és a végső megoldást az ENSZ beavatkozása adná, az ISIS, Al-Kaida és a terrorszervezetek visszaszorításával. Így a menekültek el sem indulnának Európába és nem itt kellene kerítésekkel meg egyéb trükkökkel küszködni az emberáradat megállításával.

Ezt a megoldási procedúrát azonban NEM lehet nemzetállami módszerekkel kidolgozni. Ehhez nemzetközi összefogás kell. Orbán nem hisz ebben és nem is érdekli. Ő addig lát, hogy a határon megállítsa őket, a bajok forrásával már nem akar foglalkozni. Ez rövidlátó, felszínes és primitív politika (és gondolkodásmód), ami teljesen értelmetlen is, mint vizet merni a lukas csónakból. A menekültek száma nőni fog, és nem állítja majd meg őket egy kerítés.

Ami a szerb határra tervezett kerítést illeti, a Fidesz abból indul ki, hogy csak azok a határok lényegesek, ahol NEM Európai Uniós ország szegélyez bennünket. Kettő ilyen van: Szerbia és Ukrajna. Hogy miért csak ezekre kell fókuszálni? Azért, mert ha más határunkon jönnek be a menekültek, akkor nem mi leszünk az első európai uniós „fogadó-ország” vagyis később nem hozzánk lesznek visszatoloncolva. (Hanem például Horvátországba, vagy Romániába). Ám a szerb és ukrán határnál más a helyzet: akik itt érkeznek hozzánk (és így az EU –ba), azoknál mi leszünk a „fogadó állam” vagyis bárhová is mennek tovább a későbbiekben – pl. Ausztriába vagy Csehországba – később hozzánk küldheti őket vissza minden más tagállam.
Ez a gondolatsor azt eredményezi, hogy igazán komoly védelem – például kerítés emelése – csak a szerb és ukrán határunkon szükséges. Az egésszel csak az a baj, hogy mindez elmélet. Ugyanis a menekültek jönnek mindenhol, ahol tudnak, és semmi nem állítja meg őket. Embercsempészek, alagútásók, kerítésostromlók mindig lesznek. Vagyis ellephetnek bennünket, ha van kerítés, ha nincs és utána erősen kérdéses, hogy kibogozza e bármikor bárki is, hogy melyik menekültet hová kell toloncolni.

A megoldás tehát nem falak és kerítések emelése, hanem egy világszintű terv kidolgozása, amire csakis olyan szervezetek képesek, mint az EU. EBBEN a munkában kellene részt vennie Magyarországnak, ha addig nem teszi tönkre annyira a nemzetközi tekintélyét és európai uniós megítélését, hogy már a kutya sem hallgat rá.
Forrás: civilpolitika.blog.hu/2015/06/19/a_menekultkerdes_es_orban_keritese

STIRLITZ 2015.06.20. 10:33:58

Ezt a posztot ajánlom, ha valaki a másik oldal véleményére is kíváncsi:
civilpolitika.blog.hu/2015/06/19/a_menekultkerdes_es_orban_keritese

Éhes ló 2015.06.20. 12:54:39

A problémát nem mi okoztuk.
Afganisztán, Irak, Líbia, Szíria, Egyiptom szétbombázása, élhetetlenné tétele, nem a magyarok és nem is a magyar politikusok döntése és tette volt, nem a magyarok érdekeit szolgálta, hanem a mára megsemmisült szu, és a máig latorállamként gyilkoló usrael tervelte ki és vitte véghez.

Ezért nem gondolom, hogy a magyarok feladata lenne az így keletkezett bajok, migráció stb. megoldása.
Sőt.
A magyaroknak minden lehetséges módon el kell utasítaniuk a felelősséget és a következmények elhárításában való közreműködést ezeknek a rémtettek kapcsán.
Ennek egy késői és elégtelen reakciója a kerítés építése, ami tényleges őrzés nélkül és a bejutó nem menekült státuszúak - azonnali és bármiféle időhúzásra lehetőséget nem adó - eltávolítása nélkül még kommunikációs trükknek is kevés.

Márpedig a magyarverésben és cigányvédelemben, zsidópátyolgatásban oly jártas sünöknek - határőrség hiányában - kötelességük lett volna eddig is a határok védelme, a határrendészeti tevékenység, aminek tényadatokkal alátámasztott módon, évek óta nem képesek és nem is akarnak eleget tenni.

Ezért a politikai felelősség a minisztert, a rendőri vezetést és a miniszterelnököt terheli és nem az Eu-t.

Arról már csak röviden akarnék szólni, hogy Magyarország védelme honvédségi feladat is és nehéz lenne a százezerhez közelítő menekültáradatot nem az országunkat és népünket, kultúránkat fenyegető veszélyként értékelni, ahol a honvédelemnek is tennivalói lennének, ha nem usraeli zsoldosokként generálnák maguk is a világ hazájuktól távoli sarkaiban a menekültáradatot.

Még valami:
"A politikai elitnek - azaz a kormánynak és az ellenzéknek karöltve – együtt kellene megtalálni azt az opciót, amelyben az egymástól akár távol eső nézetek is konszenzusra kerülnének." írja a poster.

A híg fos és a bor keverékéből fos lesz, ebben nincs kompromisszum.
Olyanokkal akik számára a külhoniak 23 millió románnak bemutatható ingyenélőként voltak kommunikálhatók és a határainkra özönlő moszlimok, koszovói albánok, afgánok, afrikai emberevők befogadandó és eltartandó barátot jelentenek nincs miről tárgyalnia értelmes magyar embernek.
Az ilyen magyarellenes becstelen alakokat pusztítani kell, tűzzel vassal.

Pipas 2015.06.20. 15:56:06

"Ha fáj a fejem, akkor semmit nem érek el azzal, ha levágom a lábujjaimról a körmömet. Ergo: ha felállítok egy kerítést a déli határszakaszon, attól még Eritreában, vagy éppen Szíriában halomra fogják lőni az embereket"

Szíria meg Eritrea nem a mienk ergo nem a mi fejünk fáj. A hasonlat helyesen: ha a szomszéd gyerek bárányhimlős sok problémától megszabadulhatok ha nem engedem be a lakásba.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.06.20. 17:05:18

A kerítésre szükség van. Így nem mi leszünk az egyik első uniós állam, amelynek a területére illegális bevándorlók jönnkek, hanem Románia. Ide viszont az EU-s szabályok szerint minden további nélkül visszatoloncolhatjuk őket.

kosztarovics bácsi 2015.06.20. 17:20:42

Végre egy normális cikk a migrációról.

TothLali 2015.06.20. 17:22:17

Attól hogy fáj a fejem, még le kell vágnom a körmömet és fogat is kell mosnom...

bölcsbagoly 2015.06.20. 17:42:26

@Éhes ló: okoska, 2007-ben megszünt a határőrség, 2012-től az EB határozata következtében kötelesek vagyunk mindenkit átengedni a zöldhatáron is ha menekültnek vallja magát!

midnight coder 2015.06.20. 17:48:49

@csak egy néző: Ezt mondogasd majd amikor az iszlamisták lefejezik az unokádat.

Blogger Géza 2015.06.20. 17:59:30

@Kerek négyszög: "szerény személyemet egyszerűen csak hülyének nyilvánították." Bartus tényleg hülye. Meg az is, aki ennek a szektás agymosottnak egy szavát is elhiszi.

na4 2015.06.20. 18:16:03

Kerítés, vízágyú, könnygáz, nemzeti gárda, kitoloncolás, stb. minden kell, ami megállítja a feka áradatot.

Pipas 2015.06.20. 18:23:11

@Kerek négyszög: "A kerítésépítés igazi oka:"

Ritka nagy marhaság még indexes mértékkel mérve is.

csak egy néző 2015.06.20. 18:37:23

@midnight coder:
Mert a tyúkháló kerítés megvéd, ugye?

_ng_ 2015.06.20. 19:26:44

@Pipas: "Szíria meg Eritrea nem a mienk ergo nem a mi fejünk fáj. A hasonlat helyesen: ha a szomszéd gyerek bárányhimlős sok problémától megszabadulhatok ha nem engedem be a lakásba."

Sajnos a te hasonlatod sem jó, a probléma ennél sokkal összetettebb. Lehet, hogy a szomszéd gyereket mindennap verik az alkoholista szülei, ezért kopogtat nálad. Vagy csak simán elszökött. Vagy ki akar rabolni. Vagy csak egy kis vizet kér. Vagy...

Chris Lamb 2015.06.20. 19:27:58

@na4: A menekült imádó kormány szapuló bal liberálisok kiváltották belőlem azt a véleményemet,ha ez sem segít jöjjön az éles lőszer. Ugyanis ha 25 millió bevándorló elindul Európa felé nem segít más csak a golyószóró.

Pipas 2015.06.20. 20:05:23

@_ng_: "Lehet, hogy a szomszéd gyereket mindennap verik az alkoholista szülei"

Az én hasonlatom, én mondom meg, hogy mi van benne. Nem verik, nem akar vizet kérni, bárányhimlős. :D

Nicktolvaj 2015.06.20. 21:08:38

@bölcsbagoly:

"2012-től az EB határozata következtében kötelesek vagyunk mindenkit átengedni a zöldhatáron is ha menekültnek vallja magát!"

Ha át tud mászni a szögesdrót kerítésen, akkor csak hajrá :)

csoio csagasz 2015.06.20. 21:08:40

Amíg az agyhalott fideSSkomcsik nem jönnek rá, hogy a saját hívek előtt nagy pofával sallert osztogató, az EU előtt meg teleszart gatyával bokázó csúti cigány az ellenség, addig tök mindegy hány idegen bóklászik a határon.

Nicktolvaj 2015.06.20. 21:12:28

@_ng_:

"Lehet, hogy a szomszéd gyereket mindennap verik az alkoholista szülei, ezért kopogtat nálad. Vagy csak simán elszökött. Vagy ki akar rabolni. Vagy csak egy kis vizet kér. "

És KÖTELES vagy beengedni mindenkit, aki kopogtat nálad?

Esetleg azt is köteles vagy eltűrni, hogy ne az ajtón menjen be, hanem a fal kibontásával? Vagy a spájzablakon át?

Nicktolvaj 2015.06.20. 21:13:30

@Chris Lamb:

"Ugyanis ha 25 millió bevándorló elindul Európa felé nem segít más csak a golyószóró."

Vagy az aknazár.

csoio csagasz 2015.06.20. 22:00:45

@Nicktolvaj:

Az is csak egy darabig véd...

Ad Dio 2015.06.20. 22:48:06

"Érdemes lenne olyan stratégiákat kidolgozni, s olyan támogatási rendszert alkotni, amely a migránsok szülőföldjében oldhatja meg a problémát. Józan ésszel gondolkodva logikus, hogy a bevándorlók ELINDULÁSÁT és nem az ÚTJÁT kell megakadályozni. "

Valami konkrétum, lehetőleg számokkal, megvalósult példákkal ha lehet. Különben ez csak egy demagóg vakhit.

libsi nóta bárki unja 2015.06.20. 23:50:47

Beindult valami vetélkedő, hogy ki tudja a legbénább blogot kihozni ebből a témából?

Most komolyan, állította azt valaki, hogy ha felépítik a kerítést akkor nem lövik a zembereket Eritreában vagy Afganisztánban? És a Blogger ért valamit abból ami ott történik? Ha igen ossza már meg velünk

A határőrizet arra való, ami a nevében benne van: a határ őrzésére. Az eszközöket úgy kell megválogatni, ahogy a körülmények kívánják. Most éppen határozott fellépésre van szükség, utána majd ráérünk ajvékolni

libsi nóta bárki unja 2015.06.20. 23:59:05

"Amíg hazánkba naponta akár 500-an is jönnek, "

Jó is lenne, ha csak annyian jönnének. Ez a szám csak a nyilvántartásba vettek száma

Rendőrségi becslés szerint ez csak ötöde a zöldhatáron ténylegesen átkelő határsértőknek

libsi nóta bárki unja 2015.06.21. 00:29:27

@Filantrop:
"A megoldás tehát nem falak és kerítések emelése, hanem egy világszintű terv kidolgozása"

Egy ilyen nagyszabású tervből nem hagyhatók ki az alábbi pontok:

- A világszabadság azonnali kikiáltása (hogy milyen nyelven történjen, arra egy külön bizottságot kell felállítani)

- Emlőt formázó utcai csapok felállítása világszerte, amikből anyatej folyik

- Minden szúnyogháló betiltása, mert akadályozzák a szabad migrációt

és végül a legfontosabb:

- Orbán világszintű elítélése a Marslakók IIntergalaktikus Fórumán

Éhes ló 2015.06.21. 21:13:54

@bölcsbagoly: ez ebben a formában nem igaz, sem nálunk, sem a spanyoloknál, sem a bolgároknál, sem a franciáknál.
A példákkal tele a sajtó.
Sőt, semmiféle eu görbebanán marhaság nem kötelező senkinél, aki nem akarja tátott szájjal tűrni ezt az őrületet amit a brüsszeli komisszárok szabadítottak ránk.

Éhes ló 2015.06.21. 21:14:28

@Kerek négyszög: te már csak tudod öreg komancs ávh-s.
süti beállítások módosítása