Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Ha Magyarországra jössz, elviheted az összes plakátot!

2015. június 09. - Herczeg Sándor

Röhögök, pedig sírni lenne érdemes. A kormány 300 millió forintot költött 333 óriásplakátra, a Kétfarkú Kutya Párt egy nap alatt 11 milliót kapott közadakozásból. Azaz: dúl a háború, amiben csak a plakáthelyek tulajdonosai és a készítők járnak jól. Kabaré magyar módra.

Több kérdésem is van. Miért jó ez? Mire jó ez? Kinek az érdekét szolgálja? Ki akar meggyőzni kit? Ilyen eszközökkel lehet-e egyáltalán meggyőzni valakit? Végül: jó ez BÁRMIRE, azon kívül, hogy a normálisan gondolkodók a hasukat fogják a hahotázástól?

index_olvasoi_foto.jpg

(a kép forrása: Index olvasói fotó)

Pedig a probléma valós

A police.hu oldalon található grafikon szerint minden nap több száz migráns érkezik, az elmúlt egy hónapban volt olyan, hogy 24 óra alatt 613-an jöttek, de a legkevesebb szám is 241. Nem az a kérdés tehát, hogy ezt a helyzetet kezelni kell. Az viszont már naivitás, hogy 333 plakát bármire is megoldást jelenthet, hacsak nem arra, hogy a hangulatot tovább fokozzuk. Az elmúlt napok történései mindennek fényes bizonyítékát adták, hiszen rengeteg plakátot festettek át, rongáltak meg, illetve szaggattak le. Eddig szinte példátlan módon mindebbe még egy parlamenti párt elnöke, Szigetvári Viktor is nyíltan beleállt. Egyáltalán nem helyes, amit a „plakát-támadók” tesznek, hiszen saját maguk is tudják, hogy szabálysértést követnek el. Ugyanakkor Tuzson Bence Fidesz-szóvivő és Németh Szilárd képviselő sem nyilatkozhat tiszta szívvel, hiszen az ő pártjuk parlamenti képviselői 2007-ben tíz perc alatt szétkapták a Kossuth téren felállított kordont. Akkor is a kormányszóvivő ítélte el az akciót és most is, csak éppen a szerepek cserélődtek fel. Innen nézve tehát egyik fél sem vethet semmit a másik szemére. Cicaharc lesz ez a végsőkig ahelyett, hogy a probléma igazi megoldására törekednének, s elutaznának például a déli határ mentén fekvő Ásotthalomra felmérni az exodust – a kormány karöltve az ellenzékkel. Talán célravezetőbb lenne, mint magyar nyelven figyelmeztetni egy eritreait a hazánkban követendő helyes útra. Persze tévedés lenne azt hinni, hogy a szerencsétlen ágrólszakadt afrikaiaknak szól a kampány.  A kormány nyilvánvalóan a Jobbik vitorlájából szeretné ilyen módon kifogni a szelet, ezzel együtt jó nagyot merítve a szavazótáborából is. Az már más kérdés, hogy mindez megéri-e. Azt letagadni pedig, hogy a rendőrök nem figyelik a plakátokat, több mint nevetséges.

olvasoi_foto_index.jpg

(a kép forrása: Index olvasói fotó)

Plakát – ellenplakát? Minek?

Amennyiben csak a száraz tényeket nézzük, teljesen evidens, hogy a plakátháború árt a Fidesznek. Ha még magyarázható lenne is a párt álláspontja a bevándorlás kérdésében, azaz, hogy saját magunk dönthessünk, még akkor is kontraproduktív a szöveg, amivel ezt fémjelzik. Nem csupán arról van szó, hogy jobb érzésű ember nem bőrszín, vagy nemzeti hovatartozás alapján ítél, hanem arról is, hogy magyarázhatatlan ellentéteket szít. Ráadásul a plakátok egyértelműen a magyaroknak szólnak, azaz belpolitikai üzenetük van. Ez pedig jórészt a szélsőjobbra mutat, maximum ott találhat meghallgatásra.

S a valós problémát megoldja? Távolról sem. Újakat azonban szül.

Lendületet adott a polgári engedetlenségnek, ami egyébként jogos eszköz lehetne sok esetben. Ebben az ügyben azonban a plakátok tönkretétele sem vezet sehová, hiszen a rongálók nem fognak semmilyen eredményt elérni vele a károkozáson kívül. Ugyanis, ha ezen az úton megyünk tovább, akkor bármikor földbe döngölhetnének egy kormányzati ingatlant is, amennyiben nem értenek egyet az ott meghozott döntésekkel. Nyilván messzire mentem, de a logikai folyamat elvisz eddig. A Kétfarkú Kutya Párt egy nap alatt gyűjtött 11 millió forintja azonban rámutat, hogy igény van a civil önkifejeződésre – bár szeretném, ha ugyanilyen lelkesedés mutatkozna jóval nemesebb célok esetében is. Amennyiben sikerül nekik újabb plakátokat felállítani, lesznek olyanok, akiknek az nem fog tetszeni, s újra előkerül majd a szórópisztoly és a festékkel töltött tojás. Az eredmény pedig nem más lesz, csak annyi, hogy a plakátok készítői és tulajdonosai milliókat vágnak zsebre, miközben a mi hülyeségünkön röhögnek.

Ezért a javaslatom csupán egy mondat:

Ha Magyarországra jössz, elviheted az összes plakátot!

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr307529620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trackers 2015.06.10. 09:46:21

Egyetértek az elemzéssel..

Kiemelném a lényeget.
Már ami a jövő szempontjából számít, mert a bal-jobb adok-kapok marginális ebből a szempontból:

"A police.hu oldalon található grafikon szerint minden nap több száz migráns érkezik, az elmúlt egy hónapban volt olyan, hogy 24 óra alatt 613-an jöttek, de a legkevesebb szám is 241. Nem az a kérdés tehát, hogy ezt a helyzetet kezelni kell."

nnnnnnnn 2015.06.10. 10:21:29

még ez a blogger is félreérti. magyarországon egy hangyafingnyi libsi kisebbségen kívül, akiket pénzelnek külföldről, senki se szeretné a bevándorlókat és mindenki egyetért a kormánnyal. a libsik plakáttépkedése kontraproduktív, ettől csak jobban rühelli őket a társadalom. amúgy csak tegnap 381 új bevándorly érkezett. az együtt-pm politikusai remélem értük mentek busszal, befogadták őket otthonaikba. érdekes, ilyesmi megoldásokkal valahogy nem példálóznak a libsik, csak plakátot rongálni tudnak. persze az a legkényelmesebb.

♔batyu♔ 2015.06.10. 10:32:54

"A Kétfarkú Kutya Párt egy nap alatt gyűjtött 11 millió forintja azonban rámutat, hogy igény van a civil önkifejeződésre"

Persze, hogyne. Ha ezek valóban valódi civilek lennének, több százezer embere tüntetne Orbánék ellem a Kossuth téren.

A plakátok célja pedig nyilvánvalóan nem a bevándorlók "tájékoztatása", 99%-uk angolul sem tud, nem hogy magyarul, hanem a ballibsik reakcióinak kiváltása volt.
Ezt amúgy egyszer már eljátszották Orbánék, akkor nagyon bejött nekik. (Rezsi csökkentés, ahol a szimpatizánsok tábora Lendvaival és az Index-el az élen próbálta megmagyarázni a választóknak miért nem jó ez a választások előtti hetekben).

Orbánék egyelőre sok mindent amúgy nem tudnak tenni ezen kívül, mert az EU törvényei nem napi 500 bevándorlóra lettek kitalálva. Persze fognak tenni, mert Rózsi néni magasról tojik az EU bürokraták lemaradására, ha túl sok néger kolbászol a vegyesboltban, akkor Vona győz, Orbán pedig a Rózsi néniket figyeli és nem azt a pár ballibsit, aki vagy tíz éve még a 23 millió román vendégmunkás ellen küzdött.

A ballibsi pártok pedig újfent megszívatták magukat.

♔batyu♔ 2015.06.10. 10:36:27

@$$$=$$$: Ez pontosan így van. Erre játszott rá Orbán és erre regáltak nagyon rosszul a ballibsik. Orbán megint behúzta őket a csőbe.

Most már semmi mást nem kell csinálni, mint mutogatni a bevándorlókkal csurig telt hajókat az MTV-n és a Dunán. Mutogatják is őket rendesen és azt is naponta közlik, hány százan jöttek be illegálisan és hány tízezret fognak vissza küldeni nyugatról.

citrix 2015.06.10. 10:57:48

A rendőrség pártpolitikától független testület (ahogyan a Polt által vezetett ügyészség is) és nem őrzik a Budapesti Rendőrfőkapitányság kiemelt bűnügyekkel foglalkozó nyomozói. A kommunizmus rothadó lehelete bűzlik a fidesz hazug kommunikációjából.

♔batyu♔ 2015.06.10. 11:02:07

@citrix: A rendőrség pártpolitikától nem független testület, soha nem is volt az.

Ez sajnos a balkán, bár nyugati országokban sem független amúgy, legfeljebb papíron.

citrix 2015.06.10. 11:19:00

A menekülteknek nevezett XI-ik századi népvándorlással valamit kezdeni kell de nem mocskolódó és semmit se érő plakátokkal. Egyrészt el se tudják olvasni az ide érkezők másrészt sz@rnak rá. A hangyákhoz tudnám hasonlítani őket, jönnek megállíthatatlanul és magukkal hozzák azokat a problémákat, szokásokat amik elől menekülnek. Nem hozzánk akarnak jönni közmunkásnak hanem nyugatra igyekeznek. Nem szabad a szőnyeg alá söpörni több millió afrikai érkezését, nem vicces esemény.

Barbaarb 2015.06.10. 11:34:39

Szerintem is maguk alatt vágják a fát azok a pártok, akik most annyira fennakadtak ezen a plakátkampányon, csak tovább fog romlani a helyzetük. Mondjuk az se egy rossz gondolat, hogy ezt a Fidesz éppen ezért csinálta, mert más értelme valóban nincs, csak politikai indíttatással. Amellett, hogy lejáratja magát a baloldal, a Jobbik vitorlájából is ismét szelet fognak ki.

@citrix: Az a gond, hogy hiába nem hozzánk igyekeznek, a nyugati országokból már tolják vissza hozzánk őket, vagy be sem engedik majd őket, ergo itt ragadnak.

grafoguru 2015.06.10. 12:46:53

Sok barátom, ismerősöm dolgozik évek óta Angliában, Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, szerte a világ boldogabbik oldalán.
Nem akarnak hazajönni (eszük ágában sincs), és mivel szeretem őket, bár hiányoznak, én sem örülnék, ha valamiért arra kényszerülnének, hogy vissza kelljen jönniük ebbe a szürreális országba, ahol a lopás államigazgatási monopólium, és Cippola agyhalottai mérgezik a levegőt.
Azért nem örülnék, mert ők 1. nem szeretnének itt lenni, 2.nem tudnak itt megélni, 3.utálják ezt a gyűlölködő hangulatot, a folyamatos feszültséget, az ellenségeskedést.
És érdekes, senki nem gondolja ott, ahol éppen vannak, hogy ők az ottaniak munkáját veszik el, mert vagy olyan munkát csinálnak, amihez olyan szakértelem kell, amilyet ennyiért nem tud megvenni az ottani munkáltató, vagy azért, mert olyat csinálnak, amit az ottaniak nem akarnak megtenni.
Persze be lehet zárkózni Európa közepén, és lehet sütögetni vacsira a turulsz@rt, csak éppen egy kicsit tanulni kellene a történelemből is - habár azt hiszem, ez túl nagy kívánság itt, a magyar ugaron.

bkkzol 2015.06.10. 13:35:27

Miert kevekik ossze az eu-n beluli migraciot ami jolkepzett, nyelveket ismero dolgozokbol all az afgan, nigeriai kecskepasztorokkal? Az utobbiaknal realis esely sincs, hogy az eletben megismerkednek a latin betuvel, eletuk vegeig pastu, szulaheli tolmacs kell, hogy a segelyt igenylo dokumentumot kitoltsek. Az valaki propagalja, hogy a csladegyesites utan 1=4-5 fo? Kulonben meg az is szempont, hogy alacsonyabb egy reformatus imaterem , mint egy minaret.

Netuddki. 2015.06.10. 13:39:15

@♔batyu♔: "A rendőrség pártpolitikától nem független testület, soha nem is volt az."

Ez most valamiféle beismerő vallomás akart lenni? '56-ban valóban nem volt az. A biszkut éppen most basztatják miatta. Szóval akkor független-e vagy nem-e független?

Netuddki. 2015.06.10. 13:44:45

Sanyinak meg üzenem, hogy nem ugyanaz amikor 300 + 900 milka közpénzt dobnak ki az ablakon, hogy az orbán rezsim fennen hirdethesse ostobaságát, mint az amikor a zemberek a sajátjukat összedobják, hogy rámutassanak erre. Bár valóban ettől a 2naccságosék2 nem fognak észre térni. Főleg, hogy olyan nemigen van nekik.

Mellesleg ha ilyen hamar összejött 20 milka plakátokra, mennyi pénz jönne össze mondjuk... De ezt inkább nem írnám le. A frejtomika is megütötte a bokáját miatta.

grafoguru 2015.06.10. 13:56:58

@bkkzol: Azért, mert ez a remek plakát kampány sem tesz különbséget.

grafoguru 2015.06.10. 13:58:43

@bkkzol:: Amúgy meg 56-ban sem volt minden magyar jólkepzett, nyelveket ismerő dolgozó. Persze az más volt, ugye?

bkkzol 2015.06.10. 16:59:44

@grafoguru:
1, kicsit közvetlenebb az osztrák-magyar határ mint a magyar-nigériai vagy magyar-szír, de afganisztánnal is a tatárjáráskor voltunk közös birodalomban.
2, mindenki tudta, hogy egy magyar kőmüves is hamarabb beilleszkedik az uj hazájába ,mint egy muszlin pásztor. Mint azt a svéd, dán, német példa is mutatja több generáció után se tudjak például a nyelvet.
3, nem volt reális esélye, hogy 1 befogadott ember pár éven belül 4-5 fős "családegyesítést" kér.
Egyébként az 50-es években nem volt még annyira bőkezű a szociális juttatás, hogy kecsgtető legyen ezen okból emigrálni.
süti beállítások módosítása