Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Rig Lajos sikere több mint egy mandátum

2015. április 12. - Herczeg Sándor

Ezt alig egy hete írtam a Jobbikról: a szétforgácsolódott ellenzéki erők közül egyedüliként képes a választópolgárok számára érthető - és egyszerűen felfogható - alternatívát nyújtani, miközben baloldali vetélytársai olyan - már elnézést - kutyákra hasonlítanak, akik egymásra vicsorognak, miközben elviszik előlük a vacsorát. Tapolca mindezt beigazolta.

Semmilyen meglepő nincs abban, hogy a Jobbik jelöltje nyerte meg a fideszes Lasztovicza Jenő halála miatt kiírt időközi országgyűlési képviselőválasztást. Borítékolható volt a küzdelem szorossága, másrészt a szocialista Pad Ferenc erőtlenségét csak fokozta Gyurcsány Ferenc általam is megemlített nyilatkozata, melyben saját esélyeiket gyöngítette. Mindezzel együtt Rig Lajos jelenlegi önkormányzati pozíciójából is fakadó ismertsége pontosan arra volt elég, hogy a nagy számban urnákhoz járuló tapolcaiak bevigyék alpolgármesterüket a Parlamentbe.

vona_rig.jpg

Rig Lajos, a Jobbik frissen megválasztott parlamenti képviselője és Vona Gábor pártelnök a voksolás estéjén

(a kép forrása: Index Bődey János)

Fenyvesi Zoltánt, a Fidesz-KDNP jelöltjét hajszállal, 261 vokssal győzte le, s ez egyértelműen a hazai pálya előnyének is betudható. A hárompólusú választókerületben most az döntött, hogy a jobbikos vezetésű Tapolca, a szocialista kötődésű Ajka, vagy éppen a fideszes orientációjú Sümeg mozdul meg jobban. Erről korábban már írtam, s most is úgy látom, ahogyan április 7-én gondoltam:

...a valós alternatívát felmutatni szinte képtelen MSZP és DK semmit sem tudott profitálni még a valós fideszes hibákból sem, hiszen az ő kormányzásuk mindig sötét árnyként fog föléjük magasodni. Mindez együtt a Jobbik malmára hajtja a vizet, s amennyiben jól mozgósít, megszerezheti a képviselői mandátumot, még ha minimális különbséggel is.

Rig Lajos sikere több mint egy képviselői hely. A Jobbik elképesztő munícióval szerelte fel magát a következő időszakra. Nem véletlenül jelentette ki Vona Gábor pártelnök rögtön az eredmény ismeretében, hogy a Jobbik a kormányváltó erő. Innentől kezdve úgy fognak politizálni, hogy birtokukban van történelmük első egyéni parlamenti mandátuma, s két lényeges fegyvertény: nem vettek részt a rendszerváltásban és soha nem álltak még Magyarország kormányrúdja mellett.

Senkinek se legyenek kétségei afelől, hogy ezt folyamatosan kommunikálni fogják és arról sem: mindez további szavazatokat hoz majd nekik 2018-ban, amennyiben kitart a lendületük. Azon viszont cseppet sem csodálkoznék, ha a mai tapolcai választási adatok tükrében a Fidesz döntéshozói megpróbálnának gátat szabni minden lehetséges eszközzel ezeknek a törekvéseknek. Izgalmas időszak előtt állunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr477362012

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csend van, jobbról előznek 2015.04.13. 01:24:55

Történelmet írtak Tapolcán: a Jobbik megszerezte első egyéni parlamenti mandátumát az időközi választásokon. Bár a média a nap nagy eseményeként kezelte az ügyet (pedig a fantasztikus vasárnapi idő sokkal több szót érdemelt volna), a csinnadratta közep...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása