Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

TESCO vagy MISE?

2014. november 04. - Herczeg Sándor

Akkora port ugyan nem, de valamicskét mégis felvert a KDNP ötlete, amely szerint a 400 négyzetméternél nagyobb üzleteknek vasárnap zárva kellene tartaniuk. A párt ezzel az elképzeléssel egy évekkel ezelőtti gondolatát melegítette fel újra.

keep-calm-sorry-we-re-closed.png

Harrach Pétertől már megszokhattuk, hogy szeret nyugodt hangon és jó bőven fogalmazni, - mindezt helyenként szószéki magaslatokból - most éppen ezt mondta:

"Egy közös pihenőnapot szeretnénk a családok tagjainak. Hozadéka a törvénynek, ha megvalósul, a kiskereskedők versenyhátrányának a csökkentése. Hogy mi a lényege? Azokban az üzletekben, ahol alkalmazottak vannak, ott a pihenőnapot be kellene tartani. A 400 négyzetméter alatti üzletekben lehetne nyitva lenni, tehát a fölötte lévőkre érvényes ez a zárva tartási rendelet. Vannak kivételek, például a családi vállalkozások, hiszen aki tulajdonosként vagy családtagként dolgozik az üzletben, az nem kényszerből teszi ezt, annak az üzlete önként lehet nyitva"

Az első indoklások a közös pihenőnap mellett némi áthallással a vasárnapi misék látogatottságának emelését is célozhatták volna, ami nem különösebben meglepő egy vallási alapon szerveződött párttól. Szokatlanul gyorsan jött azonban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter véleménye, ami elég konkrétan ellene ment a kereszténydemokratáknak.

"A Nemzetgazdasági Minisztériumban azért meglepetés keltett ennek az ötletnek az újra felmelegítése. Itt azért már megjelentek olyan állítások, hogy több mint tízezer munkahely szűnhet meg ennek a javaslatnak a hatására. Ráadásul azt gondolom, hogy amikor az emberek jelentős része, minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlását, akkor korlátozni a hét végi vásárlást nem feltétlenül bölcs dolog" 

A dolog szerintem ezzel el is dőlt. Rágódhatunk még rajta pár napig, vagy akár egy-két hétig is, de erősen csodálkoznék, ha a javaslat a Parlament elé kerülne, pláne úgy, hogy meg is szavazzák.

Annál inkább savazzák...

Holott lehetne benne ráció. Ausztriában például vasárnap csak levegőt lehet venni, s az uniós szabályozás is eltérő. A munkahelyek megszűnéséről szóló jövendöléskor pedig az ellenzők felejtkeznek el arról a tényről, hogy hány állás szűnt meg a multinacionális élelmiszerláncok hazánkba érkezésekor (térnyerésekor!), s ezek jórészt a kis- és középvállalkozásokat, mi több, a családi cégeket sújtották. Látszik, hogy ebben a kormánypártok sem egységesek, s gyanítom, hogy az ellenzék is megosztott lesz. Úgy gondolom, hogy egy ilyen horderejű döntést kellene megelőznie egy komoly háttérelemzésnek és tanulmánynak, hiszen több mint tízezer munkahely megszűnése nem elfogadható. A multikat tömörítő szervezet álláspontja egyedül nem lehet releváns és tőlük nem várható el a részrehajlás mellőzése sem. Egy évekkel ezelőtti felmérés szerint az ellenzők vannak többen, azaz várhatóan egy népszavazáson megbukna a KDNP ötlete. Mégis úgy vélem, hogy amennyiben egy családnak a legjobb - és néha egyetlen - programja a vasárnapi "plázázás", akkor ott más, komoly szociológiai problémák is vannak. Nyilván ezek mélyebb kérdések, s elég messze vezetnek.

Ezért ezek eldöntéséig a válasz leginkább ez: TESCO és MISE.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr926864411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása